Hokaido buča v pečici


Kaja Kramar
Kaja Kramar
18 Oct, 2019

Kaj imajo skupnega lepa polt, dober vid in vitka postava? K vsem trem močno pripomore uživanje hokaido buč, saj te vsebujejo veliko betakarotena.

hokaido buča recept
Vir slike: Pixbay

Jesen je čas za vse ljubitelje buč. Buče so v sorodu s kumarami in melonami, a po okusu niso podobne ne enim, ne drugim! Njihov okus bolj spominja na oreščke ali kostanj. Lahko jih uporabimo kot samostojno jed ali kot prilogo, odlično pa se odrežejo tako v slanih, kot v sladkih jedeh.

Za dieto jejte buče

Buče so pogosto dietna prehrana, saj imajo nizko kalorično vrednost in so v 90 % sestavljene iz vode. Vsebujejo tudi mnogo koristnih snovi, kot so vitamini C, B6 in E, riboflavin, kalij, baker, mangan, tiamin, niacin, folna kislina, železo, magnezij in fosfor. In da boste vedeli - vitamini iz buče se bodo v telesu lažje absorbirali, če buči pri pripravi dodamo maščobo.

Danes sem vam zaradi vseh dobrih lastnosti, ki jih imajo hokaido buče pripravila nekaj preprostih nasvetov, kako pripraviti hokaido bučo v pečici.

Ali ste vedeli, da hokaido buče ni potrebno olupiti pred pečenjem? To je zares dobra novica, saj jo je surovo težko olupiti. Bučo razrežemo na poljubno velike kose, jo pustimo v lupini, a odstranimo semena. V lupini bo ohranila več koristnih hranil, prav tako pa bo imela bolj poln okus kot, če pečemo olupljeno. Bučo pa moramo pred pečenjem dobro umiti.

Potrebujemo:

  • hokaida buča
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 2 stroka česna

Postopek:

Pečico ogrejemo na približno 200 stopinj. Bučo, razrezano na kose, razporedimo po peki papirju, pokapamo z olivnim oljem in pečemo 20 minut. Buča se mora po tem času omehčati, po robovih pa lahko malce počrni.

V posodico vlijemo malo olivnega olja, mu dodamo na drobno nasekljana stroka česna, sol in poper. Kose buče pomažemo s pripravljeno česnovo mešanico in jih vrnemo v pečico. Pečemo še 10 minut. Dobili smo jesensko prilogo za kosilo, ki se odlično poda h krompirju in fižolu. Dober tek!

Eko kuhinjska krpa Zeleni planet

Eko kuhinjska krpa

KUPI
Predpasnik 100% lan Natur Zeleni planet

Predpasnik 100% lan Natur

KUPI
Prispevek sem pripravila Kaja Kramar – mama dveh razigranih fantkov, zaradi katerih sem se podala na pot raziskovanja zdravih, polnovrednih in raznolikih obrokov. Moja strast je kuhanje z zdravimi in zdravilnimi sestavinami, še posebej dajem poudarek na to, kakšna energija vstopa v naše telo preko hrane – ali nam hrana energijo daje ali odvzema. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in verjamem, da lahko občutimo, če je obrok pripravljen z ljubeznijo. Več vegetarijanskih in veganskih receptov ter predlogov za zdravo življenje lahko poiščete na Aktivno užij dan.