Vegansko: Špinačni svaljki


Kaja Kramar
Kaja Kramar
04 Oct, 2019

Špinača je zaradi visoke vsebnosti vitamina K pomembno živilo za zdravje kosti, dobro pa deluje tudi proti vnetnim procesom. Ker je polna vitamina C, E, betakarotena, mangana in cinka nas ščiti pred visokim krvnim tlakom in boleznimi ožilja.

veganski špinačni svaljki
V ZDA so s pesticidi najbolj onesnaženo sadje jagode, med zelenjavo pa je s pesticidi najbolj obdelana ravno špinača. V Sloveniji je dovoljena uporaba več kot 300 vrst pesticidov, zato izberite ekološko špinačo, in če se le da, biodinamično pridelano.

Špinačni svaljki

Potrebujemo:

  • 290 g moke
  • Špinačni pire
  • 120ml vrele vode
  • 1 žličko soli
  • 1 lonček špinačnih listov
  • Olivno olje

Priprava:

Špinačne liste na hitro popečemo na olivnem olju, jim dodamo 4 žlice vode in jo zmiksamo. V drugi skledi zmešamo moko in sol, na sredini naredimo luknjo, v katero dodamo špinačni pire in polovico vroče vode. Oboje dodajamo počasi in mešamo z leseno žlico, dokler ne nastanejo grudice. Če je potrebno, dodajamo še preostanek vroče vode, tako da nastane zmes za testo. Z rokami pregnetemo testo v hlebček in dodamo moke, če je preveč lepljivo.

Testo mora biti mehko, a toliko trdno, da drži obliko ter elastično, da se lahko oblikuje. Hlebček nato razrežemo na več enakih manjših hlebčkov, ki jih ponovno pregnetemo in oblikujemo v kroglice. Kroglice z rokami zvaljamo v dolge kačice in jih razrežemo na poljubne dolžine za svaljke. Kuhamo jih na enak način kakor njoke, potopimo jih v vrelo osoljeno vodo in počakamo, da priplavajo na površje.


Bio veganska zaseka s čebulo in jabolki, 250g Zeleni planet

Bio veganska zaseka s čebulo in jabolki, 250g

KUPI
Ženska bela majica Let’s Go Vegan Zeleni planet

Ženska bela majica Let’s Go Vegan

KUPI
Prispevek sem pripravila Kaja Kramar – mama dveh razigranih fantkov, zaradi katerih sem se podala na pot raziskovanja zdravih, polnovrednih in raznolikih obrokov. Moja strast je kuhanje z zdravimi in zdravilnimi sestavinami, še posebej dajem poudarek na to, kakšna energija vstopa v naše telo preko hrane – ali nam hrana energijo daje ali odvzema. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in verjamem, da lahko občutimo, če je obrok pripravljen z ljubeznijo. Več vegetarijanskih in veganskih receptov ter predlogov za zdravo življenje lahko poiščete na Aktivno užij dan.