Da pa bi iz grozdja zaužili največ rudnin, vitaminov ter antioksidantov, bi morali lupine grozdnih jagod temeljito prežvečiti. To ni najbolj prijetno opravilo, saj je lupina grozdja kisla in trpka, kar pokvari prijeten okus po grozdnem sladkorju, ki je v mehki sredici jagod.
Če vas zanima, katero grozdje je bolj zdravo, je dobro vedeti, da največ flavonoidov vsebujejo rdeče sorte grozdja. Za zdravje je torej pomembna čim bolj temno obarvana lupina, saj ta vsebuje največ antioksidantov.
Ko se odločamo za nakup grozdja, moramo pozornost nameniti tudi poreklu. Odporne samorodne sorte ne potrebujejo škropiv, tako da je nakup šmarnice, jurke in izabele običajno varen. Bolj tvegano pa je nakupovanje namiznih in vinskih sort grozdja, saj so te običajno močno škropljene. Pomembno je vedeti, da tudi ekološki vinogradniki za pridelavo uporabljajo škropivo, ki je sicer manj strupeno. Škropivi, uporabljani za ekološko pridelavo grozdja sta apnena brozga in modra galica, ti dve pa imata prav tako škodljive učinke na okolje. Če želite sebi in okolju res najboljše, potem skušajte poiskati biodinamično pridelano grozdje ali vino.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V namaščen pekač stresemo grozdje, ga prelijemo z balzamičnim kisom, olivnim oljem ter potresemo s soljo in poprom. Dobro premešamo in razporedimo po pekaču. Pečemo približno 30 min, dokler grozdje rahlo ne porjavi.
Kose francoske štruce popečemo v opekaču, lahko tudi na rahlo namaščeni ponvi ali na žar rešetki v pečici. Po kruhkih natresemo mešanico iz grozdja, ribani sir in okrasimo z lističi bazilike. Dober tek.
Bi radi več receptov iz sezonskih in lokalnih sestavin v svoj mail?