7.12. - Zeleni sejem vabilo


Maja Primožič
Maja Primožič
02 Dec, 2019

Praznični čas je obarvan s prijaznostjo, dobro hrano in majhnimi pozornostmi, s katerimi narišemo nasmehe hvaležnosti našim bližnjim. 7. decembra za vas pripravljamo božični sejem, na katerem boste lahko kupili darilca, ki so narejena v duhu spoštovanja zdravja, družbe, narave in njenih živali.

Zeleni sejem

Božično vzdušje nam bodo pričarale zeleno okrašene stojnice butičnih trajnostnih in prijaznih trgovin, iz zvočnikov bo igrala prijetna praznična glasba, zrak bo dišal po okusni rastlinski hrani, ki bo pogrela majhne in velike želodčke.

Za sladke zobe bodo poskrbele veganske sladice in dražile tiste, ki se jim bodo še želeli upirati. V dopoldanskem času se bodo otroci družili na glasbeni pravljici, ki jih bo sprostila in jih popeljala v svet glasbil iz naravnih materialov, v svet diha, glasa in pozornosti. Otroci se bodo spoznali tudi z jogo za otroke. Starši in ostali odrasli se bodo lahko udeležili delavnice o tem, kako lahko sami izdelajo svoja naravna čistila, poslušali nekaj predavanj o bivanju v hišah iz naravnih materialov, o najboljših ekoloških vaseh in se udeležili okrogle mize o potrošništvu. Gradbenemu biologu boste lahko tudi zastavili različna vprašanja na temo zdravega bivalnega okolja in problematike elektromagnetnih sevanj in si le za 3 € kupili dobrodelno srečko, s katero boste dobili luštno pozornost. Vsaka srečka je dobitna, izkupiček od srečelova pa bo šel mariborski trgovini brez embalaže Zelena Japka, ki so jo nedavno požgali vandali.

V toplem družabnem prostoru Gnezda, centra za sonaravno gradnjo, si bomo popoldne ogledali še odličen dokumentarni film Tomorrow, ki na izvrsten način in z dobrimi rešitvami spodbuja lokalne skupnosti po vsem svetu, da zaradi svojega zdravja, miru in prihodnosti spremenijo svoj način življenja na bolje. Prijave za ogled filma so že zaključene, vabimo pa vas, da se udeležite ostalih zanimivih dogodkov, ki se bodo odvijali na sejmu.

Vsi, ki boste na sejem prinesli svoj lonček, posodico in pribor, boste dobili hrano in pijačo po nižji ceni. Če svojega trajnostnega pribora še nimate, ga boste lahko kupili na sejmu, po ugodni sejemski ceni.

RAZPORED DOGODKOV

Zeleni sejem
Obiskovalci lahko parkirajo na parkirišču Škofovih zavodov - Škofijska gimnazija ali kjerkoli v okolici Gnezda.

OPIS DOGODKOV

Vsi dogodki, z izjemo delavnice o izdelavi naravnih čistil in projekcije filma, so brezplačni.

Delavnica: Izdelava naravnih čistil za dom

Delavnica zajema:

Teoretični del :

 • Katere sestavine potrebujemo in kje jih kupimo;
 • lastnosti posameznih sestavin;
 • postopki izdelave in prednostih naravnih čistil.

Praktični del :

Izdelava 4 pralnih sredstev: pralni prašek, prašek za strojno pomivanje posode, čistilo za kopalnico, čistilo za kuhinjo.

Udeleženci prejmejo:

 • Pisno gradivo z opisanim postopkom izdelave naravnih čistil ter recepte;
 • informacije o surovinah in pripomočkih za izdelavo naravnih čistil;
 • vzorce čistil, ki jih bomo naredili na delavnici;
 • 10 % popust na nakup sestavin.

Obvezne prijave na info@gnezdo.si!

Joga za malčke in joga za otroke

Joga za otroke je namenjena otrokom med 8 in 13 let starosti. To je ura zabave, druženja, ter izboljšanja spretnosti ravnotežja, fleksibilnosti in skupinskega dela. Preko joge se otrok nauči usmerjati pozornost na določeno točko in tako trenira svojo koncentracijo.

Zvočna pravljica za otroke

Doživetje in občutenje zvoka je ena izmed prvih izkušenj, ki jih človeška bitja izkusimo. Zvok nas lahko poboža in umiri, pomaga sprostiti napetosti in pokaže na topel prostor srca in miru znotraj nas. Kako nas združi petje iz srca in pomirijo zvoki narave! Na delavnici spoznamo in preizkusimo različne inštrumente in njihovo uporabo (gong, kalimba, školjka, pojoče posode, zvončki, šruti..) ter raziskujemo darove, ki nam jih ponujajo naš dih, glas in pozornost.

Svetovanje gradbenega biologa

Zastavili boste lahko različna vprašanja na temo zdravega bivalnega okolja in problematike elektromagnetnih sevanj.

Vsak obiskovalec svetovanja prejme bon v skupni vrednost 70 €, ki ga lahko unovči pri naročili meritev (velja za Paket bivalno okolje) in predavanje (Zdravo bivalno okolje in Problematika elektromagnetnih sevanj).

Naravna gradnja brez "če" in "toda"

Anton Pugelj je ustanovitelj znamke Gnezdo, ki pod eno streho združuje obrtnike, posameznike in podjetja, ki prisegajo na naravno gradnjo. Večina pozna Gnezdo po izdelavi glinenih ometov - ti so postali reden spremljevalec izboljšanja bivalne klime v lesenih in tudi zidanih hišah. Na predavanju bomo govorili o poti Gnezda in videnju sonaravne gradnje in življenjskega sloga, ki je s tem povezan. Dotaknili se bomo različnih tehnik naravne gradnje in sestavin materialov, ki jih pri tem uporabljamo. Kaj je pri gradnji zares ekološko in trajnostno, kaj pomeni sonaravni pristop. Zakaj je pomembno, da z našimi aktivnostmi čim manj obremenjujemo okolje in zdravje.

Tu je sreča doma, lesene hiše Ekoart

EKOART ustvarja čudovite lesene domove za ljubitelje zdravega življenja, ki jim ni vseeno. To so prave lesene hiše za desetletja zdravega življenja, narejene z dušo.

Prava lesena hiša je masivna. To pomeni, da ni lesen le skelet hiše – celotna hiša je lesena. Najboljše stene in stropovi Ekoart hiše so narejeni samo iz lesa, brez lepil. Hiše Ekoart bo predstavil Miha Bogataj.

Osem vrhunskih praks iz ekoloških naselij

Nara Petrovič predstavlja najboljše iz ekoloških naselij? Ja, to pa mora biti zanimivo!

Ob množici fotografij bomo spoznavali, kako vrhunske prakse prenašati v lastno okolje. Eko naselja se, seveda, posvečajo eko gradnji in vrtnarjenju, a tudi načrtovanju prostora, učinkovitemu odločanju v skupinah in reševanju sporov,višji kakovosti odnosov in bivanja nasploh ... Izvirnosti jim ne manjka niti pri ročnih izdelkih. Morda dobite tudi kakšno idejo za božično darilo!

Ko spremeniš svet v sebi, spremeniš svet okoli sebe

Vabimo vas na uro in pol trajajočo konferenco, na kateri bodo 4 govornice predstavile poglede na:

 • Stanje glede podnebnih sprememb na planetarni ravni in v Sloveniji. Kakšni dogovori in ukrepi so sprejeti oziroma se sprejemajo in zakaj to ni dovolj. Govorila bo mag. Senka Šifkovič Vrbica, okoljska pravnica, vodja dejavnosti varstva okolja pri Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij - PIC (ali kratko PIC).
 • S kakšnimi zadržki in težavami se spopadajo potrošniki pri kupovanju "zelenih" in etičnih izdelkov. Govorila bo Maja Primožič, ustanoviteljica Zavoda za promocijo etičnega potrošništva in iskalnika naravnih in etičnih izdelkov, Zeleni planet.
 • Način razmišljanja, ki nam ga vsiljuje potrošniška družba in kam nas to pelje. Ali res in zakaj potrebujemo vedno več in predvsem, vedno novo. Govorila bo Višnja Gavran iz Centra ponovne uporabe.
 • Na kakšne načine lahko posamezniki, družine, šole, vrtci in pisarne ustvarijo z vsakodnevnimi rešitvami manj odpadkov in tako naredijo veliko za naš planet nam bo povedala Jana Miklavčič, ki bo tudi odgovarjala na vprašanja o težavah in rešitvah.

Projekcija dokumentarnega filma Tomorrow (RAZPRODANO)

DANES se v času različnih kriz včasih čutimo nemočni.

DANES vemo, da odgovori ležijo v aktivnejši udeležbi vseh ljudi na svetu. V zadnjih 100 letih smo doživeli izjemen napredek, ki je izboljšal in poenostavil naša življenja. A danes se zavedamo tudi pasti tega napredka. Nujno moramo spremeniti smer, preden se našemu planetu zgodi nekaj nepopravljivega.

DANES potrebujemo novo smer, nov cilj... Nove sanje! Dokumentarni film Tomorrow vam bo pokazal iznajdljive alternativne poglede na kmetijstvo, ekonomijo, energijo, demokracijo in izobraževanje. S konstruktivnimi rešitvami boste s svojo lokalno skupnostjo vplivali na globalni ravni. Do zdaj še noben dokumentarni film ni pustil tako močnega optimističnega vtisa ...

TOMORROW ni le film. Je začetek gibanja, ki spodbuja lokalne skupnosti po vsem svetu, da spremenijo način življenja zaradi našega planeta. Zaradi velikega števila prijav bomo projekcijo v decembru ponovili.

vodic po kremah za sončenje

SEZNAM RAZSTAVLJAVCEV

Avium naravna kozmetika

Avium je simbol za lepoto in svobodo. Svobodna in premišljena izbira kozmetičnih izdelkov je torej tesno povezana z blagodejnimi učinki na naše telo in naše počutje. Kozmetični izdelki Avium nastajajo v tesnem sodelovanju z naravo. Vsi izdelki so sestavljeni iz bogatih in hranljivih naravnih sestavin, ki imajo blagodejni učinek na kožo in telo. Izdelki Avium torej ne vsebujejo umetnih snovi in kemikalij ter ne povzročajo negativnih učinkov. Prednost izdelkov avium se dodatno kaže v ročni izdelavi, pri kateri posebno pozornost pripisujemo čistosti in učinkovitosti sestavin. Kozmetični izdelki so torej ustvarjeni z navdihom in močjo narave, kar je ključ do zdrave in sijoče kože ter dobrega počutja. Kakovost naših izdelkov dokazujejo tudi pridobljeni certifikati.

Proizvajamo naslednje izdelke: balzame za ustnice, deodorant stick, deodorant roll on, zobna pasta, gel za tuširanje, masažna olja, masažne gele in še kaj se najde!

Spletna stran: https://avium.si

Bombažek

Živjo! Jaz sem Maja. In Bombažek je moj navdih, ki ga delim s tabo. Bombažek ni samo spletna trgovinica z oblačili in izdelki iz ekološkega bombaža, je moje življenje. Je izziv slediti sebi, ustvarjati, raziskovati in deliti tisto, v kar verjamem. Je navdih za boljši vsak dan, za boljši jutri. Je želja, da se spet vrnemo k naravi, in v poplavi informacij, predvsem pa ponudbe, ne pozabimo na to, kaj je res pomembno.

Zdravje mi je pomembno, narava izredno ljuba. Zato se trudim, da izbiram in ponujam izključno naravne izdelke ekološke kakovosti.

Uživam v udobju in kakovosti naravnih oblačil, ki se nikakor ne morejo primerjati s cenenimi oblačili iz umetnih tkanin. Ker cenim vloženo delo in trud tistih, ki te izdelke ustvarjajo, sem pozorna tudi, da je v proizvodni verigi izdelkov, ki jih ponujam, vse opravljeno delo primerno plačano.

Z nakupom izdelkov iz Bombažkovega izbora si lahko pomirjen/-a, da si izbral/-a dobro, kakovostno, zdravo in pošteno. Pa naj gre za nakup oblačil in izdelkov za tvojega nežnega novorojenčka ali dojenčka, za igrivega malčka ali malčico, za tvojega ljubega partnerja ali partnerico, za tvoje drage starše, ali druge tebi ljube osebe.

Spletna stran: https://www.bombazek.si/

Vegansko.si

Vegansko.si je veganska spletna trgovina, ki je nastala pred slabima dvema letoma, z vizijo mladega para, na enem mestu ponuditi čim več veganskih izdelkov in navdušiti tudi druge nad veganskim načinom življenja.

V ponudbi je že ogromno veganskih in živalim prijaznih izdelkov, katerih izbira je iz dneva v dan večja.

Na stojnici na Zelenem sejmu bo:

- Za pogret že pripravljen topel kapučino

- Razni nadomestki za jajca, omleto, sirno omako..

- Rastlinska alternativa tuni

- Sladki Božični program za najmlajše in tudi velike

- ..in mogoče se še kaj najde.

Spletna stran: https://vegansko.si/

Kokopoko

Sva Jerneja in Rok, ki tvoriva najboljši tim žena in mož. Včasih se to izkaže za odlično, včasih tudi ne... Ampak vedno najdeva skupno pot, na kar sem zelo ponosna, da znava sodelovati in ustvarjati skupaj.

Ustvarjava pod imenom Kokopoko. Zaupava v kvaliteto 100% ekološkega bombaža s certifikatom GOTS iz katerega ustvarjava izdelke za dojenčke, otroke, odrasle in tudi dodatke za dom. Izdelki iz ekološkega bombaža se štejejo za visoko kvalitetne izdelke in veseli naju, da povpraševanje po ekološkem bombažu narašča, saj se vedno bolj zavedamo njegove koristi.

Sodelujeva s podjetjem iz Indije, ki odraža veliko ljubezni do ohranitve okolja. Vsi materiali, ki jih uporabljajo so organskega izvora, tudi barve za barvanje in tisk so pridobljene iz zelišč. Tako svoje sanje uresničujejo s postopki, ki jih certificira GOTS.

Ponosna in hvaležna sva, da je vsak naš izdelek prijazen do okolja, pitne vode in najbolj pomembno, do naše kože. Vsak izdelek je tudi unikat. Motive in vzorce je za naju ustvarilo slovensko grafično podjetje posebej za našo ekološko kolekcijo in vzorci so ročno tiskani s sitom na blago.

Spletna stran: https://www.kokopoko.si/

" Be the change you want to see in the world." (M. Gandhi)

Pralne pleničke

Moderne pralne plenice so daleč od tega, v kar so nas zavijale naše mame... Pralne plenice so postale prilagodljive, priročne, luštne in vsestranske, njihovo pranje pa je enostavno.

Ravno zato in zaradi tega, ker želiva korak za korakom spremeniti svet za najina otročka, sva se že 3 leta nazaj odločila, da kvalitetne, varne in svetovno znane pralne plenice ponudiva tudi uporabnikom na tem čudovitem koncu sveta. Združila sva jih pod okrilje spletne trgovine www.pralne-plenicke.si.

Na Zelenem sejmu si boste lahko ogledali prav vse modele številnih znamk pralnih plenic in pralnih ženskih vložkov iz najine ponudbe. Prav tako bo za nakup na voljo kar nekaj znamk, med njimi GroVia, TotsBots, Mother ease, Bambino Mio, Blueberry, SmartBottoms, Puppi.. V luštnih darilnih embalažicah pa tudi pralne ženske vložke TotsBots ter Ella's House.

Lea Omersa in Ringana naravna kozmetika

V življenju nam pridejo naproti ljudje in stvari takrat, ko smo jih pripravljeni sprejeti. Ringana me je našla med poletnimi pripravami na moj šesti maraton v Valencii.

Zdaj ne samo, da tečem z Ringana malimi, a nadvse učinkovitimi pomočniki, postopoma pa me osvajajo tudi vsi ostali enkratni sveži izdelki.

In ker je dobre stvari vredno deliti s prijatelji, vas prisrčno vabim v Ringana svet!

Spletna stran: https://www.leaomersa.si/

Eko Brlog

V Eko Brlogu združujemo naravne in zdrave izdelke za pse in mačke, ki so obenem tudi prijazni do okolja. Smo zastopnik najboljših ekoloških blagovnih znamk izdelkov za male živali na tržišču. Skrbno in strogo ocenimo, da so vsi izdelki v naši ponudbi za živali (in za nas) kar najbolj zdravi in neškodljivi, obenem pa imajo tudi čim nižji ogljični odtis. Našo ponudbo si lahko ogledate na www.eko-brlog.com.

Na Zelenem sejmu bomo za vas pripravili pester nabor darilnih izdelkov za pse in muce: božične večerje, BIO priboljške in zdrave žvečilke, ogromno prisrčnih ekoloških igračk ter dobrodelnih dekorativnih izdelkov kot so metuljčki in rutice.

Verjamemo, da lahko z mnogo majhnimi koraki naredimo velike spremembe, ki jih svet nujno potrebuje. Skupaj zmoremo vse.

Vanderveg - dostava veganskih kosil

Vanderveg je vegansko gostinsko podjetje, ki se ukvarja s pripravo in dostavo veganskih jedi. Za vse ljubitelje rastlinske prehrane z ljubeznijo pripravljamo raznolike slane in sladke dobrote, pri čemer stremimo k uporabi lokalnih in sezonskih sestavin, vse jedi pa dostavljamo v okolju prijazni embalaži.

Na Zelenem sejmu se boste lahko greli in krepčali z našim veganskim golažem in kruhovimi cmoki, na voljo pa bodo tudi slastni slani veganski muffini.

Spletna stran: www.vanderveg.si

Moja Cula

Moja Cula je prijazna zero waste spletna trgovinica. Ker sama podobnih izdelkov nikjer nisem našla na enem mestu, sem zavihala rokave, jih zbrala skupaj in odprla Mojo Culo. Tu poleg pestrega nabora 300+ izdelkov najdeš tudi številne koristne nasvete, kako lahko vsak posameznik prispeva, svoj košček k okolju bolj prijaznem načinu življenja.

Na Zeleni sejem bom prinesla tako izdelke za dom, za na pot, kozmetiko in toaletni papir! Prav tako bo možno kupiti tudi naravi prijazna in uporabna božična darila za svoje bližnje. Zate bom imela pripravljene tudi rešitve, kako darila lično zaviti čisto brez plastike! Se že zelo veselim, da se spoznamo!

Spletna stran: https://mojacula.si/

Loščika

Loščika ustvarja majhne unikatne slike, ki nagovarjajo k umirjanju duha ter k prijaznosti do vseh bitij. Razen tega se kot krajinska arhitektka loti tudi kakšnega vrta ali dvorišča, ki ga preoblikuje po principih naravovarstvenega oblikovanja - enostavneje povedano: umeščanje in varstvo habitatov z namenom dvigovanja in ohranjanja biotske pestrosti. Na sejmu bodo na voljo miniaturne slikice - ilustracije, Loščikin medvedji koledar, nekaj voščilnic in drugega drobnega ustvarjanja. Vsa dela so ročno narejena, razen seveda tiskanih reči, ki pa so na recikliranem papirju.

Spletna stran: https://www.facebook.com/loshcika/

Društvo botanicni vrt Raznolikost

Rastline, živali, sonaravnost, sobivanje - življenje v naravi in z naravo. Naš cilj je čim manjši odtis človeka v naravi in ohranjanje biodiverzitete kulturne krajine.Društvo botanični vrt Raznolikost izobražuje javnost na področju naravoslovja. S preprostim, osebnim pristopom k razlagi pojmov iz naravoslovja in mnogih zanimivosti želimo približati skrivno življenje rastlin in živali vsem, ki jih Narava zanima.

Vzdržujemo redke sorte kulturnih rastlin, posajen imamo travniški sadovnjak starih sort sadnih dreves. Sprehodite se lahko skozi okrasni vrt, arboretum, ob jezercih, po travniku in po številnih poteh po gozdu. Ogledate si lahko tudi zbirko starega kmečkega orodja.

V našem mini zoo si lahko ogledate številne živali, posebej ponosni pa smo na avtohtone slovenske pasme: štajersko kokoš, drežniško kozo in ovco istrsko pramenko. Za rejo teh smo v letu 2019 pridobili certifikat ARK Središče.

Vsi, ki želite košček narave pri sebi doma, nas lahko podprete z nakupom nakita iz perja naših ptic, lovilcev sanj in raznih spominkov, ki jih izdelujemo sami. Trudimo se, da je večina materialov recikliranih ali naravnih. Pa brez skrbi - peresa so naravno odpadla, saj ptice vsako leto zamenjajo ‘’obleko’’.

Na voljo imamo bogat nabor sadik mesojedih rastlin lastne vzgoje, izvajamo različna predavanja in delavnice. Delujemo neprofitno, ves dobiček od prodaje izdelkov in storitev je namenjen izvajanju dejavnosti na naši kmetiji.

Spletna stran: http://raznolikost.si/

Ama Ama otroška trgovina

Okolju prijazni izdelki, primerni za odrasle in otroke.

Otroška ponudba zajema stekleničke in bidone, pribor, krožnike, lončke, termo posodice. Izdelani so iz visokokakovostnega jekla, ki ima izredno dolgo življenjsko dobo. Kupite enkrat in imate za res dolgo časa.

Ponudba za odrasle pa zajema kar nekaj pripomočkov za življenje z manj oz brez odpadkov. Trajnostne lončke za kavo in termo bidone, posodice za malico, pribor za s seboj.

Tudi naravne folije, ki so namenjene večkratni uporabi. Lesene zobne ščetke, ki jih po uporabi odvržemo na kompost. Ekološke vrečke, ki ohranijo zelenjavo svežo dalj časa in pripomorejo k manjšemu odpadu hrane. Ekološke vrečke za kupovanje kruha in žit.

Na sejmu bomo imeli tudi popuste ter ugodne cene naslednjih izdelkov.

Za otroke:

- otroške zobne ščetke Humble brush

- Organic kidz jekleni izdelki (stekleničke, termo stekleničke, termo posodice)

- Onyx jekleni izdelki (krožniki, pribor, slamice)

Za odrasle:

- Klean kanteen jekleni izdelki (termo bidon, izolirni lonček za kavo ali čaj, mali termo bidon, slamice)

- Joli Monde jekleni izdelki (posodica za hrano, krožnik, bambusov pribor za s seboj)

Za shranjevanje hrane:

- Bees wrap naravne folije za večkratno uporabo (različna pakiranja)

- Bag again ekološke vrečke (za krruh in kupovanje na rinfuzo)

- Vejibag ekološke vrečke za zelenjavo (ohranijo svežino in hrustljavost)

Spletna stran: http://ama-ama.si

Center ponovne uporabe (CPU)

Temeljni strateški cilj CPU d.o.o., so.p. je produkcija inovativnih izdelkov za namene izboljšanja življenja ljudi s posebnimi potrebami, vključevanje težje zaposljivih oseb nazaj na trg dela preko zagotavljanja dejavnosti ponovne uporabe in na ta način zagotoviti boljšo kakovost življenja. Naš cilj je zagotavljati zaposlitev tistim skupinam ljudi, ki so zaradi specifične oviranosti oziroma okoliščin (gospodarskih, ekonomskih, političnih, socialnih) manj konkurenčni na trgu delovne sile in reševati izzive sodobnega potrošništva, ki povzroča ogromne količine odvečnih izdelkov, ki za nas predstavljajo surovine za izdelovanje “retro” opreme.

Pomen našega socialnega podjetja tipa B je ustvarjanje novih, potrebnih, tržno zanimivih izdelkov z nizkim ekološkim odtisom, ki so izdelani izključno po principu “reuse”, torej brez obremenjevanja okolja in porabe novih surovin z možnostjo uporabe v namene izboljšanja kakovosti življenja za ljudi s posebnimi potrebami.

Spletna stran: http://www.cpu-reuse.com/

Fržek

Fržek je fižol. Fržek je tudi čebula. Fržek je fižol in pražena čebula, zmešana skupaj in namazana na kruhu. Srčika Fržkovega ustvarjanja so zelenjavni namazi, vendar se paleta izdelkov širi tudi na rastlinske napitke, domačo začimbno mešanico, kmalu pridejo pudingi, piškoti iz ostankov pri izdelavi napitkov itn. Vsi pa sledijo načelom manj odpadkov, ekološko, lokalno, vegansko. Na stojnici bo moč poskusiti in kupiti namaze in začimbno mešanico, če bo čas dopustil pa tudi novo linijo napitkov.

Spletna stran: http://frzek.si

Eko pražarna Lovrec

Na Zelenem sejmu boste lahko poizkusili in tudi kupili odlične nadomestke kavi, kot je npr. želodova kava. Predstavil vam jo bo Drago Lovrec iz Eko pražarne Lovrec.

Želodovo kavo so nekdaj uporabljali v ljudskem zdravilstvu predvsem za krepitev telesa, proti rahitisu. Zavretek učinkuje razkuževalno, krči tkivo, ustavlja notranje krvavitve in zapira. Lahko ga uporabljamo tudi zunanje, pri glivičnih kožnih boleznih, vnetjih kože in za grgranje pri vnetjih ustne votline in žrela. Znižuje krvni sladkor, deluje preventivno proti boreliji in uravnava delovanje ščitnice. Želodova kava je obogatena še s praženim ječmenom, ki zmanjšuje količino holesterola v krvi, bogat pa je z vitaminoma B in E.

Herbas - Dante Smile

Sem Jasmina, za prijatelje Jazzy, in sem mati enega otroka, enega psa in dveh mačk. ? Svojo ekološko pot sem začela leta 2011. Ustanovila sem podjetje Herbas Jasmina Avbar s. p.

Moje podjetje je že od samega začetka poslovalo s čim manj odpadki (pakiranje, pošiljanje računov, tiskanje ostalih materialov itn.). Danes imamo na izbiro mnogo ekoloških izdelkov: ekološko negovalno kozmetiko, izdelki iz bio bombaža, menstrualne skodelice in izdelke lastne znamke Dantesmile - za dom brez odpadkov.

Leta 2018 sem ustvarila prvo linijo izdelkov za dom brez odpadkov in naravnih izdelkov v Sloveniji DANTESMILE. Posvečena je mojemu sinu Danteju in vsem sinovom in hčeram našega PLANETA. Za ime “Dantesmile” sem se odločila, ker želim, da so vsi naši otroci NASMEJANI, SREČNI in da bo tako ostalo, tudi ko odrastejo!

Spletna stran:www.dantesmile.com

Gaialuna, kozmetični izdelki in izdelki za dom

Ročno izdelana kozmetika iz naravnih sestavin

Z znamko želim poleg samih kozmetičnih izdelkov ozaveščati tudi o pomenu pozitivnega mišljenja in o pomembnosti opažanja lepot, ki nam jih življenje ponuja, ter opominjati, kako pomembno je vzeti si čas zase kot tudi za negovanje svoje duše in telesa ~ z izdelki, ki nas energetsko in vibracijsko podpirajo in ne s kemijo, ki počasi ruši naše zdravje.

Izdelke zato izdelujem ročno in sproti tako, da so vedno sveži in polni pozitivne energije. Zavedam se, da imajo tudi zelišča in rastline zelo močne vibracije in energije, zato le-te z ljubeznijo in skrbjo vnašam v izdelke, ki posledično negujejo ne le kožo temveč tudi dušo.

Od tu pa izhaja tudi ime kozmetične znamke- GaiaLuna.

Gaia kot Zemlja, prizemljitev (idej), rojstvo novega in kot planet, ki mi podarja sestavine za ustvarjanje ter Luna kot simbol ustvarjalnosti, sprejemanja, ženskosti in s tem tudi negovanja svojega telesa in duše.

Spletna stran: www.gaialuna.si

GaiaLuna na Fb

LoopArt

Pod blagovno znamko LoopArt ustvarjam edinstvene kvačkane, pletene in šivane izdelke.

Navdih za kreacije črpam iz vsakodnevnega življenja, z opazovanjem ljudi, živali in narave okoli sebe. Vsak izdelek je premišljeno izbran in ima svojo uporabno vrednost.

Pri procesu nastajanja novega izdelka uporabljam reciklirane materiale, naravna vlakna in umetna vlakna, ki nadomestijo volno. Na Zelenem sejmu vam ponujam kvačkane KOŠARICE iz recikliranih bombažnih trakov, ki so primerne za shranjevanje drobnih predmetov ali kot embalaža za darilo. Na voljo bojo tudi VREČKE za večkratno uporabo: kvačkane iz bombaža, šivane iz tovarniških ostankov zaves in blaga ter mrežaste iz PE, ki so neuničljive. Letošnji hit je VOLNA VELIKANKA, zato sem vam pripravila nabor treh izdelkov, ki jih izdelam v vaših barvah. Moje življenje spremlja Yoga in verjamem, da se v tem hitrem tempu marsikdo težko umiri. Zato imam v ponudbi tudi SIVKINE SANJE ~ blazinice za oči, polnjene z rižem in slovensko sivko.

Pred obiskom sejma, vas vabim v spletno trgovino https://loopart.si, kjer si lahko ogledate del ponudbe in morda pošljete kakšno vprašanje.

LoopArt izdelke s ponosom uporabljajo drzni, samozavestni in kreativni po srcu.

Mayarula naravna kozmetika

Mayarula je novoustanovljeno podjetje, ki nudi celovit tretma za zrelo kožo obraza s skrbno izbranimi naravnimi sestavinami (kombinacija eteričnih olj, hidrolatov, hladno stiskanih rastlinskih olj in rastlinskih ekstraktov) in modernimi aktivnimi učinkovinami, ki so ustvarile učinkovito kozmetiko. Kozmetika je aktivna in povsem naravna, kar dokazuje certifikat CosmEthically Active in organska, kar dokazuje certifikat Organic. Kozmetika je tudi brez sestavin živalskega izvora.

Kozmetika je plod večletnega sistematičnega dela, ki je ustvarilo zaokroženo celoto izdelkov, ki se med seboj lepo dopolnjujejo in celovito negujejo našo kožo. Posledica je nahranjena, navlažena in sijoča koža obraza. V kolekciji so naslednji izdelki:

- Vitaminski oljni serum

- Cvetni vlažilni serum

- Cvetni tonik z aloe vero

- Čistilno mleko z izvlečkom papaje

- Vlažilna dnevna krema

- Intenzivna antioksidantna krema

- Lipokoncentrat za okoli oči.

Namen podjetja je ozaveščati sodobno žensko in jo navdušiti za uporabo naravne in učinkovite kozmetike, ki ji omogoča, da izrazi svojo naravno lepoto.

Kozmetične sestavine so tudi resnično prijazne do okolja in nanj nimajo neželenega vpliva.

Poleg tega je Mayarula tudi etično usmerjeno podjetje in namenja 3 % od vsakega prodanega izdelka v dobrodelne namene.

Spletna stran: https://www.mayarula.si/

Domača.si, ustvarjalnica dobrega počutja

Mala zeliščna veganska kmetija z velikim srcem in ljubeznijo do narave ponuja čaje, ki poživijo in prinesejo toploto v zimske dni. Na voljo so različna zeliščna prehranska dopolnila, ki nas podpirajo v stresnem življenju. Za sladokusce pa aromatizirana rastlinska olja za izboljšanje jedi, ki jih obožuje tudi naša koža in so lahko tudi nepogrešljiva sestavina domače kozmetike. Vse sestavine izdelkov so lastne ali iz malih slovenskih kmetij. Poleti nas lahko obiščete in se naučite, kako ročno in trajnostno delati z zemljo, brez uporabe gnojil. Pozimi pa se po celi Sloveniji vrstijo predavanja in delavnice o zdravem življenju, rasti in odnosih ter naravi.

Obiščite nas na Zelenem sejmu, kjer vam bomo postregli s skodelico skodelico vročega zeliščnega konopljinega čaja, domov pa boste lahko odnesli nova znanja, kapljice sreče in čaje.

Spletna stran: https://www.facebook.com/domacasi/

Woohoo

Damjana Goter Košir (univ.dipl. inž. agr.) ustvarja in oblikuje unikaten lesen nakit Woohoo že 10 let. Pri ustvarjanju sledi svoji intuitivnosti, tako pri izbiri lesa, kot pri oblikovanju le tega. Nakit izdeluje iz lesa, ki ga pobere v gozdu, drugje v naravi ali lesa, ki ostane pri izdelavi kakšnih večjih kosov. Vsak kos nakita nosi v sebi simbolno vrednost, ki je lahko vsakdanja popotnica, pomoč, v času, ko povsod vlada nemir in odsotnost. Na sejmu bo ponudila nakit različnih vrst lesa, obrazložila pa bo tudi simboliko lesa, ki jo lahko posameznik vključi v svoje življenje. Nošenje naravnega nakita Woohoo vzpodbuja posameznika, da se poveže s sabo, z vsemi deli sebe, na ljubeč način in se kot takšen vključuje v družbo.

Galerijo izdelkov si lahko ogledate na: www.woohoojewellery.com.

Pasja pekarna Tačka

Tačka pasja pekarna je edina pekarna na obali in kamor pridemo prinesemo sončka. Naši pasji priboljški so narejeni z veliko ljubeznijo. Ne vsebujejo soli, sladkorja, barvil in ojačevalcev okusa. Pri peki piškotov uporabljamo izključno pirino, ajdovo in riževo moko. Prav tako uporabljamo le sveže meso in svežo zelenjavo.

Pasji priboljški Tačka so naravni, zdravi, predvsem pa zelo okusni. Kenguru, ribice, kokos in sir, arašidovo maslo, slastna goveja jetrca, divjačina...za vsakega kužka se nekaj najde! Našo ponudbo si lahko ogledate na www.tacka.si

Na Zelenem sejmu boste na naši stojnici našli veliko slastnih darilnih izdelkov (Candy cane, Božični piškoti, razne muffine in mnogo drugega). Določene izdelke bomo prodajali tudi na rinfuzo, tako da si boste lahko sami ustvarili darilni paketek za vašega kosmatinčka. Kužki bodo lahko na stojnici pokušali vse Tačkine ''bestsellerje''. Z veseljem vas pričakujemo v družbi najboljših prijateljev.

Bostie Creations

Bostie Creations je ekipa osmih tačk ter štirih rok. Glavni navdih za ustvarjanje iz lesa sta dva navihana Bostonska Terierja, ki slišita na ime Corni in Zoomy. Prvotno je znamka nastala z izdajo prve takšne, lesene in vzdržljive interaktivne pasje igrače, imenovane Treaty Box. Kmalu za tem, sva les povezala še z umetnostjo in ustvarjanjem skozi pirografijo. Zahvaljujoč Matičevim spretnim rokam so tako začeli nastajati razni portreti različnih živali, tako na manjših kolobarjih lesa – kot magneti, obeski za ključe, dekoracija doma, kot tudi na večjih, konkretnejših kosih. Danes se med ponudbo najde se kakšna mačja ter pasja igrača več.

Lani sva se v decembrskem duhu, prav tako lotila ustvarjanja lesenih božičnih okraskov. In prav s temi vas bova pričakala na stojnici, na Zelenem sejmu. Razni napisi, božični motivi, portreti različnih živali,… Za piko na i sva letos dodala še dobrodelno noto. Iz vsakega nakupa Bostie Creations ročno narejenih lesenih okraskov, gre 20% od izkupička v dobrodelne namene, za tiste manj srečne, brezdomne živalce. Darovali bomo v obliki hrane ter opreme. Oglasite se na stojnici Bostie Creations in Tačke pasje pekarne in skupaj bomo naredili korak proti boljšemu jutri zapuščenih, nikogaršnjih živalic. Prepričana sva, da se lahko vsak odpove kakšni kavici, v zameno pa preko dobrodelne akcije daruje obrok ali dva slovenskim društvom in zavetiščem, predvsem pa njihovim varovancem.

Večino najinih izdelkov lahko najdete na spletni platformi Etsy

Kmetija Kerin - Ameriški slamnik

Čebelarstvo in kmetija Kerin je družinska kmetija na kateri pridelujemo Ameriški slamnik in žita iz katerih sami meljemo moko, skrbimo pa tudi za čebelje družine, ki nam pridno nosijo med. Naša kmetija leži v okolici Krškega, v mirni vasici Bučerca stran od mestnega vrveža. Svoje izdelke prodajamo na stojnicah in sejmih po Sloveniji, najdete pa jih lahko tudi na spletni trgovini.

Na Zelenem sejmu se bomo predstavili z izdelki iz ameriškega slamnika, ki na naši kmetiji pridelujemo že 20 let. Vse naše sadike Ameriškega slamnika imajo certifikat Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije iz Žalca. V našem nasadu je približno 40.000 sadik, katerih večji del odprodamo farmacevtskim podjetjem, manjši del pa sami predelamo v končne izdelke.

Spletna stran: https://ameriski-slamnik.si/

Založba BP (Branje Povezuje)

Založba BP je relativno mlada založba, saj je na trg vstopila leta 2013 s polno mero optimizma, saj verjamemo, da je za dobre knjige vedno prostor. Odločitev, katero knjigo ponuditi trgu, vedno najprej prepustimo, da jo začutimo, da nam da neko sporočilo in v katero verjamemo, da bo to sporočilo s prevodom/izdajo knjige doseglo čim širši krog bralcev. Verjamemo namreč, da so knjige kot ljudje - vsaka ima svojo zgodbo, vsaka je nekomu najljubša, edinstvena. In vsakič se nas dotakne na drugačen način.

Na Zelenem sejmu se bomo prestavili s knjigami, ki pomagajo bralcem na najrazličnejših področjih (ustvarjalne, poučne, duhovne, sproščujoče, osebna rast, kuharske).

Asortima naših knjig si lahko ogledate na www.zalozbabp.si

Herbessa

Herbessa je dokaj novoustanovljeno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo zeliščnih izdelkov. Svojim strankam smo z veseljem vedno pripravljeni prisluhniti in izpolniti njihove želje, tako da s pridobljenimi željami, ščepcem domišljije, lastnim umetniškim čutom in svojo strokovnostjo naredimo » razne zeliščne čudeže«, ki bodo zmeraj pričarali nasmeh in zadovoljstvo vas - kupcev.

Herbessin cilj ni serijska proizvodnja, ampak zgolj želja pripravljati prvovrstne zeliščne izdelke za ljudi, ki poleg odličnega okusa, kvalitete surovin, želijo tudi estetsko dovršenost. Na Zelenem sejmu bomo za vas zraven naših izdelkov pripravili tudi luškan, zdrav in predvsem lokalni darilno-praznični program.

Povezava do naše spletne strani: https://herbessa.si

Zapomnite si, NARAVA IMA VEDNO PRAV, zato ji prisluhnite!!

Zrelostni koledar

Prehrana v ritmih narave.

Sezonski recepti in čas za vas.

Za vse obstaja pravi čas. Zlasti v naravi ni nič naključno. Vendar zaradi sodobne tehnologije naravne ritme z lahkoto spregledamo.

Zato je tu Zrelostni koledar.

S sezonsko prehrano lahko okrepimo imunski sistem, izboljšamo naše zdravje in počutje. Za vse tiste, ki nimamo vrta, je priložena tabela s seznamom zelenajve in sadja po mesecih, poskrbljeno pa je tudi, da nam ne zmanjka idej za kuhanje.

Recepte je prispevala Marija Kočevar soavtorica več knjig o začimbah, predavateljica o modrosti narave v kuhinji in pozabljenih znanjih naših prednikov.

Spletna stran: https://www.facebook.com/koledar2018/

MadhuraVita

MadhuraVita, harmonija okusov med Vzhodom in Zahodom, med tradicijo in sodobnostjo, z ajurvedskim navdihom.

Pri svojem delu oživljamo tradicionalne recepte in jih ponujamo v novi preobleki, primerne za današnji čas, pri tem pa sledimo načelom ajurvede. Ponujamo ajurvedske mešanice in kosmiče za zajtrk, ajurvedske napitke in veganske piškote iz zgolj najboljših ekoloških sestavin ter skrbimo, da je vsak izdelek ročno pripravljen s skrbnostjo in ljubeznijo. Ponudbo dopolnjujemo z izdelki za dekoracijo doma iz naravnih materialov.

Spletna stran: https://www.facebook.com/MadhuraVita/

Nabie

Naravna kozmetika in prehranska dopolnila NABIE z dodatkom kanabinoidov iz industrijske konoplje so naravna, veganska in ustvarjena v Sloveniji.

Osnovna filozofija Nabie blagovne znamke je trgu ponuditi najboljše produkte iz kvalitetnih sestavin, sestavljene brez nepotrebnih odvečnih elementov, ki običajno zasičijo kozmetiko z nezdravimi dodatki, ki podaljšujejo rok trajanja in seveda pocenijo izdelavo.

To se kaže tudi v izbiri embalaže ki je očiščena nepotrebnih plastičnih elementov, in usmerjena tudi v recikliranje in ponovno uporabo. Naši produkti govorijo sami zase. In izkušnja uporabnika je za nas najpomembnejša.

Nabor naših produktov je nastajal s temeljitim premislekom in ponosno lahko predstavimo linijo prehranskih dopolnil in kozmetilčnih izdelkov, ki vsak zase govorijo našo zgodbo. V vsak produkt smo vložili ogromno znanja ga izpopolnili kolikor je bilo to mogoče.

Cilj je bil ustvariti produkte po katerih stranka zaradi kvalitete večkrat posega, zaradi dostopne cene pa si jo tudi lahko privošči.

Spletna stran: https://www.nabie.si/

Wooly Paws

V objemu pohorskih gozdov nastajajo unikatni, ročno narejeni izdelki iz ovčje volne, lesa in konoplje.

Wooly Paws zgodba se je začela pred 2 letoma. Takrat mi je naša mlada psička vztrajno odnašala volnene polstene copate. Igračke, ki jih je že imela niso nikakor odvrnile njene pozornosti od mojih copat. Zato sem, če sem želela, da me ne zebe v noge, naši Neli naredila prvo volneno žogico. Od takrat so volnene žogice očarale že precej psov po Sloveniji, pa tudi po tujini. Volnenim žogicam so se kasneje pridružile tudi druge volnene igrače, nekaterim sem dodala tudi konopljino vrv. Letos sem izdelala tudi volnene naprstnike, s katerimi kužkom na prijeten način učinkovito očistimo zobe. Na svoj račun so prišli tudi manjši hišni ljubljenčki, katerim sem spolstila volnene brlogce, ki majhnim kosmatincem nudijo mehko in toplo zavetje.

Na sejmu bodo z mano zraven izdelkov za živali tudi barviti, unikatni leseni obešalniki, polsteni uhančki, volnene vilinke,... Veselim se prazničnega druženja z zeleno noto.

Spletna stran: https://wooly-paws.com/

Zelena Japka

Zelena japka je Zero Waste trgovina oz. trgovina brez plastične embalaže s skrbno izbranimi izdelki, ki so prijazni človeku, živalim in naravi. S svojim delovanjem želimo zmanjšati plastiko v vsakdanjem življenju, vzpodbuditi ponovno uporabo in lastno embalažo.

Na Zelenem sejmu bodo na voljo bambusove zobne ščetke, jeklene slamice za večkratno uporabo, lesene krtačke s kokosovimi in agavinimi ščetinami (za pomivanje posode, krtačenje zelenjave, za nohte), izdelki iz biobombaža (dnevni damski vložki, vrečke za sadje, zelenjavo, kruh, kuhinjske brisače, pralne kozmetične blazinice, kozmetične torbice) in ostali kuhinjski pripomočki ter izdelki za nego telesa.

Nana Irgolič

Na stojnici Zelene japke bodo na voljo tudi izdelki umetniške narave. Nana Irgolič svojo kreativnost združuje s trajnostnim načinom življenja. Pri svojem ustvarjanju se osredotoča na problematiko hitre mode, odpadnega tekstila in na njegovo ponovno uporabo. S svojimi izdelki si prizadeva spodbujati odgovornejšo in trajnostno potrošnjo. Ljudem želi pokazati kako preprosto je vdihniti novo življenje »neuporabnim« predmetom in najti vrednost v starih stvareh.

Na Zelenem sejmu se bo predstavila s svojimi ilustracijami, narejenimi iz kosov odpadnega tekstila, prav tako pa bodo na voljo zimska »second hand« oz. oblačila iz druge roke, na katerih je izvezen cvetlični motiv. Vsi umetniški izdelki so unikatni in ročno narejeni, ogledate si jih lahko tudi na Naninem IG profilu.

Bioway

Bioway ® smo slovenska blagovna znamka s tradicijo že od leta 1984. Ponašamo se z visokokvalitetnimi in certificiranimi proizvodi.

Na Zelenem sejmu bomo pili bio domačo čajno mešanico BRONHIN®, katero recepturo je pred leti želela odkupiti Krka, ter je odličen pripomoček ob neugodjih prehlada, gripe, viroze, saj je skrbno izbrano razmerje pravih zelišč.

Verjamemo, da se v hrano manifestira energija in ker je veganska hrana osebna strast, se bo tokrat mogoče tudi posladkati z vrhunskim bountyem, sočnim sadnim pecivom, palačinkami brez mleka in jajc, degustirali in prodajali bomo certificirane veganske namaze (tatarski biftek, tunin brez tune, humus, bolonese omako, parmezan), ter darila v stekleni embalaži – piškote brez mleka in jajc, arancine po starem sicilijanskem receptu, vegan baileys.

Ker nam je mar za okolje in se (tudi v svoji proizvodnji) poslužujemo zero waste, pozivamo oz prosimo obiskovalce, da pridete s svojo skodelico/lončkom za čaj, krožničkom/posodico na sladkanje. Vaš trud bo poplačan z nižjo ceno. Se vidimo!

Spletna stran: https://www.facebook.com/BIOWAYplanty4u/

Slovensko vegansko društvo

Slovensko vegansko društvo sestavljamo prostovoljci, ki večkrat letno na različnih dogodkih po Sloveniji uspešno predstavljamo, kako enostavno je živeti na rastlinski prehrani. Naše društvo je bilo ustanovljeno konec leta 2012 in je v tem času postalo glavna referenca na področju veganstva v Sloveniji. Imamo 700 članov, na Facebooku naše objave spremlja preko 10 000 ljudi, mesečne e-novice prejema več kot 3000 naročnikov.

V tem kratkem obdobju smo izpeljali številne odmevne projekte kot so Veganski izziv (www.izziv.si), Vegafest (www.vegafest.si) in Vegafriday-i (www.vegan.si/o-drustvu/projekti). Društvo sodeluje z različnimi nevladnimi organizacijami, podjetji, znanimi osebnostmi, pojavlja se v številnih medijih na področju zdravja, okoljevarstva in etičnega odnosa do živali.

Na stojnici Zelenega sejma se boste lahko vpisali na januarski Veganski izziv in prejeli darilce. Na voljo bodo informativni letaki o osnovah veganstva, kuharske in otroške knjige ter društveni artikli, ki so značke in majice.

Spletna stran: http://www.vegan.si/

Fermentarnica

Fermentarnica je organizacija, ki želi ljudem različnih starosti in znanj o fermentacijah prenesti znanje o enostavnem fermentiranju živil za vsak dom. Misija fermentarnice je, da s poučevanjem o fermentacijah ljudem ponovno približa tradicionalno konzerviranje živil in s tem pomen močnih trajnostnih praks ter da predstavi večjo prehransko vrednost fermentiranega živila in njen pozitiven vpliv na črevesno zdravje. S pomočjo fermentacij pa fermentarnica razvija nove prehranske izdelke, ki so trajnostni, zdravi in rastlinski. Trenutne aktivnosti fermentarnice pa so usmerjene v razvoj in izdelavo rastlinskih fermentiranih sirov.

Spletna stran: https://www.fermentarnica.com/

BUM BUM pralne plenice

Pod imenom Bum bum se skrivajo pisane pralne pleničke, ki so skrbno zašite v Sloveniji. Smo malo družinsko podjetje, ki je s šivanjem pleničk začelo leta 2018. Prve pleničke so bile zašite za našega malega fantka, saj na trgu nisva našla ustreznih pleničk zanj. Želela sva namreč pralno pleničko, ki ne ovira otroka pri gibanju in razvoju. Tako je nastala najmanjša in najtanjša slovenska pralna plenička.

Pri izdelavi Bum bum izdelkov uporabljamo materiale z Oeko-tex 100 certifikati, zato so naši izdelki varni za otroke.

Na Zelenem sejmu si boste lahko ogledali, potipali in tudi kupili pleničke Bum bum in druge pisane Bum bum izdelke za dojenčke in mamice.

Veseli smo, da se vedno več staršev odloča za uporabo pralnih pleničk, saj tako prispevajo k lepšemu planetu.

Spletna stran: www.facebook.com/bumbum.plenicke

Malih nog naokrog

Malih nog naokrog je malo podjetje oz. spletna trgovina, ki jo vodita Noemi in Mitja. Ustanovila sta jo z željo, da bi bilo v Sloveniji na voljo več smiselnih in kakovostnih naravnih igrač in obrtnih materialov, ter da bi tako delila svojo strast do bolj naravne igre. Na Zelenem sejmu vas bodo pričakali s čudovitimi naravnimi igračami, ki so izdelane iz visokokakovostnih, trajnostnih materialov in spodbujajo prosto in ustvarjalno igro, ki vodi v zdrav razvoj otroka. Z igračami, ki spoštujejo prihodnost naših otrok in ne bodo le hitro pozabljeno enkratno božično darilo, ampak bodo postale dragocen zaklad za nekaj let ali celo generacij. Verjamejo, da se bolj zelena prihodnost začne z bolj zelenim otroštvom! Pokukajte v njihovo spletno trgovino ter jih obiščite na Zelenem Sejmu 7. decembra v Ljubljani.

Spletna stran: www.malihnog.com

Dašolina - Ilustracije in ostale kreativne čire čare

Ko sem bila še mala deklica, so moj svet najbolj navduševale živalice. Od malih žuželk pa vse do večjih domačih in svobodnih divjih živali. Živali so imele in imajo še danes moje srce in tako skozi mene živijo tudi v mojih ilustracijah. Skozi opazovanje in spoznavanje njihovih osebnosti in lastnosti se učim ta neverjetna bitja in bitjeca preslikati na papir ali digitalni format. Včasih nastanejo ilustracije z globokim sporočilom, včasih pa zabavne risbe s kančkom humorja.

Ustvarjam praznične voščilnice s sporočili sočutja in spoštovanja živali ter narave, v ponudbi pa so tudi ekološke, fair trade majice z unikatnimi motivi, ki so natisnjeni z eko barvami na vodni osnovi. Voščilnicam priložim tudi ekološke kuverte, majčke pa zapakiram v škatlice iz kartona, ker ljubim našo lepo Zemljico. <3

Jaz-na poti do manj odpadkov

Jana, Jaz-na poti do manj odpadkov, je ustvarjalka video vsebin na temo zmanjševanja odpadkov. Predstavila bo svoje začetke, prikazala življenje z manj odpadki in kako se takšnega načina življenja sploh lotiti.

Z vsakodnevnimi rešitvami in koraki lahko vsak posameznik naredi veliko za naš planet. Ker pa se Jana zaveda, da je vsak začetek težak ti bo pomagala odgovoriti na vsa tvoja vprašanja ter ti dala napotke kaj lahko tudi ti narediš ZDAJ za boljši jutri.

Slediš ji lahko na:

V facebook skupini

Na facebook strani

Na IG

Na YT

AN idea

AN idea nudi marketing oziroma osveščanje ljudi o zelenih storitvah ali produktih, na pristen, neagresiven način. Mentorski programi, team-buildingi, ustvarjanje vsebin in vodenje socialnih omrežij. Kontakt info@an-idea.si ali Instagram @anja_anidea.

Sončni grič

Sončni grič je prostor sodelovanja in inovacij. Zagotavlja podporno okolje za raziskave, izobraževanje in aktivno prakso trajnostnega življenja. Organiziramo prireditve, delavnice in druženja. Nudimo tudi mentorstvo in svetovanje nastajajočim trajnostnim pobudam.

Sončni grič sooblikuje program Inkubator za trajnostne skupnosti CLIPS, ki ga financira Erasmus+. Sodelujemo s pristojnimi posamezniki in organizacijami in smo član GEN (Global Ecovillage Network), ECOLISE, Evropske mreže pobud, ki jih vodi skupnost, za trajnostno Evropo.

Na Zelenem sejmu boste lahko na stojnici Sončnega griča kupili knjige Nare Petrovič in nekaj sveže zelenjave, imamo pa tudi nekaj specialnih izdelkov: sušeni paradižniki v oljčnem olju, domači žafran, paradižnikova mezga, čaji, kakiji itd.

Gnezdo

Gnezdo, center sonaravne gradnje v Šentvidu, na enem mestu graditeljem ponuja vse naravne materiale za okolju in zdravju prijazno gradnjo in obnovo objektov. Obenem je Center prepoznaven tudi kot informativno in izobraževalno stičišče izvajalcev in uporabnikov, kjer lahko ozaveščeni graditelji ves čas spremljajo novosti in spoznavajo materiale za sonaravno gradnjo. Gnezdo je skupaj z Zelenim planetom soorganizator Zelenega sejma, ki ga na svojem prostoru tudi gosti.

Spletna stran: http://gnezdo.si/

Zeleni planet

Zeleni planet je iskalnik naravnih, ekoloških in trajnostnih izdelkov. Na enem spletnem mestu je združil etične izdelke različnih spletnih trgovin z namenom, da ljudem poenostavi pot do njih. Zeleni planet želi postati sinonim za preprosto, hitro pot do zelenih - zdravju, okolju in živalim prijaznih izdelkov, hkrati pa ponuja majhnim trajnostnim trgovinam več vidnosti in boljšo prodajo kakovostnih izdelkov.

V letu 2020 bo možno na Zelenem planetu poiskati tudi "zelene storitve" - to so storitve, ki so prijazne do vseh živih bitij in si prizadevajo za trajnostni razvoj Slovenije. Iskalnik deluje v okviru Zavoda za promocijo etičnega potrošništva in je soorganizator Zelenega sejma.

Spletna stran: https://zeleni-planet.si/

Ker bo Zeleni sejem potekal v trajnostnem duhu, vas vabimo, da se nam v njem pridružite in s seboj prinesete svoje lončke, pa tudi posodice za hrano. Nagradili vas bomo z nižjo ceno hrane in pijače. .

Preživite decembrsko soboto z nami, v zdravem in prijaznem božičnem vzdušju, do takrat pa spremljajte naš dogodek.