Kaj so naravni deodoranti


Daša Keber
Daša Keber
11 Feb, 2020

Kakšna je pravzaprav razlika med navadnim in naravnim deodorantom? Se v deodorantih res skrivajo škodljive in nevarne sestavine? Odkar so v javnost prišle informacije o možnih vplivih deodorantov na razvoj bolezni, so ljudje postali previdni.

Odkar so v javnost prišle trditve, da naj bi bil aluminij v deodorantih vzrok za povišano tveganje za nastanek raka in razvoj alzheimerjeve bolezni, se vedno več potrošnikov odloča za nakup naravnih deodorantov.

Naravni deodoranti

Naravni deodoranti ne vsebujejo nevarnih kemikalij, proti neprijetnemu vonju se borijo z uporabo raznih masel in olj, ter kombinacijo eteričnih olj. Nekateri vsebujejo tudi sodo bikarbono, pri tem pa morajo biti pozorni tisti, ki so nanjo preobčutljivi. Soda lahko namreč tudi močno nadraži kožo. Navadni deodoranti pa za razliko od naravnih lahko vsebujejo bolj agresivne snovi. Med njimi so tudi nevarne kemikalije, zaradi njih so deodoranti močnejši, obenem pa manj prijazni do naše kože.

Naravni deodorant GREEN VANILIJA Zeleni planet

Naravni deodorant GREEN VANILIJA

KUPI
Deodorant Ylang ylang Zeleni planet

Deodorant Ylang ylang

KUPI

Deodorant ali antiperspirant, poznamo razliko?

Antiperspirant deluje tako, da blokira znojne žleze in posledično preprečuje potenje. To za telo ni dobro, saj je potenje naravna funkcija našega telesa. Antiperspirant lahko vsebuje tudi aluminij, ki je po nekaterih študijah nevaren za naše zdravje.

Naravni deodorant potenja ne ustavi, ampak samo pomaga zakriti, oziroma preprečiti neprijeten vonj ob potenju. Naravni deodoranti so prijaznejša izbira, saj poleg tega, da ne ustavijo naravne funkcije telesa, prav tako ne vsebujejo snovi, ki bi nam lahko škodile.

Kljub bolj nežnemu delovanju naravnih deodorantov pa vsak lahko najde tistega, ki je zanj učinkovit. Učinkoviti v borbi proti neprijetnemu vonju so predvsem zaradi dodanih eteričnih olj, ki pomagajo s svežino, nekatera so tudi antibakterijska, kot na primer eterično olje čajevca .

Ste vedeli, da ženska dnevno pride v stik z okoli 500 kemikalijami? In to samo preko uporabe kozmetičnih izdelkov. Eden od takih izdelkov je lahko prav deodorant, saj povprečno deodoranti in antiperspiranti vsebujejo kar do 20 in več kemikalij. Med njimi je kar 12 potencialnih alergenov. Kaj pa deodoranti s potisnim plinom, ki jih najbolj pogosto uporabljajo najstniki? Strokovnjaki svarijo, da lahko vdihavanje kemikalij (aerosoli) prisotnih v teh deodorantih povzroča alergijske reakcije na koži, astmo in druge težave z dihali.

S skrbno izbiro kozmetičnih izdelkov, kot je deodorant, skrbimo za svoje telo, saj lahko izdelki, ki jih nanašamo na kožo močno vplivajo na naše počutje in zdravje. Bolj, kot je izdelek naraven, manj bi moral biti za nas nevaren in bolj je prijazen do naše kože. Če izberemo naravni deodorant z ekološkimi sestavinami bomo s tem naredili še en korak do zdravega telesa.

Preberite še: Na kaj morate paziti, ko izbirate nov deodorant


Oznake: