10 razlogov ZA pravični izdelek


Maja Primožič
Maja Primožič
20 Mar, 2019

Lahko se je zmesti ob toliko različnih certifikatih in oznakah, še posebej, če nam zmanjkuje časa za nakupe, kaj šele raziskovanje o vseh znakcih na izdelkih. Je pa ena oznaka, na katero se z dobrim razlogom splača biti pozoren.

Slika
Vir slike: Unsplash

Pravična trgovina se zavzema za stabilne odkupne cene, za dostojne delovne pogoje in krepi motivacijo vseh v verigi, ki je zadolžena za to, da je izdelek prišel v dobro razvite države. Pravični izdelek je označen s posebno oznako in z nakupom le-tega podprete kmete, delavce in lokalne skupnosti v najrevnejših državah sveta.

Če vas ti razlogi niso prepričali, si preberite 10 razlogov, zakaj je dobro, da kupimo pravični izdelek.

1. Pravična trgovina pomeni pravično in za oba spola enakopravno plačilo ter zdrave in varne delovne pogoje. Kmetje, ki pridelujejo surovine za izdelek in delavci, ki iz surovin proizvedejo končni izdelek imajo svoj glas in socialno varnost. Otroško delo je v skladu s Konvencijo ZN o otrokovih pravicah prepovedano.

2. Pravična trgovina skrbi za visoko kakovost izdelkov.Umetniki so ponosni na svoje stvaritve, umetnine. Te so pogosto ročno delo, izdelki pa so izdelani z natančno prefinjenostjo, ki se odraža tudi v večji kakovosti izdelka.

3. Pravična trgovina pomeni tudi boljši okus.Kmetje so vpleteni v celoten postopek pridelave surovin, to je možno le, če so njihove plantaže majhne. Majhen pridelek se odrazi na kvaliteti le-tega.

4. Pravična trgovin je prijazna do okolja. Pravična trgovina podpira integrirano predelavo surovin, ki izboljšuje rodnost zemlje in ohranja dragocen ekosistem. Kmetje in delavci niso izpostavljeni agrokemikalijam, ki predstavljajo nevarnost za njihovo zdravje. Izdelki so tako varni za ljudi, ki jih izdelujejo in za vas, ki jih uživate.

5. Pravična trgovina podpira lokalne skupnosti.Umetniki in kmetje, ki so vključeni v pravično trgovino vlagajo del svojega zaslužka v razvoj skupnosti tako, da obnavljajo hiše, šole, infrastrukturo in zdravstvo.

6. Pravična trgovina vas poveže z drugimi kulturami.Izdelki pravične trgovine so značilni za področja iz katerih prihajajo, za kulturo ter za ljudi, ki jih pridelujejo ali izdelujejo.

7. Pravična trgovina pomeni trajnostno lokalno ekonomijo. Pravična trgovina omogoči kmetom in umetnikom, da sami poskrbijo za svojo prihodnost. Tako lahko sami vodijo svoje kmetije in svoj posel, dobiček pa ostane znotraj skupnosti. Prav tako je pravična trgovina transparentna in ne podlega mafijskim združbam.

8. Pravična trgovina pomaga pri razvoju lokalnih skupnosti.Pridelovalci, ki so vključeni v pravično trgovino dobijo posebno premijo, ki je namenjena lokalnim šolam in zdravstvu.

9. Pravična trgovina se zavzema za enakopravnost med bogatimi državami ter tistimi, ki so v razvoju in so v mednarodni trgovini zato ranljive.Organizacije, ki so vključene v partnerstvo tesno sodelujejo in izobražujejo šibkejše proizvajalce ter jim pomagajo do ekonomske samozadostnosti..

10. Z nakupom pravičnega izdelka poveste, da vam ni vseeno. Z nakupom izdelkov pravične trgovine ne samo, da dobite izdelke visoke kakovosti, pač pa pomagate spreminjati življenja ljudi, ki pridelujejo hrano, ki jo jeste ali izdelujejo izdelke, ki jih uporabljate na bolje.