Certifikati in značke

Bi tudi vi radi kupovali zeleno in odgovorno do svojega zdravja, drugih ljudi, živali in narave? Zelena skupnost v Sloveniji se hitro povečuje, saj zeleno življenje v času, ko morate sami poskrbeti za svoje zdravje, dobiva vse večji pomen. Dobrodošli med nami.
Da bo vaš prehod v zeleno življenje čim lažji, smo vse izdelke na Zelenem planetu razporedili glede na etične skupine, vsakemu izdelku pa smo dodelili tudi značke, ki govorijo o tem, katere certifikate ima izdelek, oziroma katerim vrednotam ali značilnostim ustreza.

PRAVIČNA TRGOVINA

PRAVIČNA TRGOVINA
Kot odgovor na napake in krivice v konvencionalni trgovini so nastala trgovinska partnerstva, ki jih poznamo pod skupnim izrazom "pravična trgovina". Te organizacije so pod svoje okrilje vzele manjše pridelovalce iz nerazvitih držav Afrike, Srednje Amerike, Azije, Karibov in Južne Amerike in jim pomagale pri dogovoru o enotnih cenah za odkup njihovih surovin. Pravična trgovina ščiti pridelovalce in proizvajalce pred nihanjem cen na svetovnem trgu in pred njegovim pritiskom, jim omogoča dostojno preživetje, varno delovno okolje, poleg še ostalih prednosti pa dobijo pridelovalci in proizvajalci še premijo, ki je namenjena razvoju lokalne skupnosti. Najpogosteje boste enega izmed znakov za pravično trgovino zasledili na izdelkih, kot so kava, čaj riž, med, banane, kakav, sadje, sladkor, oreščki, rože, vino, začimbe ter oblačila in ostali tekstilni izdelki.
Prikaži vse certifikate in značke: PRAVIČNA TRGOVINA
PRAVIČNA TRGOVINA

Kot odgovor na napake in krivice v konvencionalni trgovini so nastala trgovinska partnerstva, ki jih poznamo pod skupnim izrazom "pravična trgovina". Te organizacije so pod svoje okrilje vzele manjše pridelovalce iz nerazvitih držav Afrike, Srednje Amerike, Azije, Karibov in Južne Amerike in jim pomagale pri dogovoru o enotnih cenah za odkup njihovih surovin. Pravična trgovina ščiti pridelovalce in proizvajalce pred nihanjem cen na svetovnem trgu in pred njegovim pritiskom, jim omogoča dostojno preživetje, varno delovno okolje, poleg še ostalih prednosti pa dobijo pridelovalci in proizvajalci še premijo, ki je namenjena razvoju lokalne skupnosti. Najpogosteje boste enega izmed znakov za pravično trgovino zasledili na izdelkih, kot so kava, čaj riž, med, banane, kakav, sadje, sladkor, oreščki, rože, vino, začimbe ter oblačila in ostali tekstilni izdelki.

FAIRTRADE (C)

Izdelki ustrezajo standardom FLO (The Fairtrade Labelling Organisations International). Z nakupom Fairtrade izdelka ste zagotovili pravično plačilo vsem, ki so sodelovali pri izdelavi končnega izdelka in pomagali pri razvoju njihovih lokalnih skupnosti s pomočjo socialnih, okoljskih in ekonomskih projektov, ki med drugim izboljšujejo zdravstveno varstvo delavcev, infrastrukturo in življenjske pogoje, oskrbo s pitno vodo in izobraževanje.

ORGANSKO

ORGANSKO
Organski izdelki na Zelenem planetu pokrivajo široko paleto kategorij - od različne vrste hrane, kozmetike, pasje hrane, oblačil, otroških stvari pa do organskih gnojil za rože. Vsi organski izdelki so pridelani in izdelani s procesi, ki uporabljajo manj pesticidov in sintetičnih gnojil, ki so prisotna v konvencionalni pridelavi hrane in ostalih izdelkov. Metode, ki ustrezajo organski pridelavi in izdelavi upoštevajo vse učinke, ki jih ima pridelava in izdelava na celotni ekosistem in zagovarjajo uporabo naravnih tehnik, ki izboljšujejo rast rastlin, njihovo zaščito in zaščito zdrave zemlje.
Prikaži vse certifikate in značke: ORGANSKO
EKOLOŠKI

Značko dodelimo izdelku, za katerega proizvajalec pravi, da je izdelan po okolju prijaznih metodah ali pa okolju ne povzroča škode. To značko prejmejo tudi izdelki, ki imajo ekološki certifikat, a zanj na Zelenem planetu še nimam oznake.

IVN BEST (C)

S tem certifikatom je označen tekstil, ki ustreza najstrožjim smernicam kakovosti za ekološko proizvodnjo tekstila. Pogoji, ki jih morajo proizvajalci izpolnjevati, se nanašajo tako na ekološki vidik kot na družbeno odgovornost. Certifikat zagotavlja, da izdelek ni bil narejen s suženjskim delom, da so imeli delavci zdrave pogoje dela, da izdelkov niso naredili otroci, da so delavci dobili pravično plačilo in da niso bili diskriminirani. Proizvajalci, vključeni v to shemo, morajo spoštovati okoljevarstvene norme glede zmanjševanja odpadkov, ekonomične uporabe vode in energije, upoštevati pa morajo tudi predpise glede kemikalij. Vlakna, iz katerih je izdelek, morajo biti 100 % naravna in izvirati iz certificirane ekološke pridelave, sintetičnih dodatkov je lahko na tekstilu le 5 %. Rejci ovac, ki so vključeni v shemo kakovosti, so morali za živali lepo skrbeti, ter jim v zameno za volno nuditi ustrezno rejo in ekološko krmo.

NARAVNO

Izdelek je naraven in ne vsebuje sintetičnih snovi, vendar nima certifikata. Zaupanje prepuščamo kupcu.

​PEFC (C)

Mednarodna nevladna organizacija Programme for the Endorsement of Forest Certification PEFCTM skrbi za oznako PEFC, ki kaže, da je izdelek narejen v skladu s trajnim upravljanjem z gozdovi. Vsi členi verige, ki so sodelovali v proizvodu izdelka morajo upoštevati okoljske, družbeno-socialne in etične standarde.

BREZ GSO (C)

Oznaka za standard »Pridelano/proizvedeno brez GSO – brez gensko spremenjenih organizmov«© potrošniku zagotavlja, da sestavine v izdelku niso bile proizvedene s pomočjo gensko spremenjenih organizmov. Z oznako so opremljeni izdelki, ki so rastlinskega izvora, dodatki in pomožna tehnološka sredstva, semenski materiali, gnojila in mikroorganizmi.

​ZNAK EU ZA EKOLOŠKO ŽIVILO (C)

Oznaka potrošniku zagotavlja, da je živilo pridelano na ekološki način in po smernicah EU, ki pravijo, da pridelovalec uporablja metodo pravilnega kolobarjenja, da je prepovedana uporaba sintetičnih pesticidov in gnojil, antibiotikov ter ostalih snovi, prav tako pridelava ne dovoljuje GSO, spodbuja pa se uporaba rastlin, ki so prilagojene lokalnemu okolju. Med pridelavo pridelovalec spoštuje naravo tako, da je pridelek pridelan na trajnostni način in z upoštevanjem biotske raznovrstnosti.

INTEGRIRANI (C)

Integrirana pridelava je vmesna pot med ekološkim in med konvencionalnim kmetijstvom. Pridelava poteka pod natančno določenimi pravili in z uporabo naravnih virov ter mehanizmom, ki zmanjšujejo negativne vplive na okolje in zdravje ljudi. Pri pridelavi se daje prednost naravnim ukrepom pred fitofarmacevtskimi in biotehnološkimi ukrepi, nadzoruje se uporaba gnojil, ki mora biti utemeljena na podlagi analize tal, dosegajo se tudi najmanjši vplivi na okolje. Oznaka zagotavlja, da je zmanjšana uporaba pripravkov za varstvo rastlin, vrsta pripravkov pa je jasno določena, da se prideluje brez GSO in da se spodbuja uporaba biotičnih pripravkov (pripravki z živimi organizmi). Posebno pozornost mora pridelovalec posvečati ohranjanju in izboljševanju rodovitnosti tal.

​EKOLOŠKI (C)

Ekološka živila so pridelana brez uporabe lahko topnih mineralnih gnojil in sintetičnih pesticidov. Namesto njih se pri ekološkem pridelovanju uporabljajo naravne metode za zatiranje škodljivcev, bolezni in plevelov. Živila so pridelana po naravnih postopkih, iz rastlin, ki so prilagojene lokalnim razmeram. So brez GSO in rastnih hormonov.

​BIO (C)

Oznaka BIO, ki ga podeljuje Inštitut KON-CERT potrošniku sporoča, da je izdelek narejen iz vsaj 95 % sestavin, ki so pridelane na ekološki način. Prepovedana je uporaba umetnih konzervansov, barvil in GSO. V predelovalnem postopku je prepovedana tudi uporaba obsevanja, stroge omejitve pa so tudi pri izboru dodatkov in pomožnih sredstev, ki so potrebni za predelavo.

SOIL ASSOCIATION (C)

Združenje, ki podeljuje Soil Association oznako, so ustanovili znanstveniki, kmetje in nutricisti, ki so se zavedali povezave med načinom pridelave in zdravjem tako rastlin, živali, ljudi kot okolja. Pod to oznako najdemo prehranske, tekstilne in kozmetične izdelke, združenje pa sodeluje tudi z restavracijami in z gozdarsko panogo. Soil Association izdelki morajo vsebovati vsaj 95 % ekoloških sestavin. V primeru, da ni mogoče uporabiti ekološke sestavine, pa morajo izjemoma vsebovati 70 % le-teh, to pa mora biti na izdelku tudi ustrezno označeno. Če proizvajalec ne more zagotoviti vseh ekoloških sestavin, mora zagotoviti, da sestavine vendarle ne škodujejo zdravju in okolju. Izdelek ne sme vsebovati GSO, parabenov, uree, metildibromo glutaronitrila, kvarternija, triklosana, naftnih derivatov, umetnih barvil in dišav, otokrilena, DEA, MEA in TEA ter 1,4 - dioksana, embalaža pa mora biti biorazgradljiva.

​ECOCERT (C)

Francoska organizacija, ki podeljuje znak za ekološko kozmetiko Ecocert pogojuje, da mora izdelek vsebovati vsaj 95 % naravnih sestavin, ki ne smejo biti preizkušene na živalih, da so vse sestavine pridobljene iz obnovljivih virov, da so pridelane z okolju prijaznimi načini, da je izdelek izdelan z okolju prijaznimi procesi, da je embalaža biorazgradljiva ali pa primerna za reciklažo. Parabeni, umetne dišave in barvila, živalske sestavine in GSO niso dovoljeni, prav tako izdelki ne vsebujejo nanodelcev, silikona, PEG, glikolov in etoksiliranih sestavin.

NATRUE (C)

Oznaka Natrue se nahaja na kozmetičnih izdelkih, ki sledijo standardu znanstvenega odbora iz Bruslja. Neprofitno združenje, ki bdi nad standardom, je bilo ustanovljeno z namenom, da se poenotijo vsi standardi za naravno in ekološko kozmetiko in se pri potrošnikih dvigne nivo zaupanja vanjo. Izdelki Natrue vsebujejo le naravne, organske sestavine in so narejeni z okolju prijaznimi postopki. Izdelki so brez sintetičnih barvil in dišav, silikonskih olj in surovin na osnovi nafte, ne vsebujejo potisnega plina in obsevanih sestavin. Pogoji velevajo tudi, da mora biti embalaža izdelka minimalna in če je le mogoče iz recikliranih materialov ter obnovljivih virov in da naj bodo izdelki narejeni za večkratno uporabo, Da lahko proizvajalec pridobit Natrue oznako mora vsaj 75 % vseh njegovih izdelkov ustrezati standardu.

GOTS (C)

Global Organic Textile Standard je oznako GOTS ustanovil z namenom, da potrošnik takoj prepozna ekološki tekstilni izdelek. Oznaki ustrezajo le izdelki, ki vsebujejo vsaj 70 % organsko pridelanih vlaken, barve in stabilizatorji v izdelku pa morajo ustrezati posebnim okoljskim in toksikološkim merilom. Ključno pri spoštovanju standarda je politika ravnanja z odpadnimi vodami in odpadki, težke kovine, formaldehid, PVC, nikelj, krom in gensko spremenjene sestavine pa niso dovoljene. Rastline, uporabljene pri proizvodnji, ne smejo biti gensko spremenjene, živali, od katerih se pridobiva volna, pa morajo biti rejene v okviru odgovorne in certificirane živinoreje.

​DEMETER (C)

Oznako Demeter dobijo le izdelki, ki so pod strogo kontrolo in so pridelani po biodinamični metodi, metodi kmetovanja, ki poleg ekoloških zakonitosti upošteva tudi zakonitosti naravnega gibanja zemlje in letnih časov. Kmetje lahko uporabljajo le semena in sadike, ki so pridelane po biodinamični metodi, za gnojenje uporabljajo zrel kompost, upoštevajo pravilno kolobarjenje, rastline pa krepijo z zdravilnimi zeliščnimi preparati in čaji. Gensko spremenjeni organizmi, razkužena semena, sintetična gnojila in pesticidi so pri tej metodi kmetovanja prepovedani.

OKOLJU PRIJAZNO

OKOLJU PRIJAZNO
V okolju prijazni kategoriji so umeščeni vsi izdelki, ki so pri izdelavi okolju, ljudem in divjim živalim naredili najmanj škode. Ti izdelki se raztezajo vse od okolju prijaznih čistil, igrač, pohištva, pa do pisalnih potrebščin, narejenih iz recikliranih materialov in inovativnih solarnih izdelkov ter izdelkov, ki varčujejo z vodo ter odpadki. Z izbiro okolju prijaznih izdelkov boste pomagali naravi in sebi, saj ti izdelki praviloma varčujejo z obnovljivimi viri, poleg tega pa so prijaznejši tudi do zdravja ljudi in živali.
Prikaži vse certifikate in značke: OKOLJU PRIJAZNO
EKOLOŠKO

Ekološko

​OKOLJSKA MARJETICA (C)

Oznaka Evropske unije za varstvo okolja zagotavlja, da imajo izdelki v primerjavi z ostalimi izdelki, ki imajo isti namen manjše negativne vplive na okolje. Izdelki ne smejo vsebovati rakotvornih sestavin, hormonskih motilcev, so biološko razgradljivi in njihova embalaža ne predstavlja obremenitve okolja. Električne naprave s tem znakom porabijo manj električne energije in so preproste za recikliranje. Ta znak najdemo tudi na tekstilnih izdelkih, na obutvi, na barvah in lakih, na izdelkih za vrt in dom, čistilih ter na izdelkih iz papirja.

TRAJNOSTNO

Trajnostni izdelki so tisti izdelki, ki so s svojo pridelavo minimalno vplivali na okolje, so pa za moderno življenje zelo dobrodošli. Gre za izdelke, ki so narejeni iz trajnostnih materialov in ne iz neobnovljivih virov, po večini pa so primerni za reciklažo ali ponovno uporabo. Ti izdelki so lahko tudi energetsko varčni in ne vplivajo na ogljični odtis.

PRIMERNO ZA RECIKLAŽO

Oznaka pove, da je izdelek ali embalaža izdelka še primerna za nadaljnjo reciklažo.

RECIKLIRANO

Reciklirani izdelki so tisti, ki imajo privilegij uživati svoje "drugo življenje" na drugačen način.

BREZ PLASTIKE

Pod oznako "brez plastike" najdete izdelke, ki ne vsebujejo plastike, niti niso pakirani v plastično embalažo. Plastika je postala skrb potrošnikov, okoljevarstvenikov in svetovnih voditeljev, ki skušajo preko javnih uprav potrošnike opozarjati na velike težave, ki jih povzročajo odvrženi plastični izdelki.

OEKO-TEX® STANDARD 100 (C)

Oznako lahko dobijo le oblačila in tekstil, ki zadovoljuje strogim predpisom glede varovanja zdravja potrošnika, ki mu oznaka zagotavlja, da izdelek ne vsebuje škodljivih kemikalij in da je bil proces izdelave okolju prijazen.

ENERGETSKO UČINKOVIT IZDELEK

Skoraj polovica vsega v zrak izpuščenega ogljikovega dioksida je zaradi gospodinjske uporabe in potovanj. Varčevanje z energijo zelo pomaga pri ohranjanju našega planeta, začne pa se z izbiro energetsko učinkovitega izdelka. Ta bo pomagal pri varovanju okolja, z njim pa boste privarčevali tudi svoj denar. Energetsko učinkoviti izdelki so varčne žarnice, solarni izdelki in izdelki, ki izkoriščajo veter kot vir energije, varčni monitorji, električna kolesa, električni in hibridni avtomobili, varčne klimatske naprave in grelna telesa itd.

​EMBALAŽA PRIMERNA ZA KOMPOSTIRANJE

Vse več ljudi povprašuje po embalaži izdelkov, ki je primerna za kompostiranje. To pomeni, da se embalaža po uporabi razgradi na kompostniku, v majhnem kuhinjskem kompostniku ali v vodi.

BIORAZGRADLJIVO

Nerazgradljiva plastika je postala vzrok velikih skrbi okoljevarstvenikov, in svetovnih voditeljev. Na srečo imamo na voljo tehnologijo in znanje za izdelavo biorazgradljive plastike, ki se za razliko od navadne plastike ne razkraja 450-500 let, temveč se na kompostu, v zemlji ali v vodi razkraja nekaj mesecev.

DOBROBIT ŽIVALI

DOBROBIT ŽIVALI
V Evropski uniji je prodaja izdelkov, ki so testirani na živalih ali čigar sestavine so bile testirane na živalih prepovedane. Kljub temu pa lahko še vedno kupite sicer netestiran izdelek, ki pa ga je naredilo podjetje, ki še vedno testira na živalih v državi, ki testiranje dovoljuje ali celo zahteva. Podjetje lahko zaradi prepovedi testiranja najame druga podjetja, ki to naredijo namesto njih. Znak DOBROBIT ŽIVALI najdete le na izdelkih, ki niso bili testirani na živalih, ki ne vsebujejo sestavin, ki so bile testirane na živalih in na tistih, čigar proizvajalec ne prodaja na trge, ki zahtevajo testiranje na živalih. Znak je prav tako dodan le tistim izdelkom, ki preverjajo, da sestavine v njihovih izdelkih niso bile testirane na živalih.
Prikaži vse certifikate in značke: DOBROBIT ŽIVALI
VEGANSKO

Vegansko

CRUELTY FREE (C)

Oznaka PETA organizacije, ki že 40 let opozarja na etičen odnos do živali. Ko boste ob izdelku zagledali to oznako, boste vedeli, da sestavine izdelka niso bile testirane na živalih, prav tako na živalih ni bil testiran končni izdelek. Če je ob napisu Cruelty free tudi beseda "vegan" to pomeni, da izdelek hkrati ne vsebuje živalskih sestavin.

VEGANSKO

Značka vam pove, da izdelek ne vsebuje živalskih sestavin.

VEGAN (C)

Oznaka za vegan certifikat vam zagotavlja, da izdelek ne vsebuje nikakršnih živalskih sestavin, stranskih proizvodov ali derivatov, prav tako pa izdelek, ne njegove sestavine niso bile nikoli testirane na živalih. Nič več vam ni treba preverjati sestavin na izdelkih, saj vam oznaka pomaga pri takojšnji prepoznavi veganskega izdelka.

RAINFOREST ALLIANCE (C)

Ko ob izdelku zagledate oznako z zeleno žabico veste, da je bil izdelek izdelan v načinu trajnostnega kmetijstva, ki deluje na območju deževnega gozda. Deževni pragozd, pljuča našega planeta in življenjski prostor za več kot 30 milijonov rastlinskih in živalskih vrst se hitro krči. Vsako sekundo izgine 4.000 m2 deževnega gozda in moramo ga zaščititi. Oznako boste tako našli na bananah, na kavi, čokoladi, palmovem olju in čaju, zanj pa se lahko potegujejo le kmetije in predelovalci, ki izdelke pridelujejo po strogih, trajnostnih standardih.

SESTAVINE

SESTAVINE
Ta priročna skupina je bila ustvarjena zato, da hitro prepoznate izdelek, ki vsebuje sestavino, na katero ste morda alergični ali je ne marate. Posebne oznake znotraj skupine vam povedo, katerih sestavin izdelek ne vsebuje. Ne glede na to, ali imate celiakijo, diabetes, netoleranco na laktozo, alergijo na oreščke ali pa iščete izdelek, ki ne vsebuje parabenov ali SLS-a, v tej skupini boste z lahkoto našli pravi izdelek zase.
Prikaži vse certifikate in značke: SESTAVINE
BREZ GSO

V Sloveniji morajo biti sicer vsi izdelki, ki vsebujejo več kot 0,9 % gensko spremenjenih organizmov ustrezno označeni. Tisti izdelki, ki vsebujejo manj kot toliko, oznake zakonsko ne potrebujejo.

BREZ BPA

BPA ali bisfenol A je hormonski motilec, ki deluje kot estrogen. Uporablja se v proizvodnji plastenk, ki imajo oznako PC (trikotnik s številko 7) in epoksi smol (pločevinke za hrano, pokrovi steklenic in kozarcev). Ker se je uporaba plastičnih izdelkov tako močno povečala, se je povečal tudi vpliv BPA na ljudi. BPA vpliva na zmanjšano plodnost, na spremembe pri razvoju zarodka in je rakotvoren.

BREZ TRIKLOSANA

Triklosan je nevarna spojina (konzervans), ki deluje antibakterijsko, zato je dodana v antimikrobna mila, pralne praške, mila, deodorante, sredstva za dezinfekcijo, v čistila ter zobne paste. Triklosan najdemo tudi v otroških igračah, v vzmetnicah, oblekah, v barvah, skratka, v izdelkih široke potrošnje. Konzervans naj bi spodbujal rast rakavih celic, saj vpliva na hormonsko neravnovesje.

BREZ SLS

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) je snov, ki je dodana veliko izdelkom za osebno rabo in dom, saj povzroča penjenje. Pridobiva se iz kokosovega in palmovega olja, nahaja pa se v šamponih, milih, odstranjevalcih ličil, gelih za tuširanje, zobnih pastah in čistilih. Kljub tako obširni uporabi pa snov pri nekaterih ljudeh povzroča draženje kože in celo korozijo kože.

​BREZ FTALATOV

O škodljivosti ftalatov se govori vse več in zato smo vas z oznako "brez ftalatov" želeli pomiriti, da jih izdelek ne vsebuje. Ftalati so hlapne tekočine, ki jih dodajo plastiki zato, da povečajo njeno gibljivost. Ftalati povzročajo raka na dojkah in na modih, so motilci hormonov in povzročajo alergije ter neplodnost. Najdemo jih v raznovrstnih plastičnih izdelkih, zaskrbljujoče pa je to, da so zaradi plazenja po plastičnih talnih oblogah povečano vsebnost ftalatov izmerili celo pri dojenčkih.

BREZ PARABENOV

Ali v svoji kozmetiki ne želite parabenov? Parabeni so skupina sintetičnih konzervansov, ki zavirajo rast mikroorganizmov in izdelku podaljšujejo rok trajanja. Ker so poceni in imajo širok spekter delovanja, jih najdemo v 90 % konvencionalnih izdelkih; v dezodorantih, zobnih pastah, kremah, šamponih in ličilih. Nekateri rezultati testov so namigovali, da so parabeni vzrok za povišane vrednosti estrogena, največjo skrb pa je povzročila raziskava, ki je povezala parabene z rakom na dojkah. Kljub temu da mora biti opravljenih še več raziskav, pa na Zelenem planetu menimo, da imate vi kot potrošnik pravico kupiti izdelek glede na svoja prepričanja.

BREZ PŠENICE

Oznake se boste razveselili ljudje, ki ste alergični na pšenico ali tisti, ki je ne želite vključiti v svojo prehrano iz ostalih dietnih razlogov.

​BREZ SOJE

Oznake se boste razveselili ljudje, ki ste alergični na sojo ali tisti, ki je ne želite vključiti v svojo prehrano iz različnih razlogov.

BREZ UMETNIH BARVIL

Umetna barvila so namenjena, da živilo izgleda privlačno, zdravju pa nikakor ne prijajo, saj jih povezujejo z različnimi alergijami, glavoboli, pri otrocih pa celo z motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo.

BREZ PALMOVEGA OLJA

Oznaka vam bo v veliko pomoč pri izbiri izdelkov, ki ne vsebujejo palmovega olja. Palmovo olje se nahaja v več kot 50 % prehranskih in ostalih izdelkov, ki jih imate doma. Na posledice, ki jih povzroča industrija palmovega olja vse več opozarjajo etične organizacije, saj palmovo olje ni trajnostna sestavina in je odgovorna za izsekavanje gozdov, uničevanje habitata, podnebne spremembe ter za krutost do divjih živali. Morda vas bo na večjo pozornost te oznake spodbudilo dejstvo, da vsako uro zaradi potrebe industrije palmovega olja uničijo območje veliko za 300 nogometnih igrišč.

BREZ OLJA

Značke se boste razveselili zlasti tisti, ki v svoji prehrani ne uživate olja, ali pa vaši koži izdelki, ki vsebujejo olja ne ustrezajo.

​BREZ OREŠČKOV

Ta oznaka vam bo v veliko pomoč, če imate alergijo na oreščke ali pa jih ne marate. Alergija na oreščke je ena izmed najbolj pogostih alergij in je nevarna za zdravje alergika, saj se ob stiku z oreščkov lahko pojavi huda alergična reakcija.

BREZ DODANEGA SLADKORJA

Oznaka vam govori, da izdelek nima dodanega sladkorja, lahko pa so v izdelku prisotni naravni sladkorji.

BREZ GLUTENA

Gluten je protein, ki se nahaja v zrnju pšenice in ostalih žitih, kot so ječmen, oves, pira in rž. Ker lahko pri preobčutljivih ljudeh gluten povzroči poškodbe sluznice tankega črevesja, je motena absorpcija hrane in s tem absorpcija hranil, vitamin in mineralov. Preobčutljivost na gluten ni redka, kar govori dejstvo, da je nanj alergičen 1 prebivalec na 133 prebivalcev.

BREZ LAKTOZE

Če imate intoleranco na laktozo, alergijo na mlečne izdelke ali pa se jim izogibate iz etičnih razlogov, lahko s pomočjo te oznake hitro izberete izdelek, ki ne vsebuje mlečnih izdelkov. Na srečo obstaja veliko kakovostnih in okusnih izdelkov, ki bodo vašemu telesu dali vse potrebna hranila.

DOBRODELNO

DOBRODELNO
Z oznako DOBRODELNO so označeni izdelki, ki pripomorejo k izboljšanju pogojev tistih ljudi in živali, ki v življenju nimajo take sreče. Proizvajalci ali prodajalci teh izdelkov darujejo v različne dobrodelne namene.
Prikaži vse certifikate in značke: DOBRODELNO
DOBRODELNO

Z oznako DOBRODELNO so označeni izdelki, ki pripomorejo k izboljšanju pogojev tistih ljudi in živali, ki v življenju nimajo take sreče. Proizvajalci ali prodajalci teh izdelkov darujejo v različne dobrodelne namene.

IZDELANO V SLOVENIJI

IZDELANO V SLOVENIJI
S tem ko kupite lokalne, slovenske izdelke podprete domače gospodarstvo in Sloveniji omogočite nadaljnji razvoj in pravična delovna mesta. Podprete tudi sodržavljana in ga spodbujate, da nadaljuje z dobrim delom. Ker izdelkom ni treba prepotovati velike razdalje, je posledično manj onesnaževanja okolja. Manjša, lokalna podjetja imajo tudi prijaznejši odnos do svojih kupcev in reševanje reklamacij je hitrejše.
Prikaži vse certifikate in značke: IZDELANO V SLOVENIJI
SLOVENSKI IZDELEK

S tem ko kupite lokalne, slovenske izdelke podprete domače gospodarstvo in Sloveniji omogočite nadaljnji razvoj in pravična delovna mesta. Podprete tudi sodržavljana in ga spodbujate, da nadaljuje z dobrim delom. Ker izdelkom ni treba prepotovati velike razdalje, je posledično manj onesnaževanja okolja. Manjša, lokalna podjetja imajo tudi prijaznejši odnos do svojih kupcev in reševanje reklamacij je hitrejše.

ROČNO DELO

ROČNO DELO
Izdelki, ki so narejeni ročno imajo dušo, v to zaupamo. Tudi potrošniki so očitno podobnega mnenja, saj kupujejo vse več izdelkov, ki so narejeni v ustvarjalnih delavnicah domačih mojstrov. Predvsem so cenjeni izdelki, ki so izdelani na tradicionalni način.
Prikaži vse certifikate in značke: ROČNO DELO
ROČNO DELO

Izdelki, ki so narejeni ročno imajo dušo, v to zaupamo. Tudi potrošniki so očitno podobnega mnenja, saj kupujejo vse več izdelkov, ki so narejeni v ustvarjalnih delavnicah domačih mojstrov. Predvsem so cenjeni izdelki, ki so izdelani na tradicionalni način.

POSEBNE OZNAKE

POSEBNE OZNAKE
Posebne Oznake
Prikaži vse certifikate in značke: POSEBNE OZNAKE
PRESNO

Presni izdelki so surovi, torej nekuhani in nepečeni. Ker se nad 47 °C začnejo uničevati encimi, rudnine in vitamini, semena pa izgubijo živost, so presni izdelki bolj bogati s hranili.

​VIŠJA KAKOVOST

Pod to oznako najdete izdelke, ki so po svojih specifičnih lastnostih boljši od istoimenskih kmetijskih pridelkov oziroma živil. Zaščitni znak se podeljuje samo v Sloveniji, izdelki, ki ga nosijo, pa morajo predstavljati slovensko posebnost.

ZAJAMČENA TRADICIONALNA POSEBNOST

Izdelki, ki nosijo to oznako, so pridelani ali predelani iz tradicionalnih surovin ali imajo tradicionalno sestavo ali tradicionalno recepturo. Geografske omejitve tu ni, saj lahko kmetijske pridelke ali živila proizvaja vsakdo, ki se drži predpisane recepture, postopka in oblike ter pridobi ustrezni certifikat pooblaščenega certifikacijskega organa s strani države.

OZNAČBA POREKLA

Je evropska shema kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene pokrajine, kraja ali države. Izdelki, ki so opremljeni s to oznako, nosijo lastnosti, ki so posledica geografskega področja ter njegovih naravnih in človeških dejavnikov. Gre za najvišjo raven zaščite izdelka.

GEOGRAFSKA OZNAČBA

S to oznako so opremljeni izdelki, ki izvirajo iz določenega geografskega območja, ki ima posebno vrednost in ugled. Oznako navadno najdemo na izdelkih, ki jih oblikujejo značilnosti geografskega območja, kot so podnebje, veter ter tradicionalni način pridelave ali izdelave.