Vitamin D je zelo pomemben


Maja Primožič
Maja Primožič
26 May, 2019

Vitamin D je eden izmed pomembnejših vitaminov in ima močan vpliv na kar nekaj procesov v našem telesu. Skrbi za splošno dobro počutje, zdrave in močne kosti, dobro delovanje mišic, srca, pljuč in možganov.

vitamin-d
Vir slike: Pixabay
Za Zeleni planet je članek napisala Tjaša Lapornik - Spletna trgovina Mana Hrana

Vitamin D je eden izmed pomembnejših vitaminov in ima močan vpliv na kar nekaj procesov v našem telesu. Skrbi za splošno dobro počutje, zdrave in močne kosti, dobro delovanje mišic, srca, pljuč in možganov.

Za razliko od preostalih vitaminov, se vitamin D v telesu obnaša kot hormon in vsaka celica v telesu se nanj ustrezno odziva.

Telo vitamin D proizvaja iz holesterola, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi, vnesemo pa ga tudi z določeno hrano, kot so mastne ribe, ribje olje, mlečni izdelki z višjim % maščobe in jajca. A tudi s tovrstno hrano ne zadovoljimo potrebam dnevnega vnosa vitamina D v telo, saj je vsebnost vitamina D v navedenih živilih le omembe vredna. Tudi rastlinska živila vsebujejo vitamin D, le da je pri njihovem uživanju vrednost vitamina D skorajda nična. Priporočen dnevni vnos vitamina D se giblje med 20µg in 25µg (400-1000 iu). Natančne potrebe je sicer težko določiti, saj je težko oceniti količino vitamina D, ki ga telo tvori samo. Pozimi, ko je manj sonca in naše telo težje samo tvori vitamin D, ga moramo zato s hrano in prehranskimi dodatki vnesti več kot poleti, ko je sonca dovolj.

Zakaj je vitamin D tako pomemben?

Naše telo za dobro počutje in zdravje potrebuje vitamine. Vitamini so ključnega pomena za vsakogar in zagotavljajo, da naše telo dobro deluje in ima močan imunski sistem.

Povezava med vitaminom D in močnimi, zdravimi kostmi je bila narejena pred mnogimi leti, ko so zdravniki spoznali, da sončna svetloba, ki telesu omogoča proizvodnjo vitamina D ali jemanje ribjega olja, ki vsebuje vitamin D, pomaga pri normalni rasti kosti. Danes ima vitamin D močno vlogo pri splošnem zdravju in dobrem počutju. Nedavne raziskave tudi kažejo, da je vitamin D lahko pomemben pri preprečevanju in zdravljenju številnih resnih dolgotrajnih zdravstvenih težav.

NARAVNI VITAMIN D3 1000iu Z METABOLITI, 30 KAPSUL Zeleni planet

NARAVNI VITAMIN D3 1000iu Z METABOLITI, 30 KAPSUL

KUPI
Vitamin D prispeva k dobremu imunski sistemu. dobri mišični funkciji, dobremu kardiovaskularnemu sistemu (zdravo srce in ožilje), dobremu delovanju pljuč in dihalnih poti, normalni absorpciji kalcija in fosforja, normalni ravni kalcija v krvi, ohranjanju zdravih kosti in zob, vlogi pri delitvi celic.

Če naše telo ne dobi dovolj vitamina D, da bi ostalo zdravo, to imenujemo pomanjkanje vitamina D. Pomanjkanje vitamina D lahko včasih povzroči stanje, ki se imenuje rahitis pri otrocih in stanje imenovano osteoporoza pri odraslih. To pomanjkanje pri otrocih in odraslih povzroča mehke, tanke in lomljive kosti.

pomanjkanje-d-vitamina
Vitamin D igra pomembno vlogo pri našem vsakdanjem počutju.

Pomanjkanje vitamina D je lahko povezano tudi z nekaterimi drugimi boleznimi, kot so rak, astma, diabetes tipa II, visok krvni tlak, depresija, Alzheimerjeva bolezen in avtoimune bolezni, kot je multipla skleroza, Crohnova bolezen in diabetes tipa I. Zaradi slabšega delovanja lahko pride do nihanja razpoloženja in depresije.

Kdo oz. kdaj smo izpostavljeni večjemu tveganju pomanjkanja vitamina D?

K pomanjkanju vitamina D so nagnjeni zlasti starejši ljudje, osebe s prekomerno težo, ljudje, ki ne uživajo rib in mlečnih izdelkov in tisti, ki se zelo malo gibljejo na soncu ali živijo daleč od ekvatorja in jih sonce ne obsije dovolj. Ker vitamin D nastaja, ko je naša koža izpostavljena sončni svetlobi, lahko dobra krema za sončenje prepreči sončnim žarkom, da opravijo nujno tvorbo vitamina D.


Opis proizvajalca


Together Health uporablja le najbolj naravne in učinkovite sestavine, za proizvodnjo 100% naravnih presnih vitaminov, mineralov in zdravih Omega 3 maščob, ki pomagajo telesu, da lahko pomaga samemu sebi. Prehranska dopolnila ne vsebujejo umetnih dodatkov, žit, kvasa, škroba, glutena, mlečnih izdelkov (laktoze), soje, polnil in veziv, procesiranih aditivov, barvil, arom, konzervansov, pesticidov, hexana in GSO sestavin. Zagotavljajo uporabo sestavin in metod, ki so prijazne do človeka in okolja.Together proizvaja vitamine, minerale in zdrave omega 3 maščobne kisline neposredno iz polnovredne naravne hrane in mineralov, ki se nahajajo v originalni obliki v naravi. Zato vsebujejo njihove naravne encime, antioksidante, fitohranila, ogljikove hidrate, proteine in vlaknine. Ker so v takšnih surovinah prisotne vse vitalne sestavine, ki ne morejo učinkovati ena brez druge, so Together prehranska dopolnila polnovredna in zato veliko bolj učinkovita. Telo namreč lažje prepoznava vitalne sestavine v njihovi naravni obliki in jih posledično lažje absorbira v nasprotju z izoliranimi vitamin in minerali. Ker se ohrani njihova naravna sestava, so prijazni do želodca in lahko prebavljivi.

Za Zeleni planet je članek napisala Tjaša Lapornik - Spletna trgovina Mana Hrana

Oznake: