Bob po dalmatinsko - recimo bobu bob!


Kaja Kramar
Kaja Kramar
12 Jul, 2019

Bob je prava energijska bomba, njegova zrna so bogata z minerali, predvsem fosforjem, kalcijem, železom ter vitamini skupine B. Danes sem za vas pripravila recept za jed, ki je dobro znana v Dalmaciji, njena priprava pa je preprosta in hitra.

bob
Vir slike: Pixhere

Bob je bila značilna jed že v času starih Rimljanov in Grkov. Njegov izvor ni povsem znan, izhajal pa naj bi iz Sredozemlja.

O bobu obstajajo številna rekla in pregovori, med katerimi sta gotovo najbolj poznana: »recimo bobu bob«, ki pomeni povedati nekaj brez olepševanja in »vse je bob ob steno«, ki pomeni, da je vse zaman.

Nekatera malo manj znana rekla pa so še: »boba se najej in gora se te bo bala«, »če beraču trd bob daš, prosi potem še za drv«, »kadar bob cvete, še pes svojega gospodarja ne pozna« »bob v cvet, lakota v svet« in »največja lakota je takrat, ko cvetita bob in grah«.

Vsi slednji izreki namigujejo na to, da je bil bob zelo dobro poznano živilo in je veljal za močnega, trdnega ter hranljivega. Bob je bil nekoč resnično na jedilniku skoraj vsak dan in je prava energijska bomba.

bob recept
Vir slike: Pixabay

Bob v kulinariki

Bob se v kulinariki uporablja na različne načine. Pravzaprav se lahko uporablja namesto graha in fižola, le priprava je malce drugačna. Pripravimo ga lahko v solatah, rižotah, juhah, kot prilogo ali kot glavno jed.

Surovo suho zrnje se lahko zmelje v moko in dodaja k jedem za zgoščevanje ali za obogatitev pri peki kruha in peciva.

Zanimivo je, da je bob močno alergeno živilo, zato moramo biti pri uživanju previdni, še posebej, če ne vemo, ali smo nanj alergični ali ne. Tudi surov bob se ne uživa, saj vsebuje hemolitične snovi, ki naj bi ob dolgotrajnem uživanju povzročale anemijo.

Bob je prava energijska bomba, njegova zrna so bogata z minerali, predvsem fosforjem, kalcijem, železom ter vitamini skupine B.

Kadar pripravljamo svež bob, ga kuhamo 15 minut. Kadar pa želimo skuhati suho seme, je tega potrebno, tako kot pri fižolu, namakati vsaj 10 ur, nato pa se ga kuha 1 do 2 uri, v loncu na pritisk se kuha 35 minut. Ker ima Bob debelo lupino, ga je priporočljivo po kuhanju pretlačiti ali zmiksati, lahko pa kuhamo že oluščenega, predvsem zrelejši bob je potrebno izluščiti in zrna kuhat v kropu, da se zmehčajo, potem pa z njih še potegniti kožico.

Kuhana bobova zrna lahko popražimo ter osolimo in dobili bomo slan prigrizek, ki ga lahko postrežemo kot arašide ali pistacije, okus pa bo bolj podoben lešnikovim jedrcem. Takšen prigrizek iz boba je popularen tako na Kitajskem, v Maleziji, na Tajskem kot tudi v Kolumbiji, Peruju, v Gvatemali in Mehiki.

V nekaterih Arabskih deželah bob pogosto zajtrkujejo v jedi, ki se imenuje »ful medames«. Gre za obaro, kuhano iz boba, ki jo postrežejo z oljem, kumino in nasekljanimi peteršiljem, česnom, čebulo, limoninim sokom, čilijem ter drugimi začimbami in zelišči. Bob je pogosta jed tudi v latinsko ameriški kuhinji. Uporabljajo predvsem pretlačen bob, ki ga uporabijo kot polnilo v koruznih zvitkih (tortilijah) in v juhah.Pri nas ga v restavraciji žal ni mogoče najti, lahko pa ga od lokalnih pridelovalcev kupimo na tržnici ali preprosto vzgojimo na domačem vrtu.

bob recept
Vir slike: Flickr

Bob po dalmatinsko

Sestavine za 4 osebe:

  • 1/2 kg oluščenega boba
  • Šopek peteršilja
  • 2-3 česne
  • 2-3 žlice krušnih drobtin
  • Sol
  • Poper
  • Olivno olje

Priprava:

Dno posode prekrijemo z olivnim oljem in ga segrejemo. V posodo postavimo oluščen bob, na drobno narezan peteršilj in stisnjene stroke česna. Čez vse posujemo tudi krušne drobtine in poper. Šele ko se bob do polovice skuha, dodamo sol. Če sol dodajamo na začetku, jed ne bo slana.

Kuhamo prbl. 30 min. Ko je jed kuhana, jo umaknemo s štedilnika, da se vse arome razvijejo in pomešajo. Pred seboj bomo imeli izvrstno prilogo ob pire krompirju ali pečenemu krompirju.

V Istri in Dalmaciji pa lahko zasledimo tudi jed bob z blitvo in krompirjem, ali bob z artičoko ki sta odlični jedi za poletne, kot tudi zimske dni.

Dober tek!

Prispevek sem pripravila Kaja Kramar – mama dveh razigranih fantkov, zaradi katerih sem se podala na pot raziskovanja zdravih, polnovrednih in raznolikih obrokov. Moja strast je kuhanje z zdravimi in zdravilnimi sestavinami, še posebej dajem poudarek na to, kakšna energija vstopa v naše telo preko hrane – ali nam hrana energijo daje ali odvzema. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in verjamem, da lahko občutimo, če je obrok pripravljen z ljubeznijo. Več vegetarijanskih in veganskih receptov ter predlogov za zdravo življenje lahko poiščete na Aktivno užij dan.
Skleda fair trade Zeleni planet

Skleda iz bambusa Fair Trade

OGLEJTE SI IZDELEK
Deska za rezanje Zeleni planet

Unikatna lesena deska Knedl – bukev

OGLEJTE SI IZDELEK
Naročite se na e-novičke
Blog
Vnesi pravilen e-naslov!
S klikom na gumb “PRIJAVITE SE!” se strinjate s splošnimi pravili, pogoji uporabe in pravili zasebnosti, ki jih najdete TUKAJ.

Oznake: