Smrtonosne kavbojke


Maja Primožič
Maja Primožič
28 Oct, 2019

Včasih so kavbojke dobile spran videz zato, ker so jih ljudje tako ponosili, da se je barva jeansa obrabila. Zdaj je spran videz kavbojk in jeans jaken modern, a zakaj mi pišemo o tem? Kako nastane, zakaj je škodljiv in zakaj ubija?

smrtonosne kavbojke
Vir slike: Pixabay

??Spran, obrabljen videz kavbojk je moden že nekaj let. Včasih so bile obrabljene kavbojke simbol revnega kavboja in peskokopa, danes so trendovske. Verjetno slutite, da bomo o tem povedali še nekaj šokantnega.??

Spran videz kavbojk proizvajalci oz. njihovi tekstilni delavci dosežejo s peskanjem. In tu je težava. Tehnika s peskanjem ima izjemno škodljive posledice na zdravje tekstilnih delavcev, ki imajo pravzaprav zelo malo izbire pri menjavi delovnega mesta.

Kaj je peskanje?

Peskanje je postopek, pri katerem abrazivni material pod visokim pritiskom razpršijo po kavbojkah ter jim odstranijo zgornjo plast barve. Kljub temu da je bil postopek prepovedan v veliko državah, pa ga ravno največje izdelovalke poceni tekstila še uporabljajo.

❌Zakaj je peskanje škodljivo?

Delavci so pri peskanju kavbojk izpostavljeni kremenčevemu pesku, ki povzroča silikozo. Te smrtonosne bolezni so se vedno najbolj bali rudarji, gradbeniki, steklarji, keramičarji, minerji in jeklarji. Zdaj se silikoze bojijo tekstilni delavci, ki zaradi nje tudi umirajo. ☠️

Peskanje kavbojk
Peskanje jeansa je v Evropi in ZDA zaradi škodljivih posledic že dolgo prepovedano. Vir slike: https://www.nytimes.com/

"Peskanje je uničujoče, smrtonosno in popolnoma nepotrebno", je povedal Sam Maher iz Clean Clothes Campaign, organizacije, ki si prizadeva za izboljšanje pogojev tekstilnih delavcev in je pomagala pri prepovedi peskanja v številnih državah. Te države so peskanje kavbojk prenesle v države, kjer je postopek še dovoljen - na Kitajsko in v Bangladeš.

Kaj lahko storiš ti?✔️

Izbiraj kavbojke etičnih podjetij. Eno izmed njih je podjetje MUD jeans, ki mu je Ethical Consumer dodelil najvišjo oceno.

♻️ MUD kavbojke so iz recikliranega bombaža, pri izdelavi in barvanju pa podjetje uporablja metode, ki čim manj vplivajo na okolje, delavcem pa nudijo prijazne pogoje za delo. V primerjavi z industrijskimi standardi se pri proizvodnji MUD jeans-a prihrani do 5500 litrov vode.

Skinny Lilly MUD jeans Pure Blue Zeleni planet

Skinny Lilly MUD jeans Pure Blue

KUPI
Skinny Lilly MUD jeans Strong BlueZeleni planet

Skinny Lilly MUD jeans Strong Blue

KUPI
Dunn Chino MUD jeans Strong BlueZeleni planet

Dunn Chino MUD jeans Strong Blue

KUPI
Regular Bryce MUD jeans Strong BlueZeleni planet

Regular Bryce MUD jeans Strong Blue

KUPI