Upanje za gorske gorile


Maja Primožič
Maja Primožič
07 Apr, 2019

Če imate radi opice, imamo za vas zelo dobro novico. Dobra novica je, da se število gorskih goril povečuje. Skupno prizadevanje naravovarstvenikov za ohranitev gorskih goril je obrodilo sadove, prav tako pa bolje kaže dvema vrstama kitov.

Mladič gorske gorile
Vir slike: Unsplash

Gorile v centralni Afriki bi lahko do leta 2020 izumrle, če jih ne bi zaščitil. Ogrožajo jih divji lovci, rudarjenje, krčenje gozdov, in celo Ebola virus. Gorska gorila (Gorilla beringei beringei) je tudi najbolj ogrožena podvrsta gorile, saj jih je v divjini pred zaščito živelo le še 680.

Pred spanjem si gorske gorile vedno uredijo ležišče, včasih pa si ga pripravijo tudi za popoldanski spanec. Mame svojim mladičkom uredijo postelje iz listov in vej. Preberite 13 zanimivih dejstev o gorskih gorilah

Napoved, da bodo gorske gorile zaradi krivolova, rudarjenja, krčenja gozdov in ebola virusa izumrle do leta 2020, se očitno ne bo uresničila. Mogočne gorile je zelo prizadela tudi vojna in jih še dodatno izpostavila divjim lovcem. Naravovarstveniki so s stražami krivolov omejili, gorilam pa zagotovili veterinarsko oskrbo in tako uspeli zajeziti padajoče število populacije. Leta 2008 je število gorskih goril namreč padlo na 680, novo štetje pa je pokazalo, da se je številka dvignila na več kot 1000 posameznih živali. Tako so se gorske gorile s seznama kritično ogroženih živali premaknile na seznam ogroženih živali.

Na seznamu ogroženih živalskih in rastlinskih vrst (t.i. rdeči seznam) je sedaj 96,951 vrst. Med njimi jih je kritično ogroženih 26,840.