Svetovni dan okolja


Maja Primožič
Maja Primožič
05 Jun, 2019

Onesnaženje zraka je mešanica majhnih delcev in plinov. Onesnaževalci so lahko saje, plesen, cvetni prah, metan, CO2. Prevelika koncentracija teh mešanic v zraku povečuje možnost za razvoj bolezni in prispeva k dvigu temperatur ozračja. Preberite si 6 dejstev o onesnaževanju zraka.

onesnazenje-zraka
Vir slike: PxHere

1. Onesnaženje zraka povzroči eno od osmih smrti

Onesnaženje zraka je krivo za tretjino vseh smrti zaradi kapi, bolezni dihal in pljučnega raka ter za 25 % vseh smrti zaradi srčnega napada. Ozon, ki je v plasti zraka pri tleh in je znan onesnaževalec, lahko povzroči astmo in kronične bolezni dihal.

2. Onesnažen zrak poškoduje pridelek

Pritalni ozon, ki nastane s kemično reakcijo med zračnimi onesnaževalci (npr. CO2), in UV žarki, zmanjša zmožnost produktivno zmožnost rastline. Na učinke pritalnega ozona sta občutljivi zlasti svetovno najpomembnejši kulturi - soja in pšenica. Vsako leto povzroči pritalni ozon za 10 milijard škode na pridelku.

3. 92 % velika populacija prebivalcev sveta diha nezdrav zrak

Vzrokov za onesnaževanje zraka je veliko. Največji onesnaževalci so transport, termoelektrarne, industrija in sežiganje odpadkov. Na tem linku lahko preverite, kako čist je zrak v vašem mestu.

4. Vsako leto zaradi onesnaženega zraka v zaprtih prostorih umre 4 milijonov ljudi

40 % ljudi za gretje in kuhanje še vedno uporablja odprt ogenj ali štedilnik na drca. Dim, ki nastane ob gorenju vsebuje visoke koncentracije ogljikovega monoksida, trdih delcev in ostalih toksičnih onesnaževalcev. Majhni otroci in ženske, ki največ časa preživijo ob štedilnikih, pečeh in ognju, so tako najbolj ogroženi.

5. Več kot 7.000 županov se je zavezalo, da bodo znižali onesnaženje zraka v mestih, ki jih vodijo

7.000 županov, ki delajo za 675 milijonov ljudi, se je zavezalo, da bodo v svojih mestih zmanjšali onesnaženje zraka

6. V Sloveniji ni idealno. Vsako leto zaradi onesnaženega zraka umre 1700 ljudi.

Tudi v Sloveniji je onesnažen zrak okoljski in zdravstveni problem. Onesnaženje slovenskega zraka je vzrok za 1700 prezgodnjih smrti vsako leto. Največji onesnaževalci zraka pri nas so transportna vozila, velik delež k onesnaženju pa prispevajo tudi kurišča.