48.400 živali ubitih za testiranje biološkega orožja

Maja Primožič
30 Apr, 2019

Slovenski neodvisni medij Zdravo Slovenija piše, da je laboratorij za obrambo, znanost in tehnologijo v kraju Porton Down, Wiltshire, v letih med 2010 in 2017 zaradi vojaškega testiranja ubil okvirno 48,400 živali.

testiranje-na-zivalih
Vir slike: Netflix, Dirty Money

Članek je v originalu objavljen na Zdravo Slovenija.

Britanski Mirror je razkril podatke, da je laboratorij za obrambo, znanost in tehnologijo v kraju Porton Down, Wiltshire, v letih med 2010 in 2017 zaradi vojaškega testiranja ubil okvirno 48,400 živali. Znanstveniki so v tem procesu razstrelili prašiče, okužili opice z biološkim orožjem in zastrupili morske prašičke z živčnim strupom.

Zagovorniki pravic živali trdijo, da so takšni testi nepotrebni in da je število ubitih živali »alarmantno«. Še posebej, ker so živali trpele in bile ubite z namenom testiranja biološkega orožja. Predvsem se sprašujejo, kako lahko družba, ki trdi, da je civilizirana, izpostavlja živali tako strahovitemu trpljenju.

Znanstveniki so živali izpostavili eksplozivom in živčnim strupom in popisovali njihovo počasno umiranje in trpljenje. Kot poroča Mirror, so bile živali, ki so »teste« preživele, tudi ubite in razkosane za namene raziskave.

Na Danskem pa so izvedli poizkus streljanja prašičev z različnim strelnim orožjem, ki jih je za tem medicinsko osebje skušalo obdržati pri življenju »za vajo«. Prašiče so razstrelili, ker so testirali varnostne jopiče za vojsko v Iraku in Afganistanu. Živali so ovili v varnostne jopiče in jih nato izpostavili razstrelivu, nato so preučevali njihove poškodbe.

Opice pa so v vojaškem laboratoriju zastrupili z antraksom in nato opazovali, kako dolgo so umirale in kakšne stopnje bolečine biološko orožje povzroča. Živali so izpostavili tudi bojnim plinom, ki povzročajo opekline pljuč.

Vojaški laboratorij Porton Dow je postal znan, ko je trdil, da sta bila oče in hči Skripal zastrupljenja z novičokom in so za to na vsak način želeli okriviti ruske tajne službe.

Vsako leto samo v ZDA umre zaradi poizkusov na živalih več kot 100 milijonov živali, v Kanadi letno za različne teste uporabijo 4.4 mio živali, od tega jih je v letu 2017 95.144 pri polni zavesti trpelo močne bolečine, v Veliki Britaniji pa je bilo živali, ki so bile izpostavljene hudim bolečinam 94.500.