8 nasvetov za življenje z manj plastike


Maja Primožič
Maja Primožič
05 Jul, 2019

Plastika je povsod. Ugotovili so, da človek v razvitem svetu vsak teden poje 2000 plastičnih mikrodelcev. V teži to pomeni 5 g plastike vsak teden ali 1 kreditna kartica. Kljub temu, da je življenje brez plastike danes skoraj nemogoče, lahko z nekaj enostavnimi koraki pristavite košček mozaika.

V juliju po celem svetu potekajo številne akcije in dogodki, ki širijo znanje o tem, kakšen vpliv ima plastika na naše zdravje, na naravo in živali. Da bi se tudi vi lažje odločili za življenje z manj plastike, smo vam za spodbudo pripravili 8 nasvetov, ki vas bodo pospremili v bolj trajnostno naravnano življenje.

1. V plastiko pakirana zelenjava in sadje je mimo.

To je odličen začetek za prijaznejše življenje. Tudi plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo zaveden Zemljan več ne uporablja, saj so trajnostne vrečke za sadje, zelenjavo in kruh že tako lahko dostopne. Z njimi lahko obiščete tudi lokalno tržnico in spoznate človeka, ki je pridelal okusno sezonsko zelenjavo in sadje ali obiščete pekarno, ki vam kruh položi v vašo vrečko.

2. Recite "NE" vodi v plastenkah.

Nemška raziskava je ugotovila, da lahko z vodo iz plastenke spijete kar 25.000 različnih kemikalij. Veliko izmed teh kemikalij, ki jih lahko vsebuje plastenka z vodo še niso obsežno raziskali, da bi ugotovili, kakšen vpliv imajo na naše zdravje. Naj vas vedno spremlja vaša steklenička za vodo.

Izolirana steklenička za vodo Fresco Twist & Go Zeleni planet

Izolirana steklenička za vodo Fresco Twist & Go

OGLEJTE SI IZDELEK
Steklenička Aladdin Active Hydration Tracker Zeleni planet

Steklenička Aladdin Active Hydration Tracker

OGLEJTE SI IZDELEK

3. Na blagajno pridite s svojo čudovito vrečko.

Plastične vrečke imajo resnično velik negativen vpliv na vodo, divje živali in rastline ter na zemljo, ki hrani našo hrano. Plastična vrečka pri blagajni je priročna, a prav ta vrečka se bo razkrajala 10-20 let in puščala svojo sled na okolju. Izberite trajnostno vrečko, ki jo boste lahko uporabljali veliko let. Čeprav je naraven in nevtralen videz za nekatere še vedno najlepši okras, pa modne in umetniške dame rade izražajo unikaten okus. Ko tega združijo z mislijo na okolje, je kombinacija čudovita.

Kako dolgo razpadajo odpadki

Za ogled večje slike kliknite TUKAJ

4. Izberite kozmetiko brez plastične embalaže.

Vse več etičnih podjetij se odloča za stekleno embalažo, saj se lahko steklo znova in znova reciklira. Steklo, za razliko od plastike, ne izloča toksičnih kemikalij, ki lahko vplivajo na zdravje. Ste vedeli, da povprečna ženska iz razvitih držav nase in vase nanese 515 kemikalij dnevno? In da nekatera podjetja kršijo evropsko zakonodajo o kemikalijah? Na Zelenem planetu enostavno poiščete kozmetiko, ki ni v plastični embalaži.

BIO milo Vrtnica in karite La Saponaria – vegansko in pravična trgovina Zeleni planet

BIO milo Vrtnica in karite La Saponaria – vegansko in pravična trgovina

OGLEJTE SI IZDELEK

5. Namesto plastičnih posodic, izberite steklene, namesto plastične folijo pa naravno.

Povprečen človek v razvitem svetu za shranjevanje hrane uporablja plastične vrečke, plastične folije in posode, a obstajajo okolju in zdravju prijazne alternative. Za shranjevanje hrane v hladilniku uporabite steklene posode ali kozarce za vlaganje. Za potovanje ali vsakodnevni transport hrane v službo, lahko uporabite trajnostno posodo za kosilo iz nerjavečega jekla, sendvič in ostale dobrote pa lahko zavijete v naravno folijo iz čebeljega voska.

Steklena posoda za shranjevanje Zeleni planet

Steklena posoda za shranjevanje

OGLEJTE SI IZDELEK
Bee’s Wrap naravni ovitki – set 3 velikosti (S,M,L) Zeleni planet

Bee’s Wrap naravni ovitki – set 3 velikosti (S,M,L)

OGLEJTE SI IZDELEK

6. Naj za vas čisti kis!

Če še niste poskusili prave moči alkoholnega kisa, s katerim lahko očistite skoraj vse, potem je čas tudi za to spremembo. Z alkoholnim kisom lahko očistite in celo zloščite srebrni pribor, z njim očistite pečico ali štedilnik, steklene površine in tla. Tudi madeže na oblačilih lahko odstranite s staro zobno ščetko in kisom. Alkoholni kis je naravno dezinfekcijsko sredstvo, ki bo razkužilo vaš dom, odmašil pa bo tudi kakšen odtok.

7. Otroci brez plastike.

Otroke danes iz vseh strani obdaja plastika. Za zdrav otrokov začetek otrokovega življenja izberite trajnostne pralne pleničke, ki jih uporablja na milijone mamic in dojenčkov. Pralne pleničke so že tako izpopolnjene in učinkovite, njihova uporaba pa je tako enostavna, da so zadržki pred njihovo uporabo res odveč. Pralne pleničke so ne samo prijazne do otrokovega zdravja, temveč tudi do okolja. K pralnim pleničkam se odlično poda tudi zdrava igračka, ki ne vsebuje plastike.

8. Plastične slamice zamenjajte za trajnostne.

Tudi plastične slamice za enkratno uporabo spadajo v pretekla obdobja, ko se še nismo dobro zavedali, kakšno škodo povzročajo. Če morate ali pa želite uporabljati slamico, so na voljo trajnostne slamice, ki jih lahko znova in znova uporabljate. Lahko izberete tudi slamice iz bambusa, ki manj obremenijo okolje kot plastične. Trajnostno slamico lahko daste v torbico in jo imate zase in za otroka vedno seboj.

Slamice iz jekla Dantesmile “Rainbow” za večkratno uporabo 2kom + čistilna ščetka Zeleni planet

Slamice iz jekla Dantesmile “Rainbow” za večkratno uporabo 2kom + čistilna ščetka

OGLEJTE SI IZDELEK

Oznake: