Želite prihraniti čas, zmanjšati količino odpadkov in poenostaviti pripravo obrokov? Večina vitaminov v sadju in zelenjavi se skriva prav pod lupino in s tem, ko jih olupimo, v telo vnesemo manj koristnih snovi, kot bi jih sicer.
Po večini se lupljenju sadja in zelenjave kar raje izognimo. Zadoščalo bo, če živila pred zaužitjem ali pripravo dobro operemo. Tudi, če se želimo izogniti vnosu pesticidov, lupljenje ni vedno najbolj učinkovita rešitev. Pesticidi namreč prodirajo v živila tudi skozi lupino. Kadar imate pomisleke glede vsebnosti pesticidov, izberite za uživanje raje izdelke ekološke ali biodinamične pridelave, še najbolje od lokalnih pridelovalcev, ki jim zaupate. A kljub temu, da ste izbrali ekološko pridelavo, je treba sadje in zelenjavo dobro oprati, saj tudi ta lahko vsebuje pesticide, ki se prenašajo iz pridelkov, ki jih pridelujejo v bližini.
Pred kuho vedno olupimo podzemno kolerabo in korenino zelene, medtem ko vam korenja, kumar, buč, krompirja, sladkega krompirja ter celo čebule in česna ni treba olupiti. Tako pri krompirju kot pri čebuli in česnu, lahko lupino odstranite po kuhi ali pa jo preprosto pojeste.
Pri sadju je odstranjevanje lupine bolj potrebno, sploh če gre za banano, lubenico, melono ali citruse, seveda pa je popolnoma odveč lupljenje jabolk, hrušk ali kakijev.
Preberite si še nasvete za shranjevanje živil brez plastike, ki vam bodo pomagali pri boljšemu zdravju, zmanjševanju odpadkov in še prihranili boste!