Naravna čistila so v prednosti


Maja Primožič
Maja Primožič
03 Sep, 2020

Naravna čistila so za zdravje veliko boljša, kot sintetična čistila, ki posnemajo učinkovitost sestavin, ki jih je dala narava. Na učinke kemikalij so še posebej občutljivi majhni otroci in domače živali. Zakaj bi izbrali ponaredek, če lahko imate izdelek, ki dobro očisti in ga vaše telo prepozna?

68 % ljudi misli, da je pomembno, da so sestavine v izdelkih za osebno uporabo in naš dom naravne, nekateri pa še vedno mislijo, da naravna čistila niso dovolj učinkovita. Skrbno izbrane in obdelane naravne sestavine v čistilih so zelo učinkovite, prebujajo naše čute, so bolj varne in prijazne do narave ter živali. Star rek pravi, da si zdrav toliko, kolikor zdravega zaužiješ. Mi pravimo, da je pomembno tudi, česa se dotikaš in kaj vohaš.

naravna čistila
Vir slike: Unsplash

Vi ste del narave. Ljudje smo naravna bitja, zato najbolj harmonično delujemo z naravnimi izdelki. Naravna čistila ne le, da dobro očistijo, hkrati še dobro delujejo na kožo in dihala, saj jih naše telo prepozna kot del narave. Naravna čistila delujejo in so tako dobra, da kemiki v laboratorijih ustvarjajo poceni sintetične sestavine, ki nadomeščajo naravne.

Vaša koža je kot goba. Preprosto – koža je vaš največji organ in kar si nanjo nanesete, česar se dotikate, to deloma dobite tudi v telo. Raziskave pravijo celo, da se skozi kožo vsrka 60 % sestavin, a naše telo kemične sestavine težko predela. Dovolj, da 2 × premislimo, česa se redno dotikamo pri čiščenju in nam potencialno škoduje.

Katera čistila so naravna in katera to niso?

Naravna čistila so narejena iz sestavin, ki jih najdemo v naravi - iz rastlin, zelenjave, sadja in mineralov. Kmetije, ki se ukvarjajo s trajnostnim pridelovanjem rastlin, se trudijo, da so sestavine v rastlinah zares zdrave in močne in pridelane na Zemlji prijazen/spoštljiv način. V neveganskih čistilih lahko včasih zasledimo tudi čebelji vosek ali med.

veganska naravna čistila
Če kupujete le naravna čistila z rastlinskimi sestavinami, potem bodite ob izdelku pozorni na ikono BREZ ŽIVALSKIH SESTAVIN ali na veganski certifikat.

Na Zelenem planetu menimo, da nekatere kemične sestavine nikoli ne bi smele priti v čistila, ki vplivajo na nas in na naše otroke. To so sintetični parabeni, glikoli, SLS in petrolatum. Kljub temu, da so te sestavino uradno označene kot varne, pa je dovolj podatkov, ki upravičeno dvomijo o njihovi varnosti. Poleg tega je za omenjene sestavine dovolj sestavin iz narave, ki so seveda še boljše. Na splošno priporočamo, da se sintetičnim sestavinam ognete, ko le lahko in raje izberete naravna čistila, ki jih bo pozdravilo tudi vaše telo.

Naravne sestavine v čistilih: olja, voski, maščobe, kakavovo maslo, glicerin, alkohol, nepozebnik, coco betain, med, cvetni prah, matični mleček, propolis, lanolin, smola, kolidi, morska trava, rastlinski izvlečki, proteini, vitamini, antioksidanti, zelišča in začimbe, soli, citronska kislina, boraks, glina, titanov dioksid, cinkov oksid, mica.

Nenaravne, sintetične sestavine v čistilih: petrolej, polimeri, akrilati, carbomeri, PVP, konzervansi, silikoni, sintetične dišave, ftalati, sulfati, PEG/PPG, SLS, smukec, DEA/TEA, formaldehid, gensko spremenjeni organizmi.

Priporočamo:

Večnamensko čistilo NEAT. - grenivka Zeleni planet

Večnamensko čistilo NEAT. - grenivka

KUPI
Čistilo za kopalnico (Granatno jabolko) – OceanSaver Zeleni planet

Čistilo za kopalnico (Granatno jabolko) – OceanSaver

KUPI
Winni’s Večnamenski Razmaščevalec Zeleni planet

Winni’s Večnamenski Razmaščevalec

KUPI
Okay X Oopsi čistilo za kopalnico Sparkling Señora, 500ml Zeleni planet

Okay X Oopsi čistilo za kopalnico Sparkling Señora, 500ml

KUPI

Na katera čistila morate biti pozorni?

Na nekatere stvari, ki so v našem domu nimamo vpliva in ne poznamo njihovega delovanja na naše zdravje. Za nekatera čistila pa vemo, da predstavljajo grožnjo za zdravje človeka in bolje je, da namesto njih izberemo bolj zdravo različico – naravna čistila za dom.

1. Čistila za pečico

Veliko čistil za pečico vsebuje korozivna sredstva, ki ob zaužitju ali vdihavanju slabo vplivajo na človeški prebavni in dihalni sistem.

Izberite raje naravne različice in ohranite svoj dom zdrav.

Priporočamo:

Zero-waste razmaščevalec za kuhinjo Zeleni planet

Zero-waste razmaščevalec za kuhinjo

KUPI
Okay X Oopsi razmaščevalec za kuhinjo Mister Grease, 500ml Zeleni planet

Okay X Oopsi razmaščevalec za kuhinjo Mister Grease, 500ml

KUPI

2. Sredstva za sijaj

Niso rastlinska, so izjemno hitro vnetljiva in vsebujejo fenol in nitrobenzen. Obe kemikaliji se absorbirata v kožo in lahko pripomoreta pri nastajanju kožnega raka.

3. Kroglice proti moljem

Naftalin, ki je v kroglicah proti moljem lahko uničuje rdeče krvne celice in dokazano pri živalih povzroča raka.

4. Osvežilci zraka

Toksini v osvežilcih zraka se postopoma nalagajo v telesu in lahko vplivajo na hormone in reprodukcijski sistem, zlasti pri otrocih.

Izberite raje naravne različice in ohranite svoj dom zdrav.

Priporočamo:

Vrečka za osveževanje zraka z bambusovim ogljem Zeleni planet

Vrečka za osveževanje zraka z bambusovim ogljem

KUPI
Nelipot SVIEZHA Zeleni planet

Nelipot SVIEZHA

KUPI

5. Čistila za WC

Vsebujejo korozivna sredstva, zato tako hitro očistijo stranišča, hkrati pa sestavine v teh čistilih lahko povzročijo opekline na koži in očeh. Lahko so tudi zelo nevarna, če pridejo v stik z nekaterimi drugimi čistili.

Izberite raje naravne različice in ohranite svoj dom zdrav.

Priporočamo:

BIO čistilo za WC, čistilo za toaletno školjko Bentley Organic Zeleni planet

BIO čistilo za WC, čistilo za toaletno školjko Bentley Organic

KUPI
Winni’s Čistilo za WC 750ml Zeleni planet

Winni’s Čistilo za WC 750ml

KUPI

6. Antibakterijska mila

Veliko let so bila antibakterijska mila opevana kot najboljše orožje proti boleznim in bakterijam. A veliko jih vsebuje triklosan, ki niža našo telesno temperature in na živčni sistem deluje kot depresiv. Raziskave so pokazale, da ima ¾ Američanov v urinu povečane vrednosti triklosana.

Vpliv sintetičnih čistil na okolje?

Nikakršnega dvoma ni, da toksične kemikalije v čistilih slabo vplivajo na okolje. Med čiščenjem kemikalije zlivamo v odtoke, od tam pridejo v čistilne naprave. Le-te učinkovito prečistijo nekatere kemikalije, tiste, ki pa ostanejo, pa na koncu pristanejo v živih vodah, kjer živijo morske živali, korale in alge. Kemikalije v čistilih med čiščenjem prehajajo tudi v zrak in ga onesnažujejo ter prispevajo k smogu in globalnemu segrevanju. Poceni kemična čistila so navadno pakirana v plastično embalažo, ki po uporabi čistila pristane na smetišču. Na Zelenem planetu lahko najdete preko 50 čistil za vaš dom, ki niso pakirana v plastično embalažo in tako prihranite naravi onesnaževanje. Za razliko od sintetičnih čistil pa so naravna čistila narejena iz naravnih in biorazgradljivih sestavin, ki ne ogrožajo zemlje, rastlin in živali. Veliko naravnih čistil je pakiranih v embalaži, ki jo je mogoče reciklirati.

Zdravje se začne v našem domu.

razpadanje plastike Zeleni planet
Vir slike: Zeleni planet

Oznake: