Krema za sončenje ne sodi v morje!


Maja Primožič
Maja Primožič
23 Jul, 2019

Ste kdaj videli oljnat madež, ki vas je obdajal med namakanjem v morju? To je krema za sončenje, ki se je izprala z vašega telesa. Kreme, ki vsebujejo agresivne kemikalije, kot so oxybenzon, octinoxat in parabeni slabo vplivajo na občutljive morske živali in rastline.

kreme za sončenje in koralni grebeni
Vir slike: Pixabay

Kreme za sončenje in koralni grebeni

Laboratorijski in terenski poizkusi so pokazali, da sestavina oxybenzon, ki je pogosto prisotna v kemičnih kremah za sončenje, poškoduje in deformira korale, povzroča njihovo beljenje in tudi smrt. Oblasti na Havajih so že zaščitile svoje koralne grebene in prepovedale prodajo in uporabo krem za sončenje z oxybenzonom , saj te slabo vplivajo na morsko življenje.

Kaj je beljenje koral?

Korale morajo za preživetje živeti v sožitju s fotosintetskimi algami, ki dajejo koralam hranila in njihove značilne barve. V zameno za hrano, korale nudijo algam CO2 in anorganske snovi. Če so korale pod stresom, izključijo alge iz sožitja, s tem pa postane njihov skelet preveč izpostavljen in ranljiv. Pojav prekinjene simbioze povzroči tudi izgubo barve in tako nastopi beljenje koral. Največji vzrok za beljenje koral je segrevanje morja zaradi podnebne krize. V zadnjih 50 letih je zaradi onesnaževanja, spreminjanja obale in segrevanja morja izginilo 80 % koral v karibskem morju.

Kreme za sončenje in vpliv na korale

Ste kdaj videli oljnat madež, ki vas je obdajal med namakanjem v morju? To je krema za sončenje, ki se je izprala z vašega telesa. Kreme, ki vsebujejo agresivne kemikalije, kot so oxybenzon, octinoxat in parabeni slabo vplivajo na občutljive morske živali in rastline. Kemikalije iz sončnih krem so našli v ribah, mehkužcih, v koralah in usedlinah, poizkusi pa so pokazali, da krema, ki se pri plavanju izpira z našega telesa prepotuje tudi 600 metrov.

Pobeljene korale
Najbolj občutljivi in ogroženi so koralni grebeni, ki so ob obiskanih turističnih destinacijah: Veliki koralni greben v Avstraliji, koralni grebeni ob Havajih in Deviških otokih ter koralni grebeni v Izraelu.


Kako zelo občutljivi so koralni grebeni, je ugotovila ena izmed raziskav, ki je zaključila, da je le ena kapljica oxybenzona razredčena v količini vode, ki napolni 6 olimpijskih bazenov, povzročila koralam opazno škodo. Če to povežemo s podatkom, da se vsako leto s kopalcev v morje izplakne 14.000 ton kreme za sončenje in da koralne grebene vse bolj ogroža uničujoč ribolov, lahko razumemo, da imajo koralni grebeni in morsko življenje, v primeru, da jih ne bomo zaščitili nepredvidljivo prihodnost.

Katere sestavine v kremah za sončenje škodujejo okolju?

Organizacija Protect Land + Sea je izdala listo kemikalij, ki škodujejo morski vodi, rekam, obali, koralam, pticam, ribam, morskim sesalcem, morskim želvam in predstavljajo grožnjo celotnemu zemeljskemu ekosistemu.

Lista škodljivih kemikalij, ki jih vsebujejo kreme za sončenje:

 • Nanodelci titanovega dioksida in cinkovega oksida
 • Oxybenzon
 • Octinoxat
 • 4-methylbenzylidene camphor
 • Octocrylen
 • Para-aminobenzoic acid (PABA)
 • Methyl Paraben
 • Propyl Paraben
 • Butyl Paraben
 • Benzyl Paraben
 • Triklosan

Preberite še: Veliki vodič po kremah za sončenje

Zakisovanje oceanov

"Več vemo o vesolju kot o morskem dnu na svojem planetu", je rekel Oliver Sulpis, raziskovalec na McGill univerzi.

A vemo to, da morsko dno počasi izginja. CO2, ki nastaja zaradi uporabe fosilnih goriv vpliva na kislost oceanov in tako uničuje občutljive koralne grebene in morske ekosisteme. Morsko dno je prekrito z belimi, kredi podobnimi ostanki okostij, lupin in koral, ki delujejo kot velika tableta, ki zavira kislino, ki nastane zaradi CO2. Ko je kislosti preveč, se kredast kalcit razkraja in nevtralizira CO2.

Zadnja leta raziskovalci opažajo, da kredasto morsko dno postaja rjavo, voda pa preveč kisla. Če bo morsko dno še naprej postajalo nezdravo, bo to predstavljalo veliko težavo za obstoj življenja v morju in na kopnem.

beljenje koral je velik problem
Vir slike: Wikimedia

Srečo imamo, da je v morju veliko kalcita in da imamo omejene neobnovljive vire fosilnih goriv, a to ne pomeni, da imamo zeleno luč za nadaljevanje onesnaževanja. To pomeni le, da bodo oceani počistili našo nesnago, četudi bo to trajalo 1000 let.

Sulpis je še dodal, da upa, da bomo do takrat že prenehali s kurjenjem fosilnih goriv, bodisi zaradi tega, ker jih ne bomo imeli več, bodisi zato, ker bomo razvili dobro, obnovljivo alternativo.

Kako lahko vi zaščitite morje?

Izpostavljanje škodljivim UV-žarkom je nedvomno nevarno in razvoj krem za sončenje, ki imajo organske ali anorganske filtre, je botroval k zmanjšanju tveganja za nastanek kožnega raka. A kljub temu se moramo zavedati, da oceani trpijo tako strahotno škodo zaradi onesnaženja s plastiko in kemikalijami, da se temperatura vode dviguje in kemična sestava vode spreminja.

K ohranjanju morskega ekosistema moramo pristopiti prav vsi, zlasti na področjih, ki so že tako obremenjena z množičnim turizmom. Trije nasveti, ki bodo pomagali vam in okolju:

1. Prva stvar, ki jo lahko kot etični kupec in ljubitelj morskega življenja naredite, je, da prenehate z uporabo krem za sončenje, ki vsebujejo kemikalije, ki škodujejo morskim organizmom. Sestavine so naštete na zgornji listi.

2. Druga dobra stvar za okolje in vaše zdravje je, da zmanjšate porabo katerekoli kreme za sončenje in se pred škodljivimi UV-žarki umaknete v senco, otroke pa zaščitite z majico, ki ščiti pred UV-žarki in UV klobučkom.

3. Tretji nasvet je, da se s kremo za sončenje namažete vsaj 20 minut preden zaplavate v morju, jezeru ali reki.

Etični turizem
Če ste etični turist, lahko poiščete namestitev, ki ponuja koralnim grebenom varne kreme za sončenje in tako podprete prizadevanja etičnih turističnih ponudnikov.