Kam je izginilo 100.000 orangutanov?


Maja Primožič
Maja Primožič
23 May, 2019

Ti inteligentni primati so vse prevečkrat ponižani, mučeni in pobijani. Živo zakopani, ožgani do neprepoznavnosti, z mačeto razsekani ali s puško ubiti orangutani v okolici palminih plantaž niso več redkost.

orangutan-palmovo-olje
Vir slike: Pixabay

Orangutani so zaradi industrije palmovega olja preganjani iz svojih domov, pobiti zaradi svojih telesnih delov, mladiči so iztrgani iz zavetja svojih mater in preprodani za hišne ljubljenčke ali kot orodje za zabavo v turističnih naseljih. Primer, ko so orangutanko Pony našli v bordelu, kjer je bila spolna sužnja in je svoje življenje preživljala v verigah, pa je resnično šokiral svet. V zadnjih 30 letih je na takšen ali drugačen način izginilo več kot 100.000 orangutanov.

Potrošništvo ubije 8 orangutanov vsak dan

Orangutan, čigar inteligenco primerjajo z inteligenco mlajšega otroka, je bil priča posekom in požigom dreves, ki so jim nudili dom in hrano, namesto njih pa so zrastli nepredstavljivo veliki nasadi palm. Nekateri orangutani se v iskanju svojega doma vračajo na nepregledno velike nasade palm, tam pa jih čuvaji pričakajo s puškami in mačetami. Vsako leto zaradi širitve palminih plantaž življenje izgubi cca 3.000 orangutanov. Umirajo pod streli, mačetami, med podiranjem dreves ali pa so stisnjeni, povoženi z gozdarsko mehanizacijo. Ker je najhitrejše uničenje tropskih dreves s sečnjo in požiganjem, zmedeni in prestrašeni orangutani tavajo in iščejo varen umik, a ga mnogokrat ne najdejo. Plameni jih pogoltnejo ali pa hudo opečejo.

Čudovit deževni gozd na Borneu in Sumatri predstavlja dom kar 300.000 različnim živalskim vrstam. Biotska raznolikost tega področja je tako velika, da znanstveniki vsak dan odkrijejo 3 nove rastlinske in živalske vrste in pozorno oko raziskovalca lahko na enem samem drevesu opazi več kot 1.000 različnih vrst živali.

Ni več dovolj, da smo le žalostni

Ni več dovolj, da z žalostjo pogledamo slike in potarnamo nad krutostjo, ki se dogaja vsak dan. Živali deževnega gozda potrebujejo pomoč vseh prebivalcev sveta. Začnemo lahko tako, da spoznamo večplasten problem in njegove posledice in premislimo o svojih nakupovalnih navadah. Spoznajmo etično potrošništvo in njegove temelje. Vključimo etične izdelke v svoje nakupovanje in kupujmo manj nepotrebnih stvari. Se lahko odpovemo čemu? Ker, kako pa naj ti veličastni orangutani živijo brez gozda?