Kaj se dogaja v 2020?


Maja Primožič
Maja Primožič
14 Apr, 2020

Pandemija sproža veliko strahu na kolektivni ravni zavesti, obenem pa sproža podzavestna nepredelana čustva; strah, bes, jeza, zavračanje. Zato je vaš proces lahko še toliko bolj intenziven. Pravo zdravilo je ljubezen, sočutje, povezanost in razumevanje.

Povečana stabilnost v letu 2020

Piše: Aleksandra Klemenc, Lineja

Bodi drevo, poženi korenine globoko in se zasidraj.

V preteklosti ste se že sigurno srečevali s težjimi preizkušnjami. Vedeti morate, da je strah zdrav, saj vam prinaša dovolj adrenalina, da naredite korake in se soočite z izzivi.

Leto 2020 vas nagovarja, da se globoko zazrete vase. Proces se je začel, pa če to želite ali ne in bo trajal vse do konca leta. Da dosežete stabilnost, umirjenost in ravnovesje, se v tem času priporoča povečana duhovna praksa. Sedaj je pravi čas za učenje duhovnih znanj, ki vas bodo podprla. Prenehajte iskati razloge in krivce zunaj sebe. Ker jih ni. Obrnite se vase.

Korona virus je virus kolektivnega dvigovanja zavesti. Za nekoga je lahko ta proces preobrazbe zelo boleč, pravzaprav za ego.

Kaj lahko naredite, da dvigujete svojo vibracijo?

ajurveda zdravje duhovnost rast
Bodi drevo, poženi korenine globoko in se zasidraj. Vir slike: Unsplash

Opazovanje in sprejemanje čustev - pisanje dnevnika

Zapisujte si dnevnik občutenj in čustev. Zapišite, česa vas je strah, zakaj ste žalostni. Posvetite dovolj časa pisanju, saj boste prišli v ozadje, kaj vam čustvo sporoča. Vas je strah, da zbolite in umrete? Vas je strah, da izgubite ljubljeno osebo? Je ogrožena vaša eksistenca?

Mark Wolynn psihoterapevt v knjigi "It didn't start with you", predstavi, da vaš strah lahko pripada že vašim prednikom in se prenaša iz generacije v generacijo. Zato je njegova intenziteta večja. Mark pravi, da je pomembno prepoznati, ali pripada vam ali osebi iz vaše družine, ki je doživela določeno travmo v preteklosti, da bi ga lažje nadstopili.

Bodite prijazni do sebe. Za čustvom jeze se skriva velik potencial vaše neizražene kreativne energije. Za žalostjo stoji pomanjkanje hvaležnosti. Za strahovi stoji pomanjkanje ljubezni do sebe. Vprašajte se, če si posvečate dovolj časa, če izražate svoja občutja, živite sebe ali dajete v življenju prednost drugim?

Ponavljanje pozitivnih afirmacij vam ne koristi, če ignorirate negativna čustva, ki se sprožajo v vas. Negativna občutja so pomembna, so energija gibanja, medtem ko so pozitivna statična. Skupaj delujejo kot jin in jang, so celota.

Leto 2020 vas podpira, da naredite pri sebi revizijo, da se posvetite sebi in da ste pri tem odkriti do sebe. Prav tako vas podpira v razreševanju odnosov s partnerjem ter družino.

Opuščanje starega in priprava prostora za novo. Kaj boste povabili, da vstopi v vaše življenje?

Pripravite si seznam, kaj vam več ne koristi. So to slabe navade ali razvade, dejanja s katerimi delujete proti sebi, zato da zadovoljujete druge, so to odnosi z določenimi ljudmi?

Naraven ritem vas je vse do 12. aprila 2020 podpiral, da odvržete in opustite, kar vam več ne koristi. Očistite lahko tudi prostor, kjer bivate. S čiščenjem in ureditvijo mu dvigujete vibracijo in s tem še sebi. Kako se tega lotite lepo prikaže Karen Kingston v knjigi Ustvarjanje svetega prostora in Feng Šui.

Priporočam vam tudi čiščenje telesa – črevesja z ajurvedskim dodatkom Triphale, ki jo vzamete zvečer pred spanjem s 3 dl tople vode. Vsakodnevno pitje tople vode pred spanjem prečiščuje telo strupov.

Sedaj pa še zapišite, kaj želite pritegniti v svoje življenje.

Naj vaš dan zapolnijo sprehodi v naravi, rekreacija, kreativnost, delo, učenje in duhovna praksa. Odsvetujem povečano posvečanje časa gledanju televizije ter aktivnostim na socialnih omrežjih.

Ravnovesje 5 elementov okrepi ravnovesje v nas

koronavirus epidemija duhovno zdravje učenje začetek
Ste opazili, da rutina, ki ste je bili navajeni izgineva? Vir slike: Unsplash

Rutina – moč sonca (element ogenj)

Vzpostavite si nov bioritem. Ne čakajte, da se bo vaše življenje vrnilo na stare tire. Iz kali juge smo prešli v dvapara jugo ali obdobje visoko razvite tehnološke civilizacije.

Prihaja doba robotizacije. Vse manj bomo dela opravljali sami, namesto nas jih bo tehnologija. Če je bil prej 8-urni delavnik, nas čakata 4-urni in 6-urni. Prehod v novo tehnološko dobo in s tem nov dnevni ritem, vam ne bo predstavljal težav, če se boste pričel prilagajati in si vzpostavljati nov življenjski slog.

Vaš dan naj se začne, ko se prebuja narava, to je zgodaj zjutraj med 4. in 5. uro, ko začnejo ptice peti. Izkoristite moč zdravilnega sonca, ko vzhaja in zahaja in si privošči zgodnji sprehod ob sončnem vzhodu. Ali pa od doma spremljajte veličastni trenutek in se napolnite z energijo sonca. Prijetno vam bo, če se prej udobno namestite in si vzamete dovolj časa. Gre za ritual, ki ga priporoča ajurveda. Izvajanje rituala aghni hotre daritev riža, cvetja in molitev povečuje imunski sistem in zdravje.

koronavirus leto 2020 ajurveda zdravje
Opuščanje starega in priprava prostora za novo. Kaj boste povabili, da vstopi v vaše življenje?

Um-Dih-Asane-Meditacija (element zrak)

S povečano duhovno rutino se bosta vaše telo in um pripravila na spremembe. Osredotočite se na dih, ki vas iz uma pelje v srce. Svojemu telesu privoščite gibanje, asane, pranajamo in meditacijo. Priporočam Sri Sri Padmasadana za harmonizacijo telesa, čaker, uma in duha.

Dodate lahko še abhaya mudro za osvobajanje strahu in občutenje miru in varnosti. Z mantro masirate notranje organe in dvigujete nivo zdravja. Vedski brahmani so nam predali mantro, ki deluje kot preventiva za Korona virus: Šri durga devjai namaha 3x, Šri gurudev datta 1x, Šri durga devjai namaha 3x, Om nama šivaja. To ponovite 108x.

Voda (element voda)

Poslužujte se pitja izvirske vode, izpostavljene soncu. Ta ima visoko vibracijo. Vodo si natočite v izviru, ko ima le-ta v sebi zdravilni učinek. V letu 2020: 19.1., 14.2., 11.3., 6.4., 2.5., 28.5., 23.6., 19.7., 14.8., 9.9., 5.10., 31.10., 26.11., 22.12.

Pomiri in osveži vas lahko kopel, ki vas osvobodi stresa. Kopeli dodajte epsom sol in eterična olja.

Sivkalajša napade panike, pomirja želodčne težave in na splošno odpravlja občutek nervoze. Če nekaj kapljic pokapljamo še na vzglavje, bo spanec boljši.

Vrtnica nas podpre pri spopadanju z občutki tesnobe, depresije in žalovanja. Pomaga pri šoku in napadih panike.

Ylang Ylang pomaga pri stresu, anksioznosti in depresiji. Spodbuja veselje, pogum in optimizem.

Kamilica zmanjšuje razdražljivost, strah in zaskrbljenost ter vzpostavlja ravnovesje.

Sveto drevo Bosvelije odganja negativne misli in prečiščuje na vseh nivojih.

Prehrana (element zemlja)

Jejte satvično hrano, ki je ubrana in harmonična. To je zdrava, sveže pripravljena prehrana, ki temelji na zelenjavi, sadju, žitih in semenkah in vpliva na pozitivne misli, čustva in občutke notranjega miru.

Rađas hrana vsebuje energijo stresa. Izogibajte se nerednemu prehranjevanju, prehranjevanju pred tv ekranom, računalnikom, z telefonom v roki. Takrat bo hrana v vas povzročila nemir in stres.

Tamastična prehrana vsebuje energijo teme. To je večkrat pogreta hrana, konzervirana ali zmrznjena hrana. Prav tako meso, kava in alkohol vnašajo energijo v vaše telo, ki povzroča zakisanje, kar ima za posledico težave z limfo, tvorjenje celulita, glavobole, migrene ali negativna čustva.

duhovno zdravje epidemija rastlinska hrana zelenjava
Jejte zdravo hrano.


Ko se v telesu dalj časa zadržuje rađas in tamas energija, pride do upada imunskega sistema in s tem, možnost za razvoj številnih bolezni.

Sledite prehrani svojega metabolizma. Ajurveda deli metabolizem na 3 doše: Pitta, Vatta, Kapha. Vrsta metabolizma oziroma doša je genska in predstavlja integralni temelj zdravja, zdravstvenega ravnotežja, ki ga moramo negovati, če želimo ostati zdravi. Da bi ostali vitalni in zdravi spoznajte rojstno konstitucijo in njen način delovanja.

Posvečajte čas poglabljanju duhovnih znanj (element etra)

Leto 2020 je namenjeno pridobivanju duhovnih znanj, duhovni rasti in dvigu zavesti. Slovenija je zelo duhovna dežela in nudi duhovno podporo s strani posameznikov in organizacij, ki so se aktivirale v tem času. Te nam nudijo od meditacij, joge do učenja vedskih duhovnih znanj preko Vedskih inštitutov na daljavo.

Djotiš je dragulj med znanji, je svetloba življenja, modrost velikih vedskih modrecev brahmanov in rišijev. Ti so zakone soodvisnosti delovanja vesolja in človeka zapisali na palminih listih v času Vedske kulture. Znanje o zvezdah je samo en del, kajti djotiš obsega veliko več. To je modrost, ki govori o ustvarjanju svetlobe v vsakodnevnem življenju. Djotiš vam pomaga, da v prvi vrsti bolje razumete sebe, matrico svojega delovanja, odnose, primarno družino, karmo, in kako uspešno nadstopite izzive.

Pogled z druge perspektive vam osvetli veliko iluzij, ki si jih slikate skozi življenje in ki vam jih je vsilila družba ali celo družina.

Ne skrbite, kako boste šli skozi proces. Potrebno je le, da spustite kontrolo, ki vam prinaša neko namišljeno varnost in se prepustite procesu, ki že traja.

S študijem djotiša aktivirate duhovni diamant - duhovno svetlobo v sebi. Začnite danes. Kreirajte.

Te nasvete je za vas pripravila Aleksandra Klemenc, ki se je izpopolnjevala pri učiteljih ajurvede; dr. Pai Arjuni, guruju djotiša in pri B.A.M.S. Saurabh-u ter Gurujinji Ma. Aleksandra je tudi ustanoviteljica Inštituta Life Veda, šole djotiša in nutricionizma. Deluje znotraj svetovne ajurvedske organizacije Shankara in AVP in izvaja mednarodna svetovanja (tudi osebam na vidnih položajih).


Oznake: