So ceste iz odpadkov prihodnost?


Maja Primožič
Maja Primožič
20 Mar, 2019

Lokalne oblasti v Tasmaniji pravijo, da je to čisto mogoče.

Slika

Odpadki v Tasmaniji so dobili čisto drugačno vlogo kot smo vajeni in se nič več ne razkrajajo na deponijah. Lokalne oblasti, ki so si dolgo prizadevale, da bi zmanjšale okoljski odtis tega otoka na koncu sveta, so namreč zgradile cestni odsek, ki je narejen iz odpadkov, ki bi drugače stoletja ležali na deponiji.

173.600 plastičnih vrečk in ostale plastične embalaže za enkratno uporabo, 82.500 steklenic, 5.900 odsluženih kartuš in 33 ton recikliranega asfalta je bilo potrebno za 500 metrov dolg cestni odsek, po katerem se sedaj vozijo prebivalci mesta Kingborough.

To je prva cesta iz odpadkov v Avstraliji, teža smeti v njej pa je ekvivalent teži smeti, ki jih mesto s 35.853 prebivalci zbira dve leti. Odgovorni predvidevajo, da bo življenjska doba ceste iz odpadkov trajala celo 15 % dlje, kot bi bila uporabna navadna asfaltna cesta. Testi, ki so jih opravili pred samo gradnjo, so prav tako pokazali, da bo cesta iz odpadkov bolje prenašala visoke avstralske temperature ter da bo bolj fleksibilna in vzdržljiva.

V Evropi vsako leto ustvarimo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov.

Ideja o gradnji ceste iz plastičnih odpadkov pa ni čisto nova. Ribiško mestece v Indiji je namreč odrabljene ribiške mreže uporabilo za krepitev asfalta.