Poglejmo najprej ozadje jajčne industrije, nekaj statističnih podatkov in standardnih postopkov industrije.
Po podatkih Statističnega urada Slovenije so v letu 2018 v Sloveniji pobrali kar okoli 413 milijonov kokošjih jajc, kokoši nesnic je bilo približno 1,7 milijona, te kokoši pa skupno znesejo v povprečju milijon jajc dnevno. Kar 60 % vseh jajc v Sloveniji naj bi prišlo iz baterijske reje kokoši.
Ostale metode reje so še: ekološka reja, prosta reja in talna reja. V nekaterih so pogoji za živali slabši, v drugih malce boljši, pri vseh pa gre za izkoriščanje živih bitij za zaslužek. Pri različnih tipih rej kokoši nesnic gre predvsem za razlike v prostoru, ki ga imajo živali na razpolago.
Baterijska reja kokoši velja za najbolj nehumano, saj je na kvadratnem metru površine kar trinajst kokoši. Preberite si, zakaj mora prav vsak reči "ne" nakupom jajc in baterijske reje.
Ko govorimo o ekološki reji to pomeni, da se lahko kokoši gibajo večino časa, prav tako so lahko zunaj, na kvadratnem metru hlevske površine pa je šest kokoši.
Pri prosti reji se na kvadratni meter površine spravi devet kokoši, tudi tukaj se lahko kokoši gibajo večino časa - tudi zunaj. Število kokoši na kvadratni meter pa je enako pri talni reji (devet), razlika je pri gibanju kokoši, saj je gibanje omejeno na notranji prostor, zaprt hlev.
Če pogledamo še enega bolj znanih podjetij pridelave jajc, Jato Emona. Po besedah direktorja podjetja v Jata Emona proizvedejo kar 50 % jajc iz baterijske reje, 45 % jih prihaja iz talne reje in le pet % iz proste reje. Je cena tisti faktor, ki vpliva, da potrošniki ne kupujejo več jajc, ki prihajajo vsaj iz proste reje?
Ste vedeli, da je v jajčni industriji dovoljeno krajšanje kljunov piščancem, ki so mlajši od 10 dni in so namenjeni za proizvodnjo jajc? Ta postopek se uporablja za preprečevanje kljuvanja med kokošmi, do česar prihaja zaradi stresa in pomanjkanja prostora. Postopek je opisan v pravilniku za zaščito živali, pod členom št. 37, točko 10: ” /.../ Za preprečevanje kljuvanja perja in kanibalizma je dovoljeno krajšanje kljunov pod pogojem, da ga izvaja usposobljeno osebje na piščancih, ki so mlajši od deset dni in namenjeni za proizvodnjo jajc.”
Ste vedeli, da so v jajčni industriji enodnevni piščanci moškega spola usmrčeni? Tudi to je povsem standarden in dovoljen postopek, opisan v pravilniku o načinih usmrtitve živali. Dovoljena načina usmrtitve sta uporaba mehanske naprave, ki povzroči naglo smrt in izpostavitev ogljikovemu dioksidu. Pri prvem se živali usmrti s pomočjo naprave, ki vsebuje mehanska rezila z naglo rotacijo ali druge ustrezne nastavke ter je dovolj zmogljiva, da tudi v primeru velikega števila živali vse usmrti v trenutku. Če poenostavimo, enodnevni piščanci so vrženi v vrtljivo mehansko napravo z rezili, kjer so živi zmleti. Pri izpostavitvi ogljikovemu dioksidu je treba živali namestiti v atmosfero z najvišjo koncentracijo ogljikovega dioksida, ki jo je mogoče ustvariti, in sicer iz vira 100% ogljikovega dioksida, ter živali pustiti v tej atmosferi, dokler ne nastopi smrt.