Šokantna dejstva o otroškem delu


Maja Primožič
Maja Primožič
08 May, 2019

Ministrstvo za delovno silo Indonezije je že leta 2002 objavilo šokantne podatke o otroškem delu na plantažah oljnih palm. Povprečen tovor, ki so ga prenašali ali nosili otroci je tehtal 10 kg, 75 % otrok je imelo praske in ureznine zaradi nezaščitenih rok, 68 % pa jih je izkusilo hudo izčrpanost.

otrosko-delo
Vir slike: flickr.com

Sadeži oljne palme rastejo med bodičastimi in suličastimi listi, 4 ali 5 metrov nad tlemi. Šopi sadežev, ki so sestavljeni iz na tisoče majhnih ovalnih sadežev tehtajo med 15 in 25 kg. Moški in fantje z dolgo palico, na kateri je na koncu rezilo, drezajo v velike šope in jih klestijo s palm ali pa plezajo nanje ter jih z mačeto odsekajo. Otroci in ženske so zadolženi, da s tal pobirajo odpadle sadeže, prenašajo težke šope in jih nalagajo na prikolice ali samokolnice. Otroci pomagajo družinam, da izpolnijo dnevno normo, ki jo morajo doseči, da obdržijo delo.

V Indoneziji, ki pridela 30 % vsega palmovega olja dela v kmetijstvu kar 1,7 milijona otrok, starih med 10 in 17 let.

Zakaj je palmovo olje tako priljubljeno?

Lastnosti, ki jih ima palmovo olje, so zelo prepričljive. Olje je neizrazitega okusa in vonja, živila ohranja dlje časa obstojna, zelo primerno je za cvrtje, saj kljub visoki temperaturi obdrži svoje lastnosti. Ni čudno torej, da ga najdemo v toliko različnih izdelkih.

Da je oljna palma izjemno rodovitna rastlina? Na enem hektaru nasada palm pridelajo kar 10 × več olja, kot bi ga na nasadu katere druge kulture, namenjene za rastlinsko olje.

Če dobrim lastnostim palmovega olja dodamo še to, da je delovna sila v ekvatorialnih državah podcenjena in mnogokrat izkoriščana, dobimo popoln recept za okoljsko uničenje, ki se dogaja prav v tem trenutku in to že nekaj desetletij.

palmovo-olje

Palmovo olje samo po sebi ni slabo, brezbrižno naravnana pa je njegova pridelava.

Zdi se, kot da je palmovo olje povsod

Skoraj polovica izdelkov, ki jih vidite v svoji kuhinji, kopalnici in shrambi, od čistil, krem, ličil do živil vsebuje palmovo olje. Na deklaracijah izdelkov, ki ste jih kupili v supermarketih, ga ne boste vedno našli označenega s "palmovo olje", ker zanj uporabljajo več kot 200 različnih izrazov; med drugim tudi "rastlinsko olje". Včasih morajo etični potrošniki opraviti pravo raziskavo, da ugotovijo, ali izdelek vsebuje olje, ki je odgovorno za uničevanje našega planeta in trpljenje živali. Zeleni planet vam je tu v pomoč, saj omogoča hitro iskanje izdelkov, ki ne vsebujejo palmovega olja ali pa vsebujejo le trajnostno palmovo olje.

Zastrupljani, a lačni ne

Kljub vsem negativnih posledicam, ki jih ima industrija palmovega olja na najbolj občutljive habitate, pa je palmovo olje pomagalo pri gospodarskem razvoju držav pridelovalk in pri odpravi revščine na teh območjih. Delavci, ki sicer na plantažah nemalokrat garajo v toksičnih oblakih pesticidov in v smogu, lahko zdaj plačajo šolanje svojim otrokom. Morda jih lahko pošljejo celo na univerzo, da bodo v prihodnje vodili proizvodnjo palmovega olja v trajnostno naravnanem in do vseh živih bitij pravičnem duhu.

https://www.insideindonesia.org/children-at-work