Zakaj ptic ne zebe v noge?


Maja Primožič
Maja Primožič
02 Oct, 2019

Male koščene nogice ptic so domiselno prilagojene mrzlim tlom. Tudi, ko mi niti pomisliti ne smemo, da bi svoje noge prepustili svežemu zimskemu zraku, kaj šele, da bi cele dneve stali bosi na snegu in ledu, pa to za ptice očitno ni nikakršna težava.

ptic pozimi ne zebe v noge
Vir slike: Miro Vlašić

Zakaj pa je tako? Zakaj ptic ne zebe v noge? Če pozimi na zaledenelem jezeru vidite raco ali laboda, kako suvereno raca po ledu, vas kar zmrazi. A ptice so si skozi evolucijo pametno ustvarile "čudovito mrežo" arterij, ki je njihove nogice povezale s srcem tako, da še preden kri iz srca doseže noge, se le-ta že ohladi ter spet ogreje, preden doseže srce. Tako vsa topla kri ostane v bližini srčka, mrzla tekočina pa kaplja proti nogam.

ptice in bučna semena
Ptice so dobro opremljene za mrzle zimske noči in lahko preživijo tudi ekstremno nizke temperature. Maščobo v kratkih zimskih dneh shranjujejo, zato, da se z njo grejejo v dolgih, mrzlih nočeh. Perje našopirijo, da vanj ujamejo topel zrak, upočasnijo pa tudi svoj metabolizem, kar jim prihrani mnogo energije.

Kaj lahko vi storite, da pomagate pticam pozimi?

Največ, kar lahko naredite za ptičke pozimi, poleg tega, da jim nastavite semena in zavetje, je, da jih pustite pri miru in se odmaknete stran. Tudi, če vam na pogled delujejo premraženo, ker so stisnjene skupaj in kar nekako "ždijo tam", so verjetno popolnoma dobro. Izjema so poškodovane ptice. V mestih bodite pozorni zlasti na poškodovane ali bolne golobe, ki seveda potrebujejo pomoč človeka.

Ekološka posteljnina Zeleni planet

Posteljnina Nachtigall 140x200, 50x70

KUPI
ekološki tekstil Zeleni planet

Eko kuhinjska krpa - srčki

KUPI

Oznake: