Ptice umirajo za oljčno olje


Maja Primožič
Maja Primožič
20 May, 2019

Vsako leto mehanizacija v nasadih oljk posesa in zdrobi na milijone spečih ptic, ki so v toplejših mediteranskih krajih poiskale zatočišče pred mrzlo celinsko zimo.

oljcno-olje-ptice
Vir slike: Pixabay

Še pred začetkom zime se veliko zaščitenih ptic preseli v toplejše mediteranske kraje. Pticam so všeč nasadi oljk v Andaluziji, Italiji in na Portugalskem, a marsikatere tam končajo svoje življenje.

Oktobra se začne intenzivno delo v nasadih oljk in traja do januarja. Delo z mehanizacijo, ki je potrebna za obiranje oliv poteka zlasti ponoči, ko ptice spijo v krošnjah oljk. Ptice zbudi močna svetloba strojev in jih tako zaslepi, da se ne utegnejo rešiti. Strokovnjaki povedo, da je lahko v eni prikolici obranih oliv tudi 100 ptic, ki jih je stroj posesal in zdrobil. V eni sezoni na tak način v Andaluziji umre 2,6 milijona ptic. .

nasadi-oljk
Veliki nasadi oljk v Andaluziji. Oljke se v njih, zaradi nižjih temperatur, ki ohranijo aromatični okus oliv, obirajo ponoči.

Vanessa Mata, portugalska raziskovalka, je za The Independent povedala, da z mehanizacijo ni nič narobe, če se le-ta uporablja podnevi, ko so ptice budne in lahko pred stroji zbežijo, ponoči pa zaradi močne svetlobe, ki jih zmede, ne morejo. V zadnjih 30. letih je Evropa zaradi praks intenzivnega kmetovanja izgubila kar 55 % ptic. Andaluzijske oblasti so že napovedala ukrepe za preprečitev nočnega obiranja oliv, Francija, Italija in Portugalska še morajo.

Brez narave in ptic ni življenja, ni ljudi. Zdaj je čas, da podpremo etično proizvodnjo in pridelavo. Zdaj je čas, da podpremo ETIČNO POTROŠNIŠTVO