Poglejte, če imate šminko iz hroščev


Maja Primožič
Maja Primožič
03 Oct, 2019

Prve šminke so se pojavile 2500 pr.n.št., ko so si ustnice z listi rastlin in cvetov lahko barvale le sumerske kraljice. Egipčanke so za videz voljnih ustnic uporabile glino, smolo in rastline. Za Kleopatro pa je bilo že znano, da je zaradi močnejših rdečih pigmentov uporabljala živalske sestavine.


Skozi zgodovino je veljala šminka za simbol lepote in erotike. Nekaj časa je bila celo znak nemorale in čarovništva, kasneje pa simbol boja za enakopravnost in pravice žensk. A tako je bilo, da so v Južni Ameriki že zelo zgodaj odkrili intenziven rdeč pigment košeniljka hroščev, ki vsebujejo naravno barvilo karmin. Znano je tudi, da je Kleopatra za rdeče ustnice uporabljala hrošče in glino, za sijaj na ustnicah pa nič drugega kot ribje luske.

veganska ličila
V ličilih se še vedno uporablja veliko živalskih sestavin, kot so: lanolin, shellac iz hrošča Kerria lacca, živalski glicerin, kazein, skvalen iz jeter morskih psov, živalske ščetine, stearinska kislina iz prašičjih želodcev, karmin iz hroščev košeniljk, elastin iz živalskih mišic, keratin iz živalske dlake ali rogov itd.

Cochineal karmin je drugo ime za posušene in zmlete hrošče košeniljk, ki se v naravi Osrednje in Južne Amerike hranijo z živo rdečimi jagodami kaktusa. Ko hrošče zmeljejo, dobijo iz njih intenzivno rdeč prah, ki ga je za barvilo v svojih smoothijih in ostalih napitkih uporabljal celo Starbucks in to dokler javnost ni izvedela, se razburila in podjetje prisilila, da je hitro zamenjalo izvor barvil.

ZAO mat šminka Zeleni planet

ZAO mat temno roza šminka

KUPI
Naravna šminka v svinčniku puroBIO Zeleni planet

Naravna šminka v svinčniku puroBIO

KUPI