Kdo krši EU zakonodajo o kemikalijah?


Maja Primožič
Maja Primožič
24 May, 2019

Slovenski neodvisni medij Zdravo Slovenija piše, da večji proizvajalci kozmetike, hrane, zdravil in plastike v Evropi kršijo zakon tako, da uporabljajo milijone ton kemikalij, ne da bi opravili pomembne varnostne preglede. Letno se v Evropi uporabi od 12 do 121 milijonov ton kemikalij.

Članek je v originalu objavljen na Zdravo Slovenija.

Letno se v Evropi uporabi od 12 do 121 milijonov ton kemikalij. Nekatere so del industrijskih in potrošniških izdelkov, vključno z igračami ali izdelki, ki imajo neposreden stik s hrano.

Evropska agencija za kemikalije (ECHA) pravi, da dve tretjini od 700 kemikalij, ki so jih pregledali, kršijo pomembne vidike ključnih uredbe EU o kemijski varnosti REACH.

»Kemična podjetja že leta ne upoštevajo zakona in prodajajo snovi, ki lahko povzročijo hormonske vrste raka, možganske motnje in druge hude zdravstvene težave. Kot potrošniki smo v temi, ne vemo ali so vsakodnevni proizvodi varni ali ne. Vemo pa, da morajo EU in državni organi narediti veliko več,« je povedal Manuel Fernandez za največjo nemško okoljevarstveno organizacijo BUND.

Dnevna izpostavljenost mešanici strupenih snovi spodbuja povečane stopnje raka, neplodnost, presnovne bolezni, kot so sladkorna bolezen in debelost, ter druge nevrološke razvojne težave. Nevarne kemikalije so prisotne v hrani, vodi, izdelkih, v naših domovih in na delovnih mestih. V naše telo vstopajo predvsem z zaužitjem, pa tudi skozi kožo in pljuča, ter preko prahu in hlapov. Danes najdemo v človeškem telesu več kot 300 industrijskih kemikalij, ki niso bile prisotne pri naših starih starših. Dojenčki danes so opisani že komaj rojeni kot kemično »pred onesnaženi«.

Kemična industrija je v Evropi vredna 500 milijard evrov na leto. Nadzorujejo jo najbogatejši in najmočnejši posamezniki. Trdijo, da je varnost njihova prioriteta, vendar se pritožujejo zaradi stroškov testov varnosti. Enotna registracija stane industrijo okoli 80.000 evrov, medtem ko REACH davkoplačevalcem prihrani 50 milijard evrov stroškov zdravljenja dodatnih 50 milijard evrov okoljskih stroškov, meni Evropska komisija.

Največ kršitev je v Nemčiji

BUND, članica Evropske zveze za okolje, je odkrila, katere kemikalije in podjetja kršijo zakonodajo. Uporabila je zakon o pravici do obveščanja, da je pridobila podrobnosti o preiskavi nemške vlade v dokumentih o kemijski varnosti iz leta 2014, v katerih je bilo ugotovljeno, da 940 snovi ni ustrezalo varnostnim standardom REACH. Zakonske ovire so jim preprečile, da bila lahko preverili ali večina obravnavanih kemikalij, še danes ni skladna z zakonodajo o varni uporabi. Toda dokumentacija za 41 kemičnih snovi je ostala nespremenjena od leta 2014 vse do 13. aprila 2019, ko je BUND zaključil svojo analizo.

V 41 dosjejih je identificiranih 654 ločenih podjetij in po navedbah nemške preiskave, jih veliko krši zakon. Največ kršitev, kar 169 je v Nemčiji, v Združenem kraljestvu 80, na Nizozemskem 68, v Francija 56, Italiji 49, Španiji 42 in Belgiji 38. Med njimi so tudi druga podtjetja članic EU.

Korporacije, ki so vpletene v kršenje zakonodaje zaradi nevarnih kemičnih snovi, so: BASF, Dow Chemical, SABIC, Ineos, ExxonMobil. Drugi so 3M, Henkel, Sigma-Aldrich, Solvay, Du Pont, Clariant in Thermo Fisher.

Nekatera podjetja med njimi so odgovorna že za pretekle smrtonosne škandale, vključno z Bayerjem (glifosat), Dow Chemical (Bhopal) in podjetjem Chemours (GenX). Druga znana podjetja, ki kršijo zakonodajo, so še Michelin, BP in Endesa.

Med kršitelji je tudi kozmetični velikan L'Oréal, podjetje za hrano in pijačo DSM ter proizvajalec zdravil Merck.

Čeprav agencija ECHA in številne nevladne organizacije pozivajo podjetja naj objavijo svoje delovanje glede snovi, ki niso skladne z zakonodajo, se korporacije temu izmikajo. Več deset tisoč proizvajalcev uporablja kemikalije z nedokazano varnostjo. Med drugim so ogroženi tudi delavci v teh podjetjih.

Vrh ledene gore

Kakor navaja agencija za nadzor kemikalij, je resnični obseg problema precej večji, toda zakonodajne ovire so preprečile, da bi BUND preveril status skladnosti približno 700 od 940 kemikalij, ugotovljenih v nemški preiskavi, ali identiteto več kot 5000 od skoraj 7000 odgovornih podjetij. Natančnih številk ni bilo mogoče dobiti zaradi dvojnikov, napak pri pisanju in 124 primerov, kjer so imena podjetij označena kot »zaupna«.

Ste vedeli, da nanese povprečna ženska vsak dan na svoje telo kar 515 sintetičnih kemikalij? 60% vseh kemikalij skozi kožo preide v našo kri in notranje organe.

Oznake: