V času, ko se je svet ustavil in so šolske klopi prazne, otroška igrala vrtcev samevajo in je večina ljudi v zavetju doma, se ljudje kar najbolje skušajo prilagoditi nastali situaciji. Opravek, kot je hiter nakup živil za pripravo večerje ni več samoumeven in misel na to, da sproščeno zakorakamo v bližnjo trgovino, ki nam je drugače tako domača, nam ni več prijetna. Naš ritem dnevnega življenja je popolnoma spremenjen in vsi iščemo načine, da bi ostali zdravi in siti. A kot piše v prevedenem prispevku neodvisni portal Zdravo Slovenija: Tudi to bo minilo.
Obstajajo trije načini, s katerimi se lahko oskrbimo s hrano. Kateri je najbolj varen?
V članku smo preverili, ali:
Zdaj in za vse čase naprej je pomembno, da dobimo zdrava hranila, ki podprejo naše telo in ga ohranjajo zdravega. A problem trenutnega položaja je, da sveža zelenjava in sadje ne zdržita dolgo, nekateri pa nimajo denarja, da bi napolnili velik zamrzovalnik.
Če si tudi vi niste naredili velike zaloge, potem se verjetno sprašujete: Je varno spletno naročanje hrane (za vas in za osebo, ki vam hrano pripelje)? Je varno oditi v trgovino, kjer so bili ljudje? Kako lahko podpremo lokalne pridelovalce in ponudnike, med tem, ko je potrebno socialno distanciranje? In kako lahko pomagamo razbremeniti ljudi, ki zdaj opravljajo izpostavljene poklice?
Čas je, da se začne Slovenija zelo intenzivno pogovarjati o samooskrbi z zelenjavo in sadjem.
Na Zelenem planetu imate na voljo veliko obstojnih živil, ki so brez pesticidov, živalskih sestavin in so narejena v duhu pravičnosti.
Spletno naročanje hrane ima v tem času kar nekaj prednosti pred nakupovanjem v trgovini. Ne le za vas, pač pa tudi za vse zaposlene v trgovinski verigi. Epidemiolog dr. Stephen Morse, iz Univerze Columbija pravi: "V trgovini ste bolj ogroženi za infekcijo. To je preprosto zaradi mase ljudi, ki so bili v njej ali pa nakupujejo poleg vas. Dr. Stephen Morse nadaljuje: "Tveganje lahko zmanjšate tako, da greste v trgovino ob urah, ko ljudi ni veliko ali pa se odpravite v manj obiskano trgovino."
Prednosti spletnega nakupovanja živil:
Po vseh državah, ki so razglasile epidemijo koronavirusa spletne trgovine beležijo visok porast naročil živil na dom. Porast je celo takšen, da je težko ali nemogoče dobiti prost termin za dostavo. Opaziti pa je lahko še nekaj, kar je v duhu zelenega, etičnega potrošništva. Vse več ljudi se je začelo obračati na lokalne pridelovalce hrane ter ponudnike zabojčkov zelenjave iz okoliških kmetij, ustvarjajo se tudi mreže, ki povezujejo pridelovalce s kupci .
Preberite še:Ponudniki dostave živil na dom
Spletne trgovine, ki na iskalniku Zeleni planet prodajajo obstojno, a zdravo hrano pravijo, da imajo dovolj zalog in vas vabijo k varnejšemu nakupu preko spleta. O tem, kako poteka prevzem paketov z živili in njihova priprava, sem vprašala Tjašo Lapornik, lastnico spletne trgovine ManaHrana, ki prodaja ekološka, veganska in pravična živila, ki se jih lahko pošilja po pošti. Izdelke ManaHrana najdete na Zelenem planetu in jih naročite na dom.
Če ste se kljub temu odločili, da hrano nakupite v trgovini, je tu nekaj koristnih napotkov o tem, kako varno ravnate z nakupljenim:
Ko govorimo o naročanju že pripravljene hrane, je strah pri kuhani hrani odvečen, pravi Timotej Černjač Subotič, diplomirani zdravstvenik, zaposlen v UKC.
Že zgoraj omenjeni epidemiolog dr. Stephen Morse pravi: "Vir okužbe bi lahko bila le npr. solata, na katero je okužena oseba kihnila, a dokler je hrana pripravljena po pravilih, je možnost za okužbo s hrano, ki vam jo pripeljejo na dom majhna. "
Druga stvar pa so stiki z osebo, ki nam je hrano pripeljala, ter kako ravnamo z embalažo, v kateri je hrana. Timotej Černjač Subotič tudi tu pojasnjuje " Vsak predmet, ki ga je pred nami nekdo držal, je lahko kontaminiran oziroma obstaja tveganje, da smo preko predmeta na kožo dobili virus. To še ne pomeni, da smo okuženi, saj je koža odlična zaščita. Ključno je umivanje ali razkuževanje rok takoj po stiku s potencialno kontaminiranim predmetom -z vrečko, embalažo, denarjem, ročajem vozička, kljuko itd. Pred in po vsakem dotiku obraza (nos, usta in oči), si moramo roke umiti ali razkužiti, da se zavarujemo pred prenosom okužbe z lastnih rok."
Do okužbe sicer lahko pride tudi zaradi okuženega predmeta, a po vsem, kar do zdaj vemo o koronavirusu, je največja možnost za okužbo s kapljičnim prenosom virusa, ki se zgodi, ko okuženi v bližini nas kašlja, kiha ali diha v neposredni bližini.
Veliko bolj so zaradi števila ljudi, s katerimi so v stiku, ogroženi dostavljalci. Dr. Morse zato predlaga, da se lahko naročnik in dostavljalec tveganju izogneta tako, da dostavljalec pusti naročeno blago pred vrati, naročnik pa znesek že prej poravna preko spletne banke.
Svetujemo, da si naredite zmerno zalogo obstojnih, zdravih živil in se za nakup zelenjave povežete s ponudnikom zabojčkov zelenjave, ki nudi dostavo zabojčka na dom ali pa se dogovorite za prevzem hrane na ekološki kmetiji. Za nakupe obstojnih živil pa vam je Zeleni planet, iskalnik zdravih izdelkov vedno na voljo.
Ne glede na to, kakšne posledice za zdravje in gospodarstvo bo pustila epidemija za seboj, pa smo se v času, ki ga prestajamo začeli zares zavedati, kako povezani smo in kako zelo odvisni smo od ljudi, ki delajo zadaj, nevidni našim očem. Kdo zalaga police s hrano, za katere smo se navadili, da so vedno polne? Kdo nam prinaša pošto, hrano in pakete, ki jih naročimo preko spleta? Kdo jih razvršča v logističnih centrih? Ali ljudje zares postanejo vidni šele, ko se zavemo, da nas lahko tudi ogrožajo? Pa vendar zdaj najbolj ogrožajo prav sebe. Zakorakajmo naprej v duhu solidarnostu do vseh, povezujmo se s prijaznimi, ekološkimi ali biodinamičnimi kmetijami, premislimo o svojih prehranjevalnih in nakupnih navadah. Res je, tudi to bo enkrat minilo.