Čas je za okolju prijazne družabne igre


Dalia Petrič
Dalia Petrič
21 May, 2020

Namizne družabne igre so kakovostno preživet prosti čas in otroci jih preprosto obožujejo. Med malim morjem pisanih ponudb pa lahko pozabimo na to, da podpremo podjetja, ki izdelujejo igre, ki so zdrave za našega otroka in okolje. Vstopite v skriti gozd čudovitih in zabavnih naravnih iger!

naravne igrače
Vir slike: The Hidden Forest

Družabne igre so pomembne za otrokovo duševno in družbeno rast. Prispevajo k izboljšani koncentraciji in k bolj ustvarjalnemu razvoju, otroci pa se med igranjem družabnih iger obogatijo še z različnimi znanji. Družabne igre so ne le zabavne, pač pa tudi poučne. Če je igra kakovostna, lahko zelo pozitivno vpliva na otrokovo mišljenje in njegov pogled na svet in pomaga razviti pomembne veščine, kot so odločanje, kritično razmišljanje ter socialna interakcija. Ni treba posebej poudarjati, da so te spretnosti bistvenega pomena za premagovanje izzivov resničnega sveta.

6 razlogov, zakaj otroci (in starši) potrebujejo družabne igre


namizna igra in razvoj otroka
Pomembno je, da je družabna namizna igra kakovostna, saj je le tako lahko tudi poučna.

1. Igre ponujajo priložnosti za zgodnje učenje

Preproste igre, kot je ta ljubka sestavljanka, pomagajo otrokom, da prepoznavajo barve in živali, povezujejo črke, spoznavajo števila in razvijejo gibalno spretnost pri premikanju figuric po igralni plošči. Učijo se tudi upoštevanja pravil, kar jim v življenju zmeraj pride prav.

2. Spodbujajo sprejemanje dobrih odločitev

Družabna igra daje priložnost, da na preprost način spodbujamo zdrav razvoj možganov pri starejših otrocih in najstnikih. S strateškimi igrami izboljšujejo izvršilne funkcije, ki vključujejo načrtovanje, organizacijo in sprejemanje dobrih odločitev. Učenja s takšnim pristopom nikakor ne povezujejo s šolsko snovjo, ki so jo primorani usvojiti, temveč jim predstavlja izziv in motivacijo, da bodo lahko uspešno sodelovali pri igri od začetka do konca.

družabna igra za najstnike hidden forest
Družabne igre spodbujajo otrokov ali najstnikov razvoj na različnih področjih. Pustolovska družabna igra Kingdom je ustvarjena za najstnike in njihov vznemirljivi okus.

3. Družabne igre izboljšajo jezikovno znanje

Družabna igra je čudovit didaktični pripomoček za učenje branja, predvsem za otroke, ki se s črkami šele spoznavajo. Napisi na karticah, tablicah, navodila s posebnimi izrazi ter napisana pravila igre, so lahko dobra iztočnica za razumevanje napisanega, obenem pa izboljšujejo otrokov besedni zaklad. Igra Drip-drop je všeč zlasti punčkam, Space Pirates pa fantom.

4. Poučujejo vrednosti timskega dela

Pogosto so igre zasnovane tako, da tekmovalci tekmujejo po ekipah. Ekipne družabne igre so odlična priložnost, da otrokom pokažejo pomembnost medsebojnega sodelovanja in sklepanja kompromisov. So dober način za spodbujanje otrok različnih starosti, da se združijo in delajo skupaj – nekaj kar bodo morali početi skozi vse življenje.

The Mysterious Library družabna igra

Igra The Mysterious Library

KUPI
Družabna igra Hroški Bugs

Igra Bugs

KUPI

Družabna igra Glasshouse

KUPI

5. Razvijajo kognitivno mišljenje

Družabne igre zahtevajo od igralca hitre, a učinkovite poteze, zato se otrok osredotoča na to, kdo ima naslednjo potezo, kdaj mora sam narediti ključni korak, kakšna so pravila igre in kako bo prišel do cilja. Spretnosti odločanja, ki jih polirajo družabne igre, so zanje v resničnem svetu zelo pomembne. Igri Dogs&Homes in Čudovit svet Gü-jev sta odlični za razvoj kognitivnega mišljenja.

6. Pokažejo, kako biti dober poraženec

Mladim igralcem ne smemo popuščati, da vedno zmagujejo. Tako bi se naučili, da ključ družabnih iger ni zmaga, temveč je cilj to, da pri pri igri sodelujejo, igrajo pošteno in se trudijo po svojih najboljših močeh. Sprva jim lahko omogočamo lažje kršenje navodil, da jim igra postane zabavnejša. S poostrovanjem upoštevanja pravil pa jih bodrimo in spodbujamo pri sprejemanju porazov. Ko otrok spozna, da je izguba del igre, lahko začne sprejemati dejstvo, da se stvari ne odvijajo vedno tako, kot si želimo.

Družabne igre krepijo družino
Družabne igre obogatijo čas, ki ga družina preživi skupaj. Redno srečevanje ob igranju družabnih iger prispeva k povezovanju med družinskimi člani različnih starosti. Namizne igre so preprost način za kakovostno preživljanje prostega časa z otroki – in morda vas bo presenetilo, kako radi se igrajo.

Kakšne so cene poučnih in okolju prijaznih iger?

Predpostavimo, da si ogledujemo dve družabni igri, ki sta na prvi pogled popolnoma enaki. Nobena od njiju nima očitnih pomanjkljivosti. Sta dovršeno in lično narejeni, obe brez poškodb ali napak. Sedaj se med naloženimi policami trgovine odločate, katero igro izbrati. Katero vzeti s seboj na blagajno ali v spletno košarico? Sprašujete se, koliko ste pripravljeni plačati za otroško družabno igro, katera je primernejša, in ali dražje družabne igre res toliko več ponujajo. Nagibate se k cenejši, seveda.

Kako pa bi se odločili, če bi vam povedali …

Da je tista igra, ki je malo dražja, za razliko od cenejše popolnoma varna za zdravje otroka in za okolje? In da je ta zdrava igra trajnejša, narejena je le iz naravnih materialov, kot so les, papir in naravni tekstil. Čudovite ilustracije, ki jo krasijo, so iz naravnih barv, ki niso toksične in škodljive. Igra je tudi okolju prijazen izdelek, ki se ga lahko reciklira ali kompostira, varčuje z obnovljivimi viri in je prijazna do zdravja ljudi, živali in narave. Z izjemo tiskanja in vezanja je igra ročno narejena, kar pripomore k manjšemu onesnaževanju okolja in oblikovana je brez slabih ali nezakonitih delovnih pogojev. Bi se na podlagi poglobljenih informacij enako odločili?

naravne igrače
Vir slike: Marbushka

Cena izdelka ne vključuje le končnega proizvoda, temveč tudi njegovo izdelavo, material, odnos podjetja do zdravja vašega otroka, okolja in zaposlenih. Z vsakim nakupom, ki ga opravimo, podpremo tudi način poslovanja in obratovanja podjetja.

Eno izmed podjetij, ki jih je vredno podpreti zaradi njegovih etičnih prizadevanj, je spletna trgovina The Hidden Forest – Skriti gozd. Simpatična Madžarka Timea, ki je prevzeta nad slovenskimi gozdovi, družinam v svoji spletni trgovini ponuja naravne, trajnostne, pravične in reciklirane družabne igre Marbushka. Timea sama obožuje sprehode po gozdu, vonj po lesu, šumenje listja in petje ptic, vse tisto, kar njeno izbiro imena spletne trgovine dela popolnoma logično.

Timea, the hidden forest družabne igre
Timea, lastnica spletne trgovine z naravnimi družabnimi igrami The Hidden Forest, pravi, da "skriti" gozd predstavlja bistvo narave, neokrnjenost in čarobnost. Gozd je prostor, kjer lahko raziskujemo in odkrijemo marsikaj - tako kot pri Marbushka družabnih igrah.

Družabne igre Marbushka prihajajo iz Madžarske, kjer živi družina, ki jih oblikuje in ustvarja. Njihovi artikli slovijo po svoji čudovitosti, zabavi in okolju prijazni izdelavi. Potep po pravljičnem svetu vil, raziskovanje skritih kotičkov gozda, iskanje piratskih zakladov ... - igre Marbushka otroke in vas popeljejo v svet domišljije in zabave. Nekatere so osnovane tako, da na zanimiv način popestrijo vsakdanje dogodke, kot je kuhanje ali sprehajanje kužkov, druge se posvetijo naravi in čarobnemu svetu. Otroške igre so ustvarili z namenom, da dodajajo nov pomen igranju ter oblikujejo čudovit svet, v katerem starši in otroci uživajo skupaj.

Kako družabne igre Marbushka skrbijo za naš planet?

Okoljska ozaveščenost

Marbushka pri izdelavi iger uporablja FSC in PEFC certificiran papir. Tako nam zagotavlja, da se gozdovi, ki so posekani v skladu s standardi, ponovno zasadijo. Kartoni iger Marbushka so narejeni 90 % iz recikliranega papirja. Za primerjavo: pri proizvodnji ene tone papirja se potrebuje tri tone lesa. Z recikliranjem 500 kg pisarniškega papirja prihranimo približno tono lesa. Tudi Timea si prizadeva za okoljsko ozaveščenost in trajnost že med dobavo iger, vaše igre pa zapakira in odpošlje v biorazgradljivih materialih.

Pretežno ročna izdelava

Izdelava družabnih iger Marbushka poteka pretežno ročno, z izjemo tiskanja in vezave. Z vidika ekologije je ročna proizvodnja okolju prijaznejša, ker porablja manj energije in škodljivih kemikalij.

igre iz naravnih materialov
Družabne igre Marbushka so prijazne do zdravja družine in narave.

Naravni materiali

Igre so narejene le iz naravnih materialov – papirja, lesa in organskega tekstila. V primerjavi s plastičnimi materiali ne škodujejo zdravju otrok ali naravi. Organski materiali ne vsebujejo škodljivih kemikalij, zato ni razloga za skrb, da bi se ob stiku s kožo absorbirale v otrokovo telo. Družabne igre Marbushka so trpežne in obstojne, hkrati pa s svojo preprostostjo otrokom omogočajo kreativno razmišljanje. Embalažne škatle, nalepke in trakovi so narejeni iz recikliranega papirja, organskega lepila, pobarvani pa so le z naravnimi barvami. Le-te so varne in namenjene za uporabo na otroških igračah. Poleg tega je polnilo v škatlah, ki ga uporabljajo za zaščito izdelkov, narejeno iz koruznega škroba, ki se v vodi popolnoma raztopi. Vse embalažne materiale je mogoče kompostirati ali reciklirati.

V duhu pravične trgovine

Družabne igre Marbushka izdelujejo v večji meri na Madžarskem. Njeni partnerji, dobavitelji, proizvajalci in prodajalci iger so mala, družinska podjetja. Vsi izdelki Marbushke so izdelani brez slabih, socialno nesprejemljivih ali nezakonitih delovnih pogojev.

Top 3 Marbushkine igre

Tretje mesto

Strateška družabna igra Hidden Forest
Vir slike: The Hidden Forest

Tretje najboljše mesto med družabnimi igrami ima nekoliko zahtevnejša sodelovalna igra The Mysterious Library – Skrivnostna knjižnica. Naloga igralcev je zbrati dele uničenih knjig in osvoboditi pustolovce, ujete v knjigah. Če igralci uspešno osvobodijo vse bralce iz štirih knjig in jih vrnejo v štab, lahko knjižnico zapustijo skozi skrivna vrata za knjižnimi policami. Zelo razburljiva igra, ki poveže igralce in zahteva, da resnično sodelujejo za zmago (zmagajo vsi ali nihče). Predvidena starost igralcev je nad osem let, za skupino od 2 do 4 ljudi. Povprečno se igra zaključi po 45 minutah.

Drugo mesto

Chefs ali Kuharji je zapletena družabna igra s čudovitimi sličicami o različnih jedeh in njihovih sestavinah. Zahteva veliko pozornosti in strategij. Vse skupaj otežuje dejstvo, da moramo za sestavine tekmovati z drugimi soigralci. Izkaže se, da priprava obrokov sploh ni tako enostavna. Dobra priložnost za ogrevanje pred pripravo večerje. Namenjena je igralcem od sedmega leta naprej, za skupino od 2 do 6 ljudi. Predvidoma traja 25 minut.

Prvo mesto

družabne igre iz papirja

Najlepša in najpopularnejša družabna igra je Čudovit svet Gü-jev. V njej so ljubka in zabavna bitjeca z očarljivimi rastlinami in živahnim 3D gozdom in so prava pustolovščina. Cilj igre je pobiranje ustreznih barvnih kombinacij in tako med igro pomagati čim več rastlinam. Zmaga tisti, ki nabere največ kartic z recepti za zdravljenje čudežne flore. Namenjena je za 2 do 4 igralce od petega leta naprej in traja približno 20 minut.

Preizkusite kakovostne Marbushkine igre

Družabne igre krepijo družinski duh, sodelovanje, kreativnost, komunikacijo, otrokov razvoj in razgledanost. Da si družabna igra zasluži še naziv okolju prijazna igra, je treba veliko narediti in videli smo, da pri Marbushki skrbijo, da je zdravje vašega otroka na prvem mestu. Ker delajo pri Marbushki in v trgovini The Hidden Forest - Skriti gozd za prihodnost in za okolje, njihove družabne igre na okolju pustijo le malo sledi. Ne le, da imajo kakovostne družabne igre veliko poučno vrednost, otroka lahko z izbiro trajnostne, okolju prijazne igre popeljemo v svet zelenega - etičnega potrošništva.

Oglejte si vse družabne igre