Zakaj je čas, da otroku ne damo plastične slamice


Maja Primožič
Maja Primožič
16 May, 2020

Otroci imajo radi slamice, ker so zabavne, živih barv, se igrivo upogibajo, z njimi se lahko igrajo na najrazličnejše načine in popijejo dovolj tekočine. A ena plastična slamica potrebuje 200 let, da se dokončno razgradi, zato ji je treba reči NE.

plastične slamice
Vir slike: Pixabay

Po nekaj mesecih karantene in pomanjkanja družabnih stikov s sorodniki in prijatelji smo vsi, zlasti pa razigrani otroci, potrebni medsebojnega druženja, poležavanja na soncu in piknikov. S polnimi kozarci osvežilne pijače, v kateri pa vsaj pri najmlajših ne sme manjkati slamica.

pikniki in odpadki
Zaključek prijetnega piknika vedno čakajo gore plastičnih odpadkov za enkratno uporabo, kar pa ni prav nič EKO.

Vendar za zmanjšanje odpadkov na piknikih obstajajo preproste rešitve, kot so zamenjava plastičnih ali papirnatih s krožniki za trajno uporabo, prav tako lahko na piknik prinesemo svoje trajnostne kozarce, namesto plastične slamice pa otroku damo bambusovo slamico. Bambusova slamica je veliko bolj ekološka, saj je namenjena večkratni uporabi, po koncu življenjske dobe se razgradi, torej je okolju prijazna, lahko pa jo uporabite kot oporo lončnicam ali pri kreativnem ustvarjanju z otroci.

bambus rastlina
Vas skrbi, ali se bo slamica navzela neprijetnih vonjav? Ne bo se, saj ima bambus naravne antibakterijske lastnosti in je odporen proti plesnim.

Urška iz zero waste spletne trgovine Zwaste shop nam je povedala, da bambus v ozračje sprosti 35 % več kisika in absorbira več CO2 kot ostale rastline. Zaradi odpornosti pa za svojo rast bambus ne potrebuje pesticidov.

Še nekaj zanimivih dejstev o bambusu:

 • Bambus na dan zraste tudi do 75 cm ali več.
 • Ameriški fizik in izumitelj Thomas Alva Edison je prvo uspešno žarnico naredil z bambusovimi vlakni.
 • Obstaja več kot 1.430 vrst bambusa.
 • Iz bambusovih vlaken so izdelani materiali za hiperalergena oblačila.
Slamice iz bambusa Zeleni planet

Slamice iz bambusa

KUPI
Hydrophil palčke za ušesa iz bambusa in bombaža Zeleni planet

Hydrophil palčke za ušesa iz bambusa in bombaža

KUPI

VZDRŽEVANJE BAMBUSOVE SLAMICE

Bambusove slamice so zelo enostavne za čiščenje. Svetujemo vam, da jih pred prvo uporabo prekuhate v vreli vodi z malce soli in kisa, s tem boste odstranili lesen priokus. Ne skrbite, s tem jih ne boste uničili. Po vsaki uporabi jih splaknite pod vodo in po nekaj uporabah očistite s priloženo krtačko, ter posušite na zraku.

ZAKAJ BI VSAK ZELEN DOM MORAL PAZITI NA PLASTIČNE ODPADKE?

 • Vsako leto približno 500 milijonov slamic konča v morju ali nekje v naravi.
 • Plastična slamica potrebuje 200 let, da se dokončno razgradi.
 • Strokovnjaki predvidevajo, da bo leta 2050 v morju več plastičnih odpadkov kot rib.
 • Približno 100.000 morskih živali letno pogine, pri zaužitju plastike.
 • razpadanje plastike
  Vir slike: Zeleni planet

  Poskusite bambusove slamice, saj boste s tem tudi vi prispevali k zmanjšanju plastičnih odpadkov in čistejšemu okolju. Začnite svojo zero waste pot že danes!