8 dejstev o kravah


Maja Primožič
Maja Primožič
27 Apr, 2019

Krave vidimo na pašnikih, v hlevih, pijemo njihovo mleko, jemo njihovo meso. Več kot 10.000 let nazaj, se nam je govedo pustilo udomačiti, zaradi prijaznosti in pokorljivosti pa so krave maskote na različnih prireditvah, čokoladah in v otroških slikanicah.

krava
Vir slike: www.pixabay.com

Krave pa so mnogo več kot živali, ki se oglašajo "muuu", dajejo mleko in meso.. So izjemno zanimive in inteligentne, navežejo se na svojega lastnika, mu zaupajo in vračajo pozornost ter ljubezen. Preberite le nekaj izmed zanimivih dejstev o kravah in o odnosu med kravami in ljudmi.

1. Metan je 20 x močnejši od CO2 in s tem za okolje tudi bolj škodljiv. V enem letu krava izpusti v ozračje od 90 do 180 kg metana. Francosko podjetje Valorex SAS spodbuja kmete, da krave hranijo z lucerno in lanenimi semeni, ta dieta naj bi zmanjšala izpuste metana za 25 %.

2. Na Finskem otroci berejo kravam, s tem pa razvijajo boljši odnos do sebe in utrjujejo ter razvijajo socialne veščine.

3. Kenijski Masaji so po 11. septembru ZDA darovali 14 krav, za katere verjamejo, da so svete. Takšno darilo je za pleme najvišji izraz sočustvovanja.

4. Današnje krave so vse potomke 81 krav, ki so jih ljudje 11.000 let nazaj zajeli in udomačili v turški Anatoliji.

5. Kmetje v Bocvani so začeli na zadnje plati krav risati očesa, saj so tako želeli preprečiti, da bi lev napadel krave. Ideja očitno ni neumna, saj nobena od 23 krav ni končala pod levjimi zobmi, te sreče pa ni imelo 39 krav, ki niso imele na zadnjicah narisanih očes.

6. Krave mukajo z narečjem, zvok le-tega pa je odvisen od pokrajine, v kateri živijo.

7. V sanskrtu, indijskem jeziku, vojna dobesedno pomeni "želja imeti še več krav".

8. Nevroznanstvenika Lori Marino in Kristin Allen sta objavila raziskavo, v kateri sta zelo dobro raziskala čustvovanje krav, in sicer z opazovanjem telesne govorice. Ko je krava prestrašena ali pod stresom, je v njenih očeh opaziti več beline. Manj beline kot je, bolj je krava sproščena. Ko so od krave ločili njenega telička, je bila belina v kravjih očeh občutno opazna.