So kreme za sončenje varne?


Maja Primožič
Maja Primožič
08 May, 2019

Ameriški Urad za zdravila in prehrano je v ponedeljek potrdil, da kemikalije v kremah za sončenje preidejo v krvni obtok v večjih količinah, kot so do zdaj predvidevali.

kreme-za-soncenje-varnost
Vir slike: Pixabay

Raziskava je pokazala, da so sestavine, ki se nahajajo v sončnih kremah avobenzon, oxybenzon, octocrylen in ecamsul v krvni obtok ljudi, ki so sodelovali v raziskavi prišle zelo hitro. Raziskava sicer ne navaja, da bi te količine sestavin za zdravje ljudi predstavljale tveganje, zaključuje pa, da bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo ocenile varnost sestavin pri pogosti uporabi.

kreme-za-soncenje

Avtorji raziskave ljudem sicer svetujejo, da je zaščita kože pred sončnimi žarki pomembna za preprečevanje kožnega raka.

V raziskavi je sodelovalo 24 ljudi, ki so si štiri dni in štirikrat dnevno nanašali izdatne količine ene izmed naključno izbranih krem za sončenje. Raziskovalci so v naslednjih sedmih dneh sodelujočim odvzeli 30 vzorcev krvi in ugotovili, da so omenjene sestavine hitro prešle v njihove krvne obtoke - veliko hitreje, kot so predvidevali, da bodo.

Glede na to, da se kreme za sončenje v teh časih uporabljajo veliko bolj pogosto, kot včasih, je ameriški Urad za zdravila in prehrano napovedal dodatne raziskave, ki bodo pokazale, ali so sestavine dovolj varne za pogosto uporabo, ali pa povzročajo tveganje za nastanek raka, motenj v razvoju in ostalih bolezni.

Za eno izmed pogostih sestavin v kremah za sončenje, oxybenzon, je bilo dokazano, da škoduje koralnim grebenom. Uporaba krem s to sestavino je na področju koralnih grebenov prepovedana.

Vir: https://reut.rs/2VMfnRG, https://bit.ly/2WuLjHh


Oznake: