Recept za domač pralni prašek


Daša Keber
Daša Keber
16 Apr, 2020

Če bi radi v svojem domu izločili čim več neekoloških in zdravju škodljivih izdelkov, se verjetno sprašujete tudi, kako je s pralnim praškom za oblačila. Obstaja doma narejen pralni prašek, ki učinkovito očisti oblačila?

Pralni praški, ki jih kupimo v trgovini, velikokrat vsebujejo agresivne snovi in parfume ter škodljive kemikalije, ki lahko dražijo kožo in povzročajo alergije. Ker je zdrava koža za naše zdravje, počutje in izgled zelo pomembna, je prav, da zanjo dobro in prijazno poskrbimo. Kemikalije v pralnih praških so lahko neprijazne tudi do vode, okolja in živali. Če naredimo domač pralni prašek se škodovanju našemu zdravju in okolju lahko izognemo, obenem pa še prihranimo denar, saj je doma izdelan prašek cenejša izbira.

domač pralni prašek
Domač pralni prašek je lahko učinkovit, bolj ekološki in prijaznejši do vašega zdravja.

Vedno več je ljudi, ki si izdelujejo svoj domač pralni prašek. Za vas smo pripravili recept, s katerim lahko kar doma zmešate svoj pralni prašek.

Recept za izdelavo domačega pralnega praška je zelo preprost. Zanj potrebujete le tri sestavine: pralno sodo, boraks in trdo milo. Zakaj prav boraks in pralna soda? Boraks ali natrijev borat deluje kot naravno belilo in razkuži oblačila, pralna soda (ali natrijev karbonat) pa je zelo uporabna v boju proti bolj trdovratnim madežem.

Recept za domač pralni prašek:

  • Naribajte trdo milo po vašem izboru.
  • V posodi zmešajte: 1 trdo milo, 1 skodelica pralne sode in 1 skodelica boraksa.
  • Shranjujte v dobro zaprti posodi ali steklenem kozarcu. Pri pranju dodajte 2 žlici ali ¼ skodelice mešanice na eno pranje.

Pralni prašek po zgornjem receptu uporabljajo gospodinjstva po celem svetu. Nekateri uporabniki pa poročajo, da lahko trdo milo na površinah in oblačilih ustvari film, na katerega se nakopiči umazanija in bakterije. Preizkusite s trdim milom in brez - le z boraksom in pralno sodo in poročajte o uspehu.

domači pralni prašek Zeleni planet

Veliki paket ekološkega pranja perila

KUPI
PlanetCare filter za pralni stroj Zeleni planet

PlanetCare filter za pralni stroj

KUPI
ekološko milo Zeleni planet

Ekološko kastiljsko milo brez dišav 500ml

KUPI
ekološko čistilo za tla Zeleni planet

BIO čistilo za tla Bentley Organic

KUPI