Za to slastno sezonsko jed potrebujete:
Pečico segrejemo na 180 stopinj in na dno pečice postavimo posodo z vročo vodo, da se ustvari para. Cvetačo operemo in razrežemo na posamezne cvetove. Premažemo jih z olivnim oljem in začinimo s soljo.
Cvetačne cvetove pečemo na pekaču v ogreti pečici prbl. 30-40 minut, med peko pa jih še dvakrat premažemo z olivnim oljem. Ko se cvetovi zmehčajo in po vrhu lepo rjavo zapečejo, jih vzamemo iz pečice. Da dobimo lepo barvo, lahko na koncu nekaj minut pečemo z vključenim žarom.
Medtem ko se cvetača peče, pripravimo omako. V ponvi popražimo mandlje in jih ohladimo, potem pa jih v kuhinjskem mešalniku skupaj s česnom in maslom oziroma rastlinsko različico zmiksamo v gladko zmes. V zmes najprej vmešamo olivno olje, nato kis in na koncu še sesekljan peteršilj. Omako po okusu začinimo s poprom in soljo.
Ko je cvetača pečena, jo vzamemo iz pečice. Položimo jo na krožnik ali v posodo in premažemo z mandljevo omako ter posujemo s sezamom. Dober tek!