Katero rastlinsko ima največ hranil in kateri ima največ beljakovin? Kateri je najbolj zdrav in okusen? Potem se pojavi še vprašanje etike in ekologije. Koliko virov in energije se porabi za pridelavo le tega in na kakšen način je pridelano živilo uporabljeno za pridelavo napitka. Kaj pa pridelovalci?
Revija Ethical Consumer je pripravila nekaj zelo uporabnih napotkov, ki nam lahko pomagajo pri izbiri. Primerjali so sojino, kokosovo, mandljevo in riževo mleko.
Sojino mleko
Soja in izdelki iz soje so še vedno deležni kritike nekaterih, saj naj bi bila pridelava soje krivec za izsekavanje amazonskega deževnega gozda. Vendar pa za to niso krivi ljubitelji sojinega mleka, saj gre večina pridelane soje za krmo živine, za potrebe ljudi pa se uporabi le okol 6 % soje. Ta mit je torej ovržen. Še več, ob ustrezni pridelavi bi lahko soja postala najboljša izbira ekološko osveščenih! S pridelavo soje se pridela več beljakovin na površino, kot pri katerem koli posevku, za pridelavo pa se porabi le 28 % vode od porabe pri pridelavi kravjega mleka. Hranilna vrednost sojinega mleka je prav tako najbližje hranilni vrednosti kravjega mleka, vsebuje pa tudi več beljakovin od ostalih alternativ. (Vir: študija objavljena v Časopisu o znanosti prehrane in tehnologije)
Vendar, katero sojino mleko naj izbere etični potrošnik? Najbolje se je izogniti nakupu sojinih izdelkov iz Južne Amerike in na policah poiskati mleko iz certificirane ekološke soje.
Kokosovo mleko
Kokos je ponavadi pridelan brez uporabe pesticidov, vendar so zaradi povečanega povpraševanja in potrošnje pravice delavcev in njihove plače vprašljive, prav tako je lahko zaradi povečanega povpraševanja in širjenja plantaže kokosov to škodljivo za neokrnjeno naravo. Pridelovalci kokosa so med najrevnejšimi v državah kot sta Indonezija in Filipini in s pridelovanjem kokosa zaslužijo približno 1 dolar na dan, skozi vse leto. Problem predstavlja tudi vzdrževanje in žetev kokosovih orehov, ker se drevesa starajo in s tem postajajo vse manj profitabilna. Poglejmo še hranilno vrednost. Kokosovo mleko praktično ne vsebuje beljakovin, ima relativno malo kalorij, vsebuje pa veliko nasičenih maščob. (Vir: študija objavljena v Časopisu o znanosti prehrane in tehnologije)
Če upoštevamo problem izredno nizkih plač in dejstva, da zaenkrat ni pravičnih rešitev do pridelovalcev, je najbolj etična izbira ta, da se kokosovemu mleku izognemo, dokler se na tržišču ne pojavi bolj prijazna izbira.
Mandljevo mleko
Za mandljevo mleko se porabi več vode kot za pridelavo kateregakoli drugega rastlinskega napitka, kar mandljevo mleko postavi pod vprašaj etičnega nakupa. Ko k temu dodamo še dejstvo, da je povpraševanje po mandljih vse večje in da kar 80 % mandljev prihaja iz sušne Kalifornije, je priokus še malce bolj grenak. Vprašanje etike podkrepi še množično izkoriščanje čebel za opraševanje mandljevcev. Kar 1,6 milijonov čebeljih panjev je pripeljanih v Kalifornijo vsako leto.
Poleg samega izkoriščanja predstavljajo velik problem tudi področja z veliko porabo pesticidov, kjer čebele trpijo zaradi zastrupitve. Za več informacij o izkoriščanju čebel za pridelavo mandljev priporočamo ogled dokumentarnega filma ‘More Than Honey’. Kaj pa hranilna vrednost? Mandljevo mleko vsebuje malo kalorij in veliko maščobnih kislin, vsebuje pa malo beljakovin in je tudi manj bogato s hranili. (Vir: študija objavljena v Časopisu o znanosti prehrane in tehnologije)
Če kupimo mandljevo mleko, izberimo ekološkega in pazimo, da smo pri porabi “varčni”. Naj se mandljevo mleko v naših košaricah znajde tu pa tam. Ekološko, seveda.
Riževo mleko
Za riževo mleko- 4,5 litrov le-tega, se porabi približno 554.6 litrov vode, riževa polja pa so odgovorna za več kot 1.2 % emisij toplogrednih plinov, ter 10 % kmetijskih emisij. Ker ne vsebuje oreščkov in soje, je dobra alternativa za ljudi z alergijami, slaba stran riževega mleka pa je visoka vsebnost kalorij in sladkorja, ter nizka vsebnost hranil. (Vir: študija objavljena v Časopisu o znanosti prehrane in tehnologije).
Ko seštejemo vse skupaj, se je riževemu mleko morda bolje izogniti in izbrati kakšno drugo rastlinsko mleko.
Če želimo torej, da so naše izbire kar se da ekološke in etične, posegajmo po rastlinskih ekoloških napitkih in se kadar se le da izognimo nakupu izdelkov, ki so nepravični do pridelovalcev, škodijo našemu okolju in podpirajo izkoriščanje živali. Če pa želite več izbire, je na voljo še veliko drugih možnosti kot na primer ovseno mleko, lešnikovo mleko, konopljino mleko, itd... Lahko pa ga izdelate tudi sami in si pripravite čisto svojo mešanico najljubših sestavin.
Vir: Ethical Consumer