V ZDA so s pesticidi najbolj onesnaženo sadje jagode, med zelenjavo pa je s pesticidi najbolj obdelana ravno špinača. V Sloveniji je dovoljena uporaba več kot 300 vrst pesticidov, zato izberite ekološko špinačo, in če se le da, biodinamično pridelano.
Špinačni svaljki
Potrebujemo:
- 290 g moke
- Špinačni pire
- 120ml vrele vode
- 1 žličko soli
- 1 lonček špinačnih listov
- Olivno olje
Priprava:
Špinačne liste na hitro popečemo na olivnem olju, jim dodamo 4 žlice vode in jo zmiksamo.
V drugi skledi zmešamo moko in sol, na sredini naredimo luknjo, v katero dodamo špinačni pire in polovico vroče vode. Oboje dodajamo počasi in mešamo z leseno žlico, dokler ne nastanejo grudice. Če je potrebno, dodajamo še preostanek vroče vode, tako da nastane zmes za testo. Z rokami pregnetemo testo v hlebček in dodamo moke, če je preveč lepljivo.
Testo mora biti mehko, a toliko trdno, da drži obliko ter elastično, da se lahko oblikuje. Hlebček nato razrežemo na več enakih manjših hlebčkov, ki jih ponovno pregnetemo in oblikujemo v kroglice. Kroglice z rokami zvaljamo v dolge kačice in jih razrežemo na poljubne dolžine za svaljke. Kuhamo jih na enak način kakor njoke, potopimo jih v vrelo osoljeno vodo in počakamo, da priplavajo na površje.
Bio veganska zaseka s čebulo in jabolki, 250g
KUPI
Ženska bela majica Let’s Go Vegan
KUPI
Prispevek sem pripravila Kaja Kramar – mama dveh razigranih fantkov, zaradi katerih sem se podala na pot raziskovanja zdravih, polnovrednih in raznolikih obrokov. Moja strast je kuhanje z zdravimi in zdravilnimi sestavinami, še posebej dajem poudarek na to, kakšna energija vstopa v naše telo preko hrane – ali nam hrana energijo daje ali odvzema. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in verjamem, da lahko občutimo, če je obrok pripravljen z ljubeznijo. Več vegetarijanskih in veganskih receptov ter predlogov za zdravo življenje lahko poiščete na Aktivno užij dan.