Uporaba sivke v kuhinji


Kaja Kramar
Kaja Kramar
05 Jul, 2019

O antibakterijskih učinkih sivke govorijo že zgodovinski viri in zdaj je pravi čas, da izkoristite vse zdravilne in dobre učinkovine dišeče sivke. Tokrat sem vam pripravila 2 recepta s sivko, ki vas bosta posladkala in osvežila.

sivka-v-kuhinji
Vir slike: Pixabay

Poznamo mnogo različnih vrst sivke. Poletni meseci so čas, ko se vse vrste sivke ošabno bohotijo po vrtovih in nas vabijo z omamnim vonjem.

Sivko so poznali že stari Egipčani, Feničani in Arabci, predvsem pa Sirci, ki naj bi jo prvi začeli gojiti. Kasneje se je od tam razširila v Grčijo in preko Grčije v zahodno Evropo. Okoli leta 600 pr.n.št. je sivka prišla v Francijo, Italijo in dalje v Španijo ter Anglijo. Predvsem se je razširila po letu 1600, ko so jo začeli izvažati v Ameriko.

Skozi zgodovino je veljala za pomembno in cenjeno rastlino, katere učinki so bili pogosto opisani v različnih pisanih virih. Večkrat je omenjena tudi v Bibliji z imenom »nardo«. Ime je povezano z izrazom naardus, kar je grško ime za sivko in se navezuje na sirsko mesto Naarda.

Uporaba sivke v kuhinji

Sivka cveti julija in avgusta. Uporabljajo se njeni cvetovi, ki vsebujejo tudi največ eteričnih olj, poberejo pa se, tik preden se odprejo. Sivka postaja čedalje bolj popularna tudi v kuhinji.

Kadar govorimo o uporabi sivke v kuhinji, govorimo o sivki, katere latinsko ime se glasi Lavandula Angustifolia, to je prava sivka - lavanda.

Druge vrste sivke se pri kuhi ne uporabljajo, saj povzročijo neprijeten okus ter močno aromo. Seveda ne želimo, da bi naša hrana dišala po milu in imela grenak priokus, zato se prepričajmo, da bomo kuhali s pravo vrsto sivke.

Predolgo kuhanje sivke lahko prav tako povzroči neprijeten, milnici podoben okus, zato se moramo receptov in minutaže kuhanja ter namakanja sivke natančno držati.

Za uporabo v kuhinji mora biti sivka pridelana brez uporabe pesticidov, zaradi česar se je dobro pozanimati, kako in kje je bila pridelana. Seveda pa je sivka zelo preprosta za gojenje v domačem vrtu, rada ima suho in sončno lego.

Kaj so pesticidi?

So snovi ali mešanice snovi, katerih namen je preprečevanje razvoja, nadzorovanje ali uničevanje škodljivih organizmov, vključno s povzročitelji in prenašalci bolezni rastlin, živali in ljudi in neželenih vrst rastlin ali živali, ki povzročajo škodo.

V kmetijstvu za široko pridelavo hrane so pesticidi danes nepogrešljivi. Uporabljajo jih v času rasti in zorenja rastlin, pred in po obiranju pridelkov. Uporabljajo jih tudi med shranjevanjem in transportom za zaščito pred kvarjenjem. Pesticidi so stalnica pri nadzoru oziroma uravnavanju rasti rastlin, odstranjevanju zelenih delov, redčenju sadja in so uporabljeni tudi za mnoge druge namene.

Pesticidi so pravzaprav hudi strupi in imajo kronične in akutne učinke na zdravje ljudi, ki so jim izpostavljeni. Najbolj ranljive skupine so otroci, nosečnice in doječe matere, saj se v telesa otrok (tudi preko noseče mame ali zaužitega mleka z dojenjem) absorbira glede na njihovo telesno maso več toksične snovi, njihova zmožnost izločanja teh snovi pa je manjša, kot pri odraslih.

Uživanje živil, onesnaženih s pesticidi, preprečimo predvsem tako, da uživamo zelenjavo, sadje in žita, pridelana ekološko, lokalno hrano, sezonsko hrano in doma pridelano hrano.

Vedno poskrbimo, da so sadje in zelenjava pred uporabo dobro oprani, saj s tem močno zmanjšamo količino pesticidov, ki so na površini. Podoben učinek dosežemo tudi z lupljenjem.

sivka in pesticidi
Zaradi čezmerne porabe pesticidov umirajo čebele, črmlji in ostale žuželke.


Sivka ima veliko pozitivnih in koristnih učinkov. Ima prijeten vonj, zaradi katerega jo uporabljamo v mnogih dišečih higienskih produktih, kot so detergenti, mila, losjoni in šamponi. Zmanjšuje občutek bolečine, zato jo pogosto uporabljajo revmatiki za blaženje bolečin. Blagodejno vpliva na stres in napetost, kar so vedeli že Grki in jo žgali ter inhalirali za namene pomirjanja. Odganja komarje, učinkuje in ima antibakterijski učinek.

O antibakterijskem učinku govorijo tudi zgodovinski viri. Preberemo lahko, da se je verovanje v zdravilno moč sivke še zlasti povečalo v času velike kuge v Londonu, v 17. stoletju. Takrat so verjeli, da šopek sivke, prižet ob zapestje, varuje posameznika pred boleznijo. Obstajajo tudi anekdote o tem, da so se plenilci grobov umivali v tako imenovanem kisu štirih tatov, v katerega so dodajali sivko in se tako ustrezno zaščitili. V pisanih virih o sivki lahko preberemo tudi, da naj bi sivka izdelovalcem rokavic v času kolere pomagala, da se niso okužili.

Sivkin glavni atribut je sestavina z imenom linalool

Zaradi linaloola ima sivka prijeten vonj in kopico pozitivnih učinkovin, žal pa lahko ta ista sestavina nekaterim ljudem povzroči neprijetnosti.

Sestavina Linalool se v naravi nahaja tudi v drugih dišečih rastlinah, na primer v meti, cimetu in citrusih. Linalool se nanaša na dva enantiomera naravno nastalega terpenskega alkohola. Najdemo ga lahko v več kot 200 vrstah cvetlic in začimb.

Sivke ne smejo uživati nosečnice in doječe mame. Prav tako morajo biti pri uporabi sivke pozorni ljudje z občutljivo, čezmerno negovano ali razdraženo kožo, saj lahko izzove alergijsko kožno reakcijo. Alergijo lahko izzove prav sestavina linalool. Sestavina kot taka ne povzroča alergij, a ko oksidira oziroma je izpostavljena zraku, se to spremeni. Takrat lahko povzroča alergije, kot je ekcem. Linalool spada med tri najpogostejše alergene, pogostejši sta le še alergiji na nikelj in kobalt.

Priprava sivkinega sirupa

Na spletu lahko najdemo povečini recepte za sivkin sirup, zato sem se odločila, da vam danes predstavim, kako lahko omenjeni sirup uporabimo tudi pri peki peciva in ne le za namene priprave osvežilnih pijač.

Potrebujete:

 • 2 dcl vode
 • 200 g sladkorja
 • jušna žlica svežih ali posušenih sivkinih cvetov

V lonček nalijte vodo in ji dodajte sladkor. Vse skupaj segrejte do vretja in še preden sladka zmes zavre dodajte sivkine cvetove, ki ste jih poprej oprali pod vodo. Na nizki temperaturi ves čas mešajte. Po približno 5 minutah malce zvišajte temperaturo, še vedno mešajte, cvetovi pa naj se v sladki vodi kuhajo še 3 minute. Tako bo nastal gost sirup.

Zdaj aromatičen sladkorni sirup odstavite in počakate, da se povsem ohladi. Gosto tekočino zatem precedite skozi cedilo, na katero položite gazo. Sivkin sirup prelijte v sterilizirano stekleničko, ki jo dobro zatesnite in shranite v hladilnik.

Osvežilni napitek lahko pripravite z vodo ali limonado, sirup pa lahko uporabite tudi pri peki slaščic.

Pecivo iz sivke in limone

pecivo iz sivke in limone
Pecivo iz sivke in limone je tako izvirno in okusno, da siega bodo domači in gostje še dolgo spominjali.

Sivkina najboljša prijateljica pri peki slaščic je zagotovo limona. Vonj limone in sivke skupaj je božanski in če se boste odločili, da pripravite pecivo, opisano v spodnjem receptu, bo vaša kuhinja dišala še ure in ure. Pecivo iz sivke in limone je odličen priboljšek ob popoldanskem čaju ali kavi. Kadar si želite vzeti čas zase in si privoščiti skodelico aromatične pijače kar sami, je to odlična izbira!

Limona vas bo osvežila, sivka pa bo pomirila vaše čute. Seveda pa je odlična izbira, tudi, če se odločite to pecivo postreči gostom – le prehitro ga bo zmanjkalo!

Testo:

 • 2 lončka moke
 • 1 lonček sladkorja in pol lončka sivkinega sirupa
 • Ščep soli
 • 3 jedilne žlice masla (lahko ga nadomestite z rastlinsko različico)

Za 6 večjih koščkov potrjujemo majhen, ozek pravokotni pekač. Vse sestavine zmešamo (lahko z mešalnikom ali kar na roke) ter vlijemo v pekač. Enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo na 200 stopinj ob ventilaciji 15-20 minut, dokler ne dobimo lepe svetlo rjave barve. Ko zapičimo vilice v testo in ta ostane suha, bomo vedeli, da je testo pečeno.

Vrhnja plast:

 • 2 jajci
 • Sok 1 bio limone, malo naribane lupinice za okrasitev
 • Pol žličke pecilnega praška
 • Pol lončka sivkinega sirupa
 • Pol lončka sladkorja

Jajci stepemo z mešalnikom, nato postopoma dodajamo vse ostale sestavine in še vedno stepamo z mešalnikom.

Čez spečeno testo polijemo vrhnjo plast in še prbl. 10 minut pečemo na 150 stopinj, dokler se vrhnja plast ne strdi. Okrasimo s cvetovi sivke in limonino lupinico.

Prispevek sem pripravila Kaja Kramar – mama dveh razigranih fantkov, zaradi katerih sem se podala na pot raziskovanja zdravih, polnovrednih in raznolikih obrokov. Moja strast je kuhanje z zdravimi in zdravilnimi sestavinami, še posebej dajem poudarek na to, kakšna energija vstopa v naše telo preko hrane – ali nam hrana energijo daje ali odvzema. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in verjamem, da lahko občutimo, če je obrok pripravljen z ljubeznijo. Več vegetarijanskih in veganskih receptov ter predlogov za zdravo življenje lahko poiščete na Aktivno užij dan.


Naravni gel za prhanje sivka Zeleni planet

Naravni gel za prhanje sivka

OGLEJTE SI IZDELEK
Ekološki dezodorant – Vrtnica in Sivka Zeleni planet

Ekološki dezodorant – Vrtnica in Sivka

OGLEJTE SI IZDELEK

Viri:

Sivkin dotik
Wikipedia o sivki
Članek o sikvi na straneh Gorenjskih lekarn
Nacionalni institut za javno zdravje: pesticidi v živilih