Kaj so etična oblačila


Maja Primožič
Maja Primožič
25 Apr, 2019

Kaj so etična oblačila in kaj je etična moda ter zakaj je nujno podpreti proizvajalce etičnih in trajnostnih oblačil?

Eticna oblacila
Vir slike: www.pixabay.com

Vse hitrejši razvoj hitre mode in tragična nesreča tekstilne tovarne Rana Plaza v Bangladešu , v kateri je umrlo več kot 1100 ljudi, 2500 pa jih je bilo ranjenih, sta povzročila, da je javnost želela več informacij o tem, kdo izdeluje njihova oblačila in v kakšnih razmerah oblačila nastajajo. Mediji so tako potrošnike vse več obveščali o nehumanih razmerah, v katerih morajo delavci tudi 15 ur dnevno izdelovati oblačila znanih blagovnih znamk, zadnjih nekaj let pa smo lahko spoznali še eno žrtev hitre in netrajnostne mode - naravo.

Izraza »etična moda«, »etična oblačila« sta skupna modni industriji, ki se je kot alternativa razvila v odgovor poceni, hitri modni industriji, znani po svojih izkoriščevalskih delovnih pogojih za tekstilne delavce in negativnih vplivih na okolje. Radovednost potrošnikov o tem, kdo izdeluje njihova oblačila, je povzročila, da je veliko blagovnih znamk izdalo trajnostna poročila in lokacije svojih tovarn. Besedo »etično« si razlagamo različno, vsem nam pa pove, da sta »etična moda« in »trajnostna moda« boljši kot hitra moda. V tem članku bom razjasnila, kaj so etična oblačila in kdo plača najvišji davek zaradi hitre mode.

Kratka zgodovina etične mode

Izraz etična moda spada v moderno zgodovino. Prvič so ga uporabili leta 2002, ko so se začeli nekateri modni oblikovalci spraševati, kako bi lahko bili v svojem delu bolj etični in pravični do vseh, ki so odgovorni za nastanek oblačila - do kupcev, pridelovalcev bombaža, delavcev v tekstilni tovarni in trgovin, ki prodajajo njihova oblačila.

Leta 2006 je Joergens v svojem spisu "Etična moda: mit ali trend prihodnosti?" poročal:"Ugotovitve kažejo, da imajo etična vprašanja malo vpliva na nakupno odločitev potrošnikov. Ko pride do modnega nakupa potrošnika bolj motivira lastna želja, kot etično vprašanje."

Moda
Vir slike: www.pixabay.com

Industrija hitre mode je zelo prepričljiva z ugodnimi cenami in dobro premišljenimi oglasnimi kampanjami, ki vam prodajajo mamljiv življenjski stil. Kaj je lepšega kot oblačilo, ki si ga lahko privoščite in celo videti ste lahko kot televizijska zvezda ali vitka lepotica, ki se sprehaja po plaži?

A kljub temu so se nakupovalne navade ljudi spremenile in se obrnile v smer večjih vrednot, kot je želja biti podoben lepotici na plaži. Po poročanju Common Objective je trajnostna oblačila po Googlu iskalo 46 % več uporabnikov kot prejšnja leta, etična pa 25 % več uporabnikov spleta. Te številke govorijo, da potrošnike, med katerimi je največ milenijcev, vse bolj zanima moda, ki se drži višjih vrednot.

Etična moda je dobra, čista in pravična

Le s tremi kratkimi besedami najbolje opišemo etično in trajnostno modo:

Je DOBRA: kakovostna, lična, zdrava. Ne vsebuje živalskih delov, zaradi kakovostnih materialov zdrži veliko dlje kot hitra moda in ne vsebuje toksičnih kemikalij, ki škodujejo zdravju tistega, ki jo nosi. Nedavno nazaj je prodajalka v eni izmed trgovin z oblačili dobila izpuščaje in ekceme, ker se je dotikala novo prispelih oblačil. Pri etični modi se uporabljajo varne, prijazne tekstilne barve, ki ustrezajo strogim ekološkim merilom. Slovenska blagovna znamka oblačil Terrasleep z etično proizvodnjo izdeluje oblačila in spodnje perilo iz naravnih materialov; lana, konoplje in ekološkega bombaža.

Nedrcek
Vir slike: www.zeleni-planet.si

Je ČISTA: proizvodnja etične mode na okolju pusti manj pritiska kot hitra moda, ki je ena izmed največjih onesnaževalk planeta. Za proizvodnjo etičnega oblačila se uporabljata pretežno ekološki bombaž, konoplja in bambus, ki za rast porabi manj vode in ne potrebuje pesticidov, lahko pa je oblačilo reciklirano. Primer recikliranih kavbojk so kavbojke MUD - narejene so v duhu pravične trgovine, iz recikliranega jeansa in ekološkega bombaža (GOTS certifikat).

MUD Jeans kavbojke
Vir slike: www.zeleni-planet.si

Je PRAVIČNA: ima pravično ceno za potrošnika in spoštuje vrednote pravične trgovine , to je, pravično plačo ter varne pogoje za delavce. Etična moda pa v prvi vrsti podpira lokalno tekstilno industrijo, ki spoštuje vse zgoraj omenjene smernice in nudi slovenskim kupcem dobro kakovost oblačila.

Na Zelenem planetu posebno pozornost vlagamo v slovenske tekstilne blagovne znamke, ki spoštujejo kupca, naravo in živali. Izdelki slovenskih blagovnih znamk so označeni z ikono "Izdelano v Sloveniji", s filtrom pa jih lahko poiščete tudi v levem meniju.


Zeleni planet - slovenski izdelki
Vir slike: www.zeleni-planet.si