Tiger, simbol moči, potrebuje pomoč


Maja Primožič
Maja Primožič
29 May, 2019

Breja samica sumatranskega tigra je umrla, ker se je ujela v past, ki ji je med begom pred bolečino predrla ledvice. Nosila je 2 mladiča, že tako kritično ogrožene živalske vrste, ki se zaradi potrošništva in tradicije vsakodnevno bori za preživetje.

sumatranski-tiger
Vir slike: Flickr

Domačinu, ki je breji samici nastavil past, grozita ječa in visoka denarna kazen, a tudi te posledice ne ustavijo krivolovcev, ki ubijajo sumatranske tigre zato, da njihove dele telesa prodajajo zdravilcem kitajske tradicionalne medicine. Prav gotovo pa posledice ne ustavijo multinacionalk, ki zaradi potrošništva vsak dan uničijo veliko dragocenega deževnega gozda in v izumrtje potiskajo številne živalske vrste. Sumatranski tigri izginjajo zaradi brezbrižnega potrošništva, ki ga hranijo multinacionalke.

krcenje-dezevnega-gozda
Vir slike: Zeleni Planet

Tigri nimajo prostora za umik

Tigri potrebujejo velike površine gosto zaraščenega deževnega gozda, ki pa ga je na Sumatri vse manj. Področij, kamor se lahko tigri varno umaknejo pred uničujočo gozdarsko mehanizacijo in požari, ki ustvarjajo nove obdelovalne površine za gojenje oljnih palm, je ostalo zelo malo. Leta 2008 se je zaradi uničevanja habitata in krivolova sumatranski tiger na listi kritično ogroženih živali pridružil orangutanom. Tam, kjer je nekoč kraljeval ta veliki plenilec, se sedaj v nebo vzpenjajo mogočne palme. Tigri seveda svojega doma ne dajo kar tako in se vračajo na uničena, požgana ozemlja ali pa zatavajo v že urejene nasade palm. Tam jih pričakajo pasti, ki se jim zarijejo v telo, na smrt iz puškine cevi pa morajo včasih čakati tudi več dni.

divji-sumatranski-tiger
Leta 1978 je na Sumatri živelo 1.000 tigrov, danes ocenjujejo, da jih v preostalih gozdnih zaplatah živi še manj kot 400

Rast prebivalstva v Indoneziji je izjemno hitra, zato se mesta širijo vse bolj in bolj na podeželje in izpodrivajo živali na rob deževnih gozdov. Zaradi poseganja v življenjski prostor tigrov prihaja do neizbežnih stikov med tamkajšnjimi prebivalci in plenilci, ki v iskanju hrane zaidejo tudi v vasi in na obdelovalne površine. Prav kmetje naj bi s pretvezo, da ogrožajo živino, ubili največ sumatranskih tigrov in jih nato preprodali. Napadi na ljudi resda niso redki. Od leta 1998 do 2011 je bilo prijavljenih 72 smrti zaradi napada tigra, 59 tigrov je napad plačalo z življenjem, kar je za že tako majhno svetovno populacijo izjemna škoda.

Kljub temu, da so tigri v Indoneziji zaščiteni, pa so že tisočletja žrtve kitajske tradicionalne medicine, njihove telesne dele pa lahko brez težav kupite tudi v trgovinah s spominki in v lekarnah.

Tigrovi telesni deli so že več kot 1.000 let vključeni v kitajsko tradicionalno medicino. Le-ta verjame, da je mistična moč tigra v delih njegovega telesa, ki pomagajo pri raznovrstnih boleznih in stanjih. Tako naj bi pripravki iz zmletih tigrovih kosti zdravili revmatična obolenja, glavobol, čire in opekline ter telesu povrnili moč za ozdravitev, pripravki iz tigrovih krempljev naj bi uspavali nespečno telo, s tigrovimi zobmi nižajo visoko temperaturo, njegova maščoba pa je dobra za zdravljenje revmatizma. Tudi očesna zrkla so cenjena, saj jih predpisujejo epileptikom in bolnikom z malarijo, tigrov rep tistim s kožnimi težavami, zmlete brčice lajšajo zobobol, tigrovi možgani pa bolnika ozdravijo celo lenobe in mozoljev. Vse to se ne dogaja le daleč proč od Slovenije, tigrove dele so našli po vsem svetu, tudi v Evropi.

sumatra-palmovo-olje
Opustošeno ozemlje, kjer je bil nekoč deževni gozd, čaka, da nanj nasadijo nepregledne vrste oljnih palm.

Kaj lahko storite vi, da pomagate sumatranskim tigrom?

Ni več dovolj, da z žalostjo pogledamo slike in potarnamo nad krutostjo, ki se dogaja vsak dan. Sumatranski tigri potrebujejo vašo pomoč, začnete pa lahko tako, da spoznate večplasten problem potrošništva in njegove posledice, hkrati pa premislite o svojih nakupovalnih navadah. Spoznajte etično potrošništvo in njegove temelje. Vključite etične izdelke v svoje nakupovanje in kupujte manj nepotrebnih stvari. Se lahko odpoveste čemu? Ker, kako pa naj ti veličastni tigri živijo brez gozda?

Ali ste vedeli, da lahko tigra tudi posvojite?

Oznake: